Ελλαδα

Έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ στους πυρόπληκτους φοιτητές της Κρήτης

Διαμαρτυρίες φοιτητών στον Γαβρόγλου κι άλλα μέτρα στήριξης από το υπουργείο Παιδείας μετά την καταστροφική πυρκαγιά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4562128.jpg
© EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Μέτρα στήριξης για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου από το Ηράκλειο, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στις εστίες του ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ στους φοιτητές που διέμεναν στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Κρήτης, άμεση στέγασή τους σε ξενοδοχεία της πόλης και μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά.

«Ήρθα σήμερα και ολοκληρώσαμε τη συζήτηση με τις πανεπιστημιακές αρχές αλλά και με τους φοιτητές για μία σειρά ρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν άμεσα. Τις αποφάσεις μας θα τις ανακοινώσω το απόγευμα μετά και από τις συναντήσεις με το δήμαρχο τον περιφερειάρχη και όλους τους υπόλοιπους. Αυτό όμως που επισημαίνω είναι ότι όλα θα επιλυθούν και άμεσα», είπε ο κ. Γαβρόγλου.

Μετά τη συνάντηση, φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν στον υπουργό για τη μη άμεση επίλυση κυρίως θεμάτων οικονομικών δεδομένου ότι στη φωτιά κάηκαν το σύνολο των υπαρχόντων τους. «Δεν υπάρχει περίπτωση τα παιδιά να μην ικανοποιηθούν και οι ανάγκες τους από τη βοήθεια που θα δώσουμε. Υπάρχει πάντα και ένα θέμα γραφειοκρατίας και δεν θέλουμε την γραφειοκρατία να μπει εμπόδιο στο να μπορέσουν άμεσα να λύσουν τα προβλήματά τους οι φοιτητές μας με την ουσιαστική μας βοήθεια. Το σίγουρο είναι ότι άμεσα θα λάβουν 2.000 ευρώ για να εξοπλιστούν εκ νέου και για τις πρώτες τους ανάγκες», ανέφερε ο υπουργός. 

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 16:00 στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου, του Πρύτανη, βουλευτών των κομμάτων και φορέων της πόλης, ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα:

Σε πρώτη φάση, χορήγηση έκτακτου βοηθήματος ύψους 2.000 ευρώ ανά φοιτητή που διέμενε στη Φοιτητική Εστία για την κάλυψη των πρώτων αναγκών. Το ποσό θα δοθεί στους  φοιτητές τις επόμενες μέρες από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ). 

Ήδη έχει γίνει δεκτή προσφορά ξενοδόχου του Ηρακλείου Κρήτης για τη στέγαση από απόψε και για τις επόμενες μέρες των φοιτητών της Εστίας με ένα συμβολικό ελάχιστο τίμημα το οποίο θα καλυφθεί από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. 

Παράλληλα, ξεκινούν οι διαδικασίες για την στέγαση των φοιτητών καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς σε ξενοδοχείο ή ξενοδοχεία της πόλης. Το κόστος θα καλυφθεί από κονδύλια του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. 

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα αναμένει τη κτηριολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης ώστε να συμβάλλει οικονομικά στην κατασκευή του νέου κτιρίου της Φοιτητικής Εστίας.  Το υπουργείο προτίθεται να συμβάλει -εφόσον κριθεί αναγκαίο από τις πρυτανικές αρχές- στη μεταστέγαση του Εργαστηρίου Φυσικής Ιστορίας. 

Ήδη βρίσκεται στο Ηράκλειο κλιμάκιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για μετρήσεις της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα αναφορικά με τα επίπεδα των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων, με έμφαση σε όμορα σχολεία και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. 

Μεταβαίνει, επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για την εκτίμηση πιθανών επιπτώσεων από την καύση ινών αμιάντου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ