Γνωρίζει κανείς πόσα είναι τα επικίνδυνα κτίρια στην Αθήνα;
Μπακογιάννης: «Δεν έχουν καν καταμετρηθεί» - Τι λέει η Δημοτική Αρχή
Δεν έχουν καταμετρηθεί τα επικίνδυνα κτίρια της Αθήνας, δηλώνουν ο υποψήφιος δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης και ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης.
Ο καθηγητής κ. Καρύδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι περισσότερα από 1.400 τα επικίνδυνα κτίρια στην Αθήνα και ανάφερε ότι «δεν έχει γίνει ποτέ ούτε επιθεώρηση, ούτε καταγραφή τους», με τον υποψήφιο δήμαρχο να επιβεβαιώνει ότι «δεν έχουν καν καταμετρηθεί». Πρόσθεσε ωστόσο πως «συνθέτουν τον κτιριακό μας πλούτο, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε διάφορα εργαλεία».
Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, απαιτούνται φορολογικά κίνητρα, κίνητρα μέσω των δημοτικών τελών και μεταφορά του συντελεστή δόμησης.
Από την πλευρά του, ο κ. Καρύδης εξήγησε αναλυτικά τις αιτίες που προκαλούν την κατάρρευση αυτών των κτισμάτων και κατέθεσε προτάσεις, προκειμένου «αυτά τα επικίνδυνα κτίρια να αναγεννηθούν».
Δημοτική Αρχή - Τι ισχύει για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια
Η Δημοτική Αρχή Καμίνη τονίζει ότι έχει προβεί σε συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, για το σοβαρό ζήτημα των εγκαταλελειμμένων κτιρίων αλλά και για την αλλαγή του «απαρχαιωμένου», όπως το χαρακτηρίζει, νομοθετικού καθεστώτος που τα διέπει.
Ο δήμος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με αφορμή την κατάρρευση δυο παλαιών κτιρίων τις τελευταίες ημέρες. Όπως αναφέρεται, το 2013 κατεγράφησαν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και προτάθηκαν λύσεις διαχείρισης, μέσω του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης, που προσυπέγραψαν 17 υπουργεία. Επίσης, ο δήμος κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση νόμου, για τη διαχείριση και αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων.
Το προτεινόμενο σχέδιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προβλέπει την προσωρινή δέσμευση και αξιοποίηση των κτιρίων μέχρι την απόσβεση του κόστους αποκατάστασης, σύμφωνα με τεχνικοοικονομική μελέτη βιωσιμότητας που θα εγκρινόταν από τον δήμο Αθηναίων και το Μονομελές Πρωτοδικείο (αν δεν υπήρχε η σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών). Για τον λόγο αυτό, το 2014, αναφέρει ο δήμος, συστάθηκε ομάδα εργασίας μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και δήμου Αθηναίων (ΑΔΑ: 77ΔΡ0-33Ο). 9 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ Κατέρρευσε σπίτι στην Πνύκα – Πανικός στη γειτονιά Στα τέλη του 2014, συνεχίζει η ανακοίνωση, το σχέδιο νόμου ήταν ώριμο να εισαχθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, αφού είχαν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις όλων των συναρμόδιων υπουργείων. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, εγγράφως ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ζήτησε την προώθηση της διαδικασίας.
Συγκροτήθηκε, εκ νέου, ανεπίσημη ομάδα εργασίας μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δήμου Αθηναίων, με συμμετοχή και άλλων φορέων (όπως ΣΑΔΑΣ, Σύλλογος Ιδιοκτητών Διατηρητέων κ.ά.). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, τον Ιούλιο του 2017 αποφασίστηκε από την κυβέρνηση αυτή η ομάδα εργασίας να εκπονήσει δική της πρόταση, χωρίς πάντως έκτοτε να επανέλθει στο ζήτημα. Ενώ, προστίθεται, «η κυβέρνηση επέλεξε να εντάξει τη διαχείριση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων στο θολό καθεστώς της νεοσύστατης εταιρίας «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», εναντίον της οποίας ο δήμος Αθηναίων έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας». Στην ανακοίνωση του δήμου επισημαίνεται ότι στα εγκαταλελειμμένα κτίρια υπάρχουν δύο κατηγορίες που εμπλέκεται η αυτοδιοίκηση Α' βαθμού: Η πρώτη αφορά κτίρια, που κατόπιν κάποιας καταγγελίας ή αναφοράς, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) «περί επικίνδυνων οικοδομών» (153/Α/1929) από άποψη στατική, δομική, υγιεινής (Υγειονομικό Περιφέρειας) και κατά του πυρός (αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας) ελέγχονται ως επικίνδυνα.
Τα κτίρια χαρακτηρίζονται επικίνδυνα, βάσει αυτοψίας της υπηρεσίας Δόμησης των δήμων και συγκεκριμένα από το γραφείο Επικινδύνων του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών. Οι εκθέσεις αυτοψίας κοινοποιούνται στον εισαγγελέα και το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Βάσει των εκθέσεων αυτών, απαιτείται άμεση λήψη προσωρινών μέτρων από τον ιδιοκτήτη και υποχρέωση του για μόνιμη άρση της επικινδυνότητας, εντός 6μηνου. Βάσει του ΠΔ, αν ο ιδιοκτήτης δεν προβεί εμπροθέσμως στην εφαρμογή των υποδεικνυόμενων μέτρων, η Πολεοδομική Υπηρεσία προβαίνει στην άρση του κινδύνου εφαρμόζοντας τα μέτρα της αναγκαστικής εκκένωσης και της κατεδάφισης των επικίνδυνων μερών της κατασκευής, εφόσον η αχρησία δεν κρίνεται επαρκής για την αποσόβηση του κινδύνου. Η δεύτερη κατηγορία αφορά κτίρια που, αφού έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα, έχουν κριθεί από την αρμόδια επιτροπή (τριμελής με συμμετοχή και του ΤΕΕ) ότι χρήζουν κατεδάφισης, ως ετοιμόρροπα. Συνεργεία του δήμου Αθηναίων, για τις περιπτώσεις αυτές, έχουν ήδη προχωρήσει σε παρεμβάσεις ασφάλειας, ενώ προσφάτως κατεδάφισαν δύο τέτοια κτίρια, καταλήγει η ανακοίνωση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 67χρονος πήγε στο νοσοκομείο για μία επέμβαση ρουτίνας και άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ
Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου - Τα μέλη της Επιτροπής
Η ανακοίνωση των εργαζομένων
Μεγάλες είναι η καθυστερήσεις και στην Αττική οδό
Τι γυρεύουν οι άνθρωποι των καναλιών από αυτό το πλάσμα; Γιατί το τι γυρεύει η ίδια εύκολα το εντοπίζει κανείς...
Ερευνάται εάν στις επίμαχες τραπεζικές θυρίδες είχαν δηλωθεί και άλλα πρόσωπα ως συνδικαιούχοι
Οι περιοχές με υψηλά ποσοστά εθισμού σε ναρκωτικά και εξάρτηση από τον τζόγο - Στοιχεία του ΚΕΘΕΑ
To ωράριο των διαδρομών - Πού θα κλείσετε εισιτήριο
Διαβάστε όλη την απόφαση του Αρείου Πάγου για την τραγωδία με τους τρεις νεκρούς
Προκειμένου να διερευνηθούν, εκτός άλλων, τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της Δομής
Πώς θα είναι ο καιρός των Χριστουγέννων
Υποθέτω ότι μια στο τόσο πρέπει και οι αρμόδιες διωκτικές αρχές να προσποιούνται αποτελεσματικότητα ώστε να μπορούν να συνεχίζουν να είναι αναποτελεσματικές χωρίς άγχος
Θα τους απαγγελθούν κατηγορείς και θα ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Πότε «έρχονται» οι ηλεκτρονικές κλήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.