- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Φωτογραφίες από το Αμύνταιο - Αναγκαστική απαλλοτρίωση χωριού ανακοίνωσε ο Σταθάκης (εικόνες)
Μετά την κατολίσθηση
Στην «εξαφάνιση» ενός ολόκληρου χωριού οδηγεί η κατολίσθηση εκατομμυρίων κυβικών μέτρων χώματος στο Αμύνταιο το πρωί του Σαββάτου.
Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του χωριού των Αναργύρων ανακοίνωσε πριν λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού.
Υπενθυμίζεται πως οι Ανάργυροι είναι το χωριό στο οποίο σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές μετά την κατολίσθηση, υποχρεώνοντας τις Αρχές να εκκενώσουν σπίτια και να μεταφέρουν τους κατοίκους του σε ξενοδοχεία για τη νύχτα του Σαββάτου.
Ο υπουργός δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών ώστε να προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αναργύρων.
Υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τα κονδύλια που χρειάζονται για την άμεση απαλλοτρίωση», διευκρίνισε ότι αμέσως μετά θα προωθηθεί και η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που «θα ορίζει τις λεπτομέρειες τις μετεγκατάστασης» για τις οποίες θα χρειαστούν συνέργειες και πολιτικές από την Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας και τους αντίστοιχους δήμους της περιοχής.
Νωρίτερα ο υπουργός ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ και τους τεχνικούς της επιχείρησης για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου.
Η κατολίσθηση χτύπησε ένα μέτωπο εξόρυξης που αγγίζει τα τρία χιλιόμετρα και, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, φαίνεται να έχει συμπαρασύρει περίπου 25 εκατ. τόνους λιγνίτη δηλαδή το μεγαλύτερο και καλύτερο κοίτασμα του ορυχείου. Τους επόμενους μήνες, έπειτα από εντατικές έρευνες και τομές στα 3.500 στρέμματα που καταλαμβάνουν οι όγκοι χωμάτων της κατολίσθησης θα είναι σε θέση να γνωρίζουν στη ΔΕΗ σε τι ποσότητες το κοίτασμα που είναι θαμμένο στην κατολίσθηση είναι αξιοποιήσιμο και προς εκμετάλλευση.
Για να γίνουν κατανοητά ορισμένα αριθμητικά μεγέθη που σχετίζονται με το ενδεχόμενο της οριστικής απώλειας του κοιτάσματος, σημειώνεται ότι η αξία του κοιτάσματος των 25 εκατ. τόνων σε τρέχουσες τιμές του ανταγωνισμού (20 ευρώ/τόνος) που δουλεύει το ορυχείο της ΔΕΗ, αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει υπολογιστεί το κόστος της απώλειας του εξοπλισμού και αλλά τρέχοντα κόστη και δαπάνες που θα βαρύνουν την επιχείρηση.
Δείτε τις πανοραμικές φωτογραφίες (με drone) του Γιώργου Τσομπανάκη:
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα του Σαββάτου
«Δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις» σχολίασε ο καθηγητής
Αύριο θα φωτίσει τον ουρανό
Μετά από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων
Ανοιχτά τα εμπορικά αύριο Κυριακή
Όσα συζητήθηκαν στα πάνελ σε video, highlights και εικόνες
Ποια φαγητά ξεχώρισαν
Τα νέα στοιχεία - μαρτυρίες που έφερε στο φως η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη
Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
Νεκρός ανασύρθηκε ο οδηγός του οχήματος που συγκρούστηκε με την αμαξοστοιχία 1635 Θεσσαλονίκης – Σερρών.
Σε ποιες περιοχές αναμένεται να χιονίσει
Η ανακοίνωση του επιχειρηματία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.