- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ένοχος για τοκογλυφία ο πρώην υπουργός Γιάννης Ανθόπουλος - Η ποινή
Για υπόθεση τοκογλυφίας - Κατάσχεται η περιουσία του
Με την καταδίκη του πρώην υπουργού Γιάννη Ανθόπουλου και τριών συγκατηγορουμένων του σε κάθειρξη 15 ετών με αναστολή, ολοκληρώθηκε η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση τοκογλυφίας σε βάρος καπνεμπόρου από την Καβάλα.
Το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα ενόχους τους τρεις συγκατηγορούμενους του πολιτικού, υπεύθυνους της εταιρείας Namaco που μετονομάστηκε σε Gennet, οι οποίοι δικάστηκαν για το αδίκημα της τοκογλυφίας κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση και τον Γιάννη Ανθόπουλο για συνέργεια σε τοκογλυφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, επιβάλλοντας σε όλους ποινή 15ετούς φυλάκισης. Σε όλους τους καταδικασθέντες δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.
Με την απόφασή του αυτή το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση περιουσίας των κατηγορουμένων για συνολικό ποσό 7,4 εκατομμύρια ευρώ, που θεωρεί προϊόν του εγκλήματος της τοκογλυφίας. Το ύψος των κατασχέσεων καταμερίζεται σε 1,7 εκατομμύρια ευρώ για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας του στη Βούλα, και σε συνολικό ποσό 5,7 εκατομμυρίων ευρώ για τους άλλους τρεις καταδικασθέντες.
Επιπλέον, στους κατηγορούμενους επιβλήθηκε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για 5 χρόνια και χρηματική αποζημίωση 5.000 ευρώ στον κάθε έναν. Στον πρώην υπουργό και σε δύο ακόμη κατηγορούμενους επιβλήθηκε επιπλέον, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Κατά τη δικογραφία, ο πρώην υφυπουργός μεσολάβησε την περίοδο 2002-2005 προκειμένου η ιδιοκτήτρια εταιρίας καπνού «Οδέττη Πετρίδη», να λάβει τοκογλυφικό δάνειο από την εταιρία των συγκατηγορουμένων του πολιτικού, συνολικού ποσού 17,6 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα καλύπτονταν με πλαστά παραστατικά αγοραπωλησιών καπνού. Έναντι της βοήθειας που παρείχε ο κατηγορούμενος πολιτικός φέρεται να λάμβανε για κάθε παραστατικό το δέκα τοις εκατό του ποσού του τιμολογίου. Συνολικά, στον κ. Ανθόπουλο καταλογίζεται ότι πήρε ποσό που υπολογίζεται σε 1,7 εκατ. ευρώ.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν απο μερικά χρόνια όταν το ΣΔΟΕ εντόπισε σε λογαριασμούς του πολιτικού και της συζύγου του, χρηματικά ποσά προερχόμενα από την κ. Πετρίδη. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος ενώπιον του δικαστηρίου αρνήθηκε την κατηγορία και υποστήριξε ότι από την καπνέμπορα έλαβε νόμιμες αμοιβές ως νομικός της σύμβουλος και επιπλέον ένα ποσό 650 χιλιάδων ευρώ ως δάνειο το οποίο, όπως είπε ο κ. Ανθόπουλος, τον πίεσε η κ. Πετρίδη να δεχθεί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας
Η ιστορία ενός σταθμού που όλοι περιμένουν να μεταφερθεί, αλλά που εξακολουθεί να μένει εκεί όπου τον ξέρουν όλοι
Χιλιάδες μαθητές διεκδικούν μια θέση - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία
Αναλυτικά οι τροποποιήσεις στις Γραμμές 6 και 7 έως τις 30 Απριλίου
Αστάθεια σε Κρήτη και Δωδεκάνησα - Φυσιολογικές θερμοκρασίες στην υπόλοιπη Ελλάδα
Πότε θα τη δούμε στον ανοιξιάτικο ουρανό
Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα έχει δημιουργήσει αναστάτωση στην περιοχή
Ένα παγκοσμίου βεληνεκούς έργο που ενσωματώνει τη σύγχρονη τεχνολογία
Για ποια πάρκα πρόκειται
Αύριο η επίσκεψη από Μητσοτάκη - Μακρόν
Το σημείο έχει αποκλειστεί από πυροτεχνουργούς
Απαλλαγή λόγω αμφιβολιών για τρεις κατηγορούμενους - Ένοχες δύο γυναίκες, αναμένεται η απόφαση για ποινές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.