Ελλαδα

Φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια -Καταλήψεις στα πανεπιστήμια

Τεταμένο το κλίμα ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
foititiko-sillalitirio1
Φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Νέο φοιτητικό σήμερα με φόντο τα επεισόδια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τις προωθούμενες αλλαγές στα Πανεπιστήμια.

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα με αφορμή την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου καθώς ήδη αρκετές πανεπιστημιακές σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη, ενώ σήμερα Πέμπτη φοιτητές θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια προκειμένου να πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, με φόντο τα επεισόδια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τις προωθούμενες αλλαγές στα Πανεπιστήμια.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή ξεκινά ο τριήμερος εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, ενώ οι εκδηλώσεις για την 46η επέτειο από την εξέγερση κορυφώνονται με την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία την Κυριακή. 

Σύγκλητος ΕΜΠ: Ανησυχία ενόψει των εορτασμών του Πολυτεχνείου

Από την πλευρά της η Σύγκλητος του ΕΜΠ, η οποία θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε με ανακοίνωσή της την ανησυχία της ενόψει του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. 

Η ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΕΜΠ:

«Το πανεπιστημιακό άσυλο προσδιορίζει ένα χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών και πρέπει να προστατεύεται και να αξιοποιείται από την πανεπιστημιακή κοινότητα για την ευρεία ανταλλαγή απόψεων και την καλλιέργεια νέων ιδεών με βασικό σκοπό το όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Η συζήτηση, η καλλιέργεια και η έκφραση ιδεών και νέας γνώσης, πρέπει να γίνεται εντός του χώρου του πανεπιστημίου ελεύθερα και ανεμπόδιστα από κάθε είδους παρέμβαση, με σεβασμό και κατανόηση των απόψεων όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας χωρίς λογικές αποκλεισμού, επιβολής ή διώξεων, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι καινούργιες ιδέες να έχουν δημιουργικό και επωφελή ρόλο για την κοινωνία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατική λειτουργία και την ανεμπόδιστη πραγματοποίηση δημιουργικού διάλογου εντός του πανεπιστημίου είναι η αποτροπή ενεργειών και γεγονότων που δυσφημούν και τελικά υπονομεύουν το πανεπιστημιακό άσυλο.

Ο εποικοδομητικός ρόλος όλων των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας στην κατεύθυνση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Τα πολύ πρόσφατα γεγονότα στο ΟΠΑ και η επέμβαση καταστολής προκαλούν τεράστια ανησυχία ενόψει και του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η Σύγκλητος δηλώνει ότι θα προασπίσει με όλες της τις δυνάμεις μαζί με όλη την Πολυτεχνειακή Κοινότητα το πανεπιστημιακό άσυλο και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του εορτασμού».

Κατά της βίας τάσσονται οι πρυτάνεις

Τέλος, η Σύνοδος Πρυτάνεων με ανακοίνωσή της τάσσεται κατά της βίας: «Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του πανεπιστημίου αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή πρόοδο και την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών και είναι ευθύνη όλων μας να συνδράμουμε προς την κατεύθυνση αυτή». Και προσθέτει: «Η βία σε οποιαδήποτε μορφή της, σωματική ή ψυχολογική, από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν έχει καμία θέση στα Πανεπιστήμιά μας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ