Ελλαδα

Πόσους πιλότους έχει θρηνήσει η Πολεμική Αεροπορία στον ακήρυχτο πόλεμο του Αιγαίου (εικόνες, video)

Βαρύς ο φόρος αίματος από το 1990 μέχρι σήμερα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνθετικοί - Arpeggios for synth

Συνολικά 125 ψυχές που κλήθηκαν να υπηρετήσουν την πατρίδα θρηνεί η Πολεμική μας Αεροπορία από το 1990 έως σήμερα, με πολλούς εξ αυτών να είναι θύματα του ακήρυχτου πόλεμου με την Τουρκία που επικρατεί στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ της Πέμπτης, από το 1990, οπότε η τουρκική προκλητικότητα άρχισε να απορροφά όλο και μεγαλύτερο μέρος του πτητικού έργου της Πολεμικής Αεροπορίας, άνθρωποι και μηχανές άρχισαν να ωθούνται στα όριά τους.

Ο φόρος αίματος ήταν βαρύς, όπως επίσης και οι απώλειες σε μέσα. Την περίοδο 1990 – 2018, η Πολεμική Αεροπορία έχει χάσει 81 μαχητικά αεροσκάφη και μεταγωγικά με απώλεια 125 ψύχων. Οι μισές σχεδόν από τις απώλειες (63 άνθρωποι) σημειωθήκαν σε ένα και μόνο συμβάν, όταν C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, γεμάτο με σμηνίτες, κατέπεσε στο Όρος Όθρυς το 1991.

or8ys.jpg
Το μνημείο για τα 63 θύματα στο όρος Όρθυς / EUROKINISSI-ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΞΑΝΘΟΣ

Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο ότι μόλις δυο αεροσκάφη έχουν πέσει κατά τη διάρκεια εικονικών αερομαχιών με τουρκικά. Το 1992 ο υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς, χάνει τη ζωή του στην περιοχή του Άη Στράτη όταν το παλαιό Μirage F-1 που χειριζόταν δεν άντεξε κατά την αναμέτρηση με τουρκικά F-16 και καρφώθηκε στη θάλασσα. Το 2006 ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης χάνει τη ζωή του στην περιοχή της Καρπάθου όταν τούρκικο F-16 καρφώνεται στην καλύπτρα του αεροσκάφους του σκοτώνοντας τον ακαριαία.

nikos-sialmas.jpg
ΝΙΚΟΣ ΣΙΑΛΜΑΣ

kostas-iliakis.jpg
Ο Κώστας Ηλιάκης / EUROKINISSI - ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Παρά τους μεγάλους αριθμούς απωλειών πρέπει να σημειώσουμε ότι η Πολεμική Αεροπορία διατηρεί ακόμα και σήμερα έναν από τους κορυφαίους δείκτες ασφάλειας πτήσεων μεταξύ των χώρων – μελών του ΝΑΤΟ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ