- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιερώνυμος: «Θα μας πει ο πρωθυπουργός τι εννοεί όταν λέμε θρησκευτικά ουδέτερο»
Δηλώσεις μετά τη Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
Στο θέμα της θρησκευτικής ουδετερότητας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου επισημαίνοντας ότι πρέπει να διευκρινιστεί το τι εννοεί ο πρωθυπουργός με τον όρο.
Επισήμανε συγκεκριμένα ότι «ο πρωθυπουργός θα μας πει τι εννοεί, αλλά όταν λέμε θρησκευτικά ουδέτερο... είναι ένα κράτος, η Γερμανία. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι ουδέτερο το κράτος, βοηθάει την Εκκλησία, συνεργάζεται με την Εκκλησία άριστα. Θρησκευτικά ουδέτερη είναι η Γαλλία, αλλά είναι εχθρικές οι σχέσεις, δεν έχουν καμία σχέση κ.λπ. Δεν θα μου άρεσε... Το Βέλγιο, οι Βρυξέλλες, θρησκευτικά ουδέτερα, αλλά όλους τους μισθούς των θρησκευτικών λειτουργών τους πληρώνει το κράτος. Επομένως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρώτα τι εννοούμε ουδέτερο. Πιστεύω ότι θα δοθεί η δυνατότητα, θα συνεργαστώ, θα δουλέψουμε και αύριο».
Σε ερώτηση αν έχει σκοπό να ζητήσει από την κυβέρνηση διευκρινήσεις για το τι εννοεί θρησκευτική ουδετερότητα, απάντησε ότι «δεν έχουμε καταλήξει ακόμα, αλλά μας απασχολεί το θέμα».
Εξάλλου, μίλησε και για το θέμα «Κατσίφα» στην Αλβανία και τη σορό του που δεν έχει δοθεί, και είπε ότι «ο Κατσίφας ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε, αλλά καλύτερα θα μας τα έλεγε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος ξέρει καλύτερα».
Όταν του ζητήθηκε να απαντήσει σε σχόλιο ότι σε παλιά δελτία Τύπου της Ιεραρχίας αλλά και της ΔΙΣ μία από τις κόκκινες γραμμές της Εκκλησίας ήταν ότι κράτος και Εκκλησία αφορά το έθνος, το ελληνικό, και δεν μπορεί να ξεχωρίσει αυτό, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας υπογράμμισε: «Για να το καταλάβετε καλύτερα, πρέπει να σκεφτούμε ότι εκτός Ελλάδος είναι άλλη μια Ελλάδα, άλλα τόσα εκατομμύρια. Αυτούς τους ανθρώπους τους απεμπολούμε; Τους διώχνουμε; Δεν είναι Έλληνες; Βλέπω ότι τώρα θέλουμε και την ψήφο τους. Είναι πράγμα που πρέπει να το κουβεντιάσουμε. Έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα, με μια πρόχειρη σκέψη, με πρόχειρα πράγματα, να θέλουμε να καθιερωθούν. Εμάς πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο -όλους, και την Πολιτεία και την Εκκλησία-, η Ελλάδα ως έθνος, όχι ο Ελλαδισμός, αλλά ο Ελληνισμός. Και αυτό το ξεχνάμε. Επομένως, είναι μια ευκαιρία όλα αυτά, και η ανανέωση του Συντάγματος και οι μεταξύ μας διαφορές να γίνουν αφορμές ώστε να αποφασίσουμε πράγματα που θα ωφελήσουν τον λαό μας. Είτε λέγεται Εκκλησία είτε λέγεται Πολιτεία».
«Το ιδανικό για μας θα ήταν ο καθένας να είναι στο σπίτι του, αλλά να δουλεύουμε μαζί για να περνάμε καλά όλοι. Πολιτεία και Εκκλησία δεν είναι αντίπαλα πράγματα. Πρέπει να μάθουμε να συνεργαστούμε και όταν ο λαός μας υποφέρει, να είμαστε κοντά του και να συμπαραστεκόμαστε. Είναι μια ευκαιρία τώρα να ξαναεξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολλή αυστηρότητα και η Πολιτεία την πολλή προχειρότητα. Επομένως, έχουμε πολύ πεδίον δράσεως μπροστά», πρόσθεσε εν κατακλείδι.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο πτήσεις από Ντόχα και Ντουμπάι προσγειώθηκαν στην Αθήνα - Αναμένονται ακόμη τέσσερις από Τελ Αβίβ
«Παίρνω τον Παύλο μου και φεύγω», είπε συγκινημένη η Μάγδα Φύσσα έξω από το δικαστήριο
Καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό με πέντε χρόνια
Ο καθηγητής και πρώην υπουργός, σχολιάζει τις φωτογραφίες, έχοντας προσωπική σύνδεση με την ιστορία: ο πατέρας του είχε κρατηθεί στο Χαϊδάρι και στις φυλακές Αβέρωφ.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση με αφορμή το περιστατικό στον σταθμό του Αγίου Νικολάου
Από φέτος θεσπίζεται εθελοντική 12μηνη θητεία γυναικών στον Στρατό Ξηράς
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή της τραγωδίας, σε εξέλιξη έρευνα για πιθανές κόντρες δύο οχημάτων
Αυλαία στη δίκη στο Εφετείο - Οι ποινές
«Είναι επιπόλαιο να μιλάμε από τώρα για ενδεχόμενο νέων κακοκαιριών» σημειώνει ο μετεωρολόγος
Απομακρύνθηκαν τελευταία στιγμή οι μαθητές
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα social media αποτελούν πλέον την κύρια πηγή ενημέρωσης
Ενδεχόμενο να επιστρέψουν στη φυλακή πρώην βουλευτές
«Έζησα μαζί του και τον ευχαριστώ»
Ποιες αργίες ακολουθούν
«Ξεδίπλωσε ακέραιο το ταλέντο του και αγαπήθηκε όσο λίγοι από το μεγάλο κοινό»
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Σε ποια ρολόγια δεν αλλάζει αυτόματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.