Ελλαδα

Το χρονικό της πτώσης του Mirage - Ο χαμός του σπουδαίου πιλότου

Ποιος ήταν ο αδικοχαμένος σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
miragee.jpg
EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Πολεμική Αεροπορία θρηνεί τον χαμό του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου μετά την πτώση του Mirage 2000-5 μεσημέρι της Πέμπτης βορειοανατολικά της Σκύρου.

Η Πολεμική Αεροπορία θρηνεί τον χαμό του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου μετά την πτώση του Mirage 2000-5 μεσημέρι της Πέμπτης βορειοανατολικά της Σκύρου.

«Στις 12:15, το μονοθέσιο αεροσκάφος Mirage 2000-5 της 114ΠΜ/331 μοίρας παντός καιρού, στη φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου», ανέφερε η επίσημη ενημέρωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Οι πρώτες πληροφορίες αμέσως μετά το δυστύχημα ανέφεραν ότι το Mirage 2000-5 που χειριζόταν ο άτυχος σμηναγός ήταν ένα από τα δύο μαχητικά που απογειώθηκαν προκειμένου να αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών. Αμέσως μετά την αναχαίτιση το μοιραίο Mirage 2000-5 επέστρεφε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του νησιού, χάθηκε ωστόσο το στίγμα του.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πτώσης του μαχητικού αεροσκάφους, και η ελληνική πλευρά αποκλείει το ενδεχόμενο εχθρικής ενέργειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται πάντως και τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία επικαλούμενα Τούρκους Αξιωματούχους τονίζουν ότι όταν έπεσε το Mirage 2000-5 δεν υπήρχε κοντά κάποιο τουρκικό αεροσκάφος. Σημειώνεται ότι τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπήρξε όντως αναχαίτιση.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί πάντως ως προς τα αίτια της πτώσης είναι ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή που επιχειρούσε το μαχητικό αεροσκάφος επικρατούσε χαμηλή νέφωση και η ορατότητα δεν ήταν καλή λόγω σημαντικής συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Μπαλταδώρος

Γεννήθηκε το 1984 στο Μορφοβούνι Καρδίτσας και  υπηρετούσε στην 331 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τανάγρα. Ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά ηλικίας 6 και 8 ετών.

Στη μικρή κοινωνία του Μορφοβουνίου Καρδίτσας η είδηση του θανάτου του σμηναγού σκόρπισε θλίψη, ενώ απαρηγόρητοι οι γονείς και ο αδελφός του 34χρονου δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι το παιδί τους δεν βρίσκεται στη ζωή και το άσχημο παιχνίδι της μοίρας που χτύπησε την οικογένειά τους.

Φίλοι και συγγενείς έκαναν μάλιστα λόγο για έναν έμπειρο κυβερνήτη, έναν φιλότιμο και γελαστό νέο, που διακρινόταν για την αγάπη του για τα αεροπλάνα και την Πολεμική Αεροπορία.

jjj.jpg
EUROKINISSI

Όταν ο αδικοχαμένος σμηναγός μιλούσε για τους κινδύνους στο Αιγαίο

Ο σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώρος είχε μιλήσει στην στρατιωτική εκπομπή της ΕΡΤ «Αρετή και Τόλμη», σε αφιέρωμα για τους «Φρουρούς του Αιγαίου» στις 3 Δεκεμβρίου του 2017.

Είχε περιγράψει στην εκπομπή την ετοιμότητα των πιλότων σε περίπτωση συναγερμού αλλά και για τους κινδύνους της αποστολής του. «Είμαστε πάντα έτοιμοι. Σίγουρα υπάρχει κίνδυνος, άσχετα αν τις περισσότερες φορές δεν έχει γίνει τίποτα. Αλλά δεν ξέρουμε σήμερα ή αύριο αν έχουν σκοπό να κάνουν κάτι οι απέναντι» ανέφερε.

Το tweet Καμμένου για τον θάνατο του πιλότου

Το θάνατο του Έλληνα πιλότου είχε επιβεβαιώσει το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος με ανάρτηση του στο λογαριασμό του στο Twitter: «Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιτότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ», έγραψε στην ανάρτηση του ο ΥΕΘΑ.

Λίγο αργότερα με εντολή του υπουργού Άμυνας κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κατά τη διάρκεια του οποίου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες.

Παυλόπουλος: Η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου

Η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του σμηναγού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος για την απώλεια του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου.

«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για την απώλεια του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε κατά την επιτέλεση εθνικού καθήκοντος. Και στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, διαβεβαιώνοντάς την ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου. Επιπλέον συμμετέχω ειλικρινώς στο βαρύτατο πένθος της Πολεμικής μας Αεροπορίας», αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος που επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την σύζυγο του αδικοχαμένου σμηναγού, Μαρία και τον πατέρα του, Απόστολο Μπαλταδώρο και τους εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του σμηναγού και επανέλαβε ότι η Πολιτεία θα είναι πάντα δίπλα τους.

Αλ. Τσίπρας: Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της πολεμικής μας αεροπορίας

"Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της πολεμικής μας αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε ταυτόχρονα τη βαθιά ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινά συλλυπητήριά του, στην οικογένεια και τους συναδέλφους του.

"Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος.  Η οδύνη όλων μας είναι μεγάλη. Η σκέψη μας βρίσκεται στην οικογένεια και τους συναδέλφους του. Εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια", αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ

Τα συλλυπητήρια του και του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, για τον θάνατο του πιλότου της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωση του, το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, οι κ.κ. Τσίπρας και Γιλντιρίμ "συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο και να ενισχύσουν το διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον". 

Ο κ. Τσίπρας έθεσε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνομιλίας τους ο κ. Τσίπρας έθεσε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται από τις τουρκικές αρχές. Από την πλευρά του ο κ. Γιλντιρίμ τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας για τους δύο αξιωματικούς και δεσμεύθηκε πως θα τον κρατά ενήμερο. 

Επίσης, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για τη συνεργασία για την εξάρθρωση του δικτύου Γκιουλέν. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ