- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Θεσσαλονίκη: Αυξάνονται οι εξαρτημένοι από ουσίες - «αόρατοι» γιατί δεν είναι εξαθλιωμένοι
Έχουν «λειτουργικό προφίλ» και κρύβουν την εξάρτησή τους
Εργάζονται, έχουν οικογένεια, αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα αλλά διατηρούν γενικότερα ένα λειτουργικό προφίλ, καταφέρνοντας έτσι να κρύβουν την εξάρτησή τους από την κοκαϊνη, την εισπνεόμενη ηρωίνη αλλά και το αλκοόλ.
Διευρύνεται συνεχώς το προφίλ των εξαρτημένων που προσέρχονται στα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Tμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τον ΟΚΑΝΑ, σε χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο συντονιστής των προγραμμάτων, Δρ. Ψυχολογίας, Σωτήρης Λαϊνάς, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι άνθρωποι που δεν ανταποκρίνονται στο "κλασικό" προφίλ των εξαρτημένων, αλλά ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης, διατηρούν ένα επίπεδο λειτουργικότητας στη ζωή τους.
"Δεν υπάρχει δηλαδή η απόλυτη έκπτωση αν και μπορεί να είναι στο προστάδιο" διευκρινίζει ο κ.Λαϊνάς. Πρόκειται στην ουσία για άτομα που δεν "φαίνονται" ότι είναι χρήστες, όμως μπορεί καθημερινά να κάνουν χρήση κοκαϊνης, ηρωίνης −όχι ενδοφλέβια− και αλκοόλ, κυρίως τα Σαββατοκύριακα οπότε και "διαλύονται" από τη χρήση.
"Θέλει διαφορετικό τρόπο η αντιμετώπισή τους καθώς προσέρχονται στα προγράμματα λόγω των συνεπειών της χρήσης στον περίγυρό τους και δεν θέλουν να παρακολουθήσουν ένα “κλειστό πρόγραμμα" τονίζει ο κ.Λαϊνάς διευκρινίζοντας ότι γίνεται εξατομικευμένη παρέμβαση, "για να μην τους χάσουμε από το πρόγραμμα".
Σημειώνεται ότι τα προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, τη Σητεία, τα Χανιά και τη Λάρισα και αποτελούν τη μοναδική κρατική πρόταση στη χώρα, που θέτει στο επίκεντρο της δράσης της την ιδέα της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και προβλημάτων υγείας.
Μάλιστα, όπως προκύπτει στον απολογισμό του έργου τους για το 2016, υπάρχει αύξηση των προσερχομένων εξαρτημένων, κυρίως στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης (161 άτομα προσήλθαν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα το 2016, έναντι 117 το 2015 - αύξηση σχεδόν 30%).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συναγερμός για ισχυρές βροχές και θυελλώδεις νοτιάδες - Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα Δήμοι και Περιφέρειες
Ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι - Πότε θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Νεφώσεις και τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές - Αναλυτική πρόγνωση από το meteo και την ΕΜΥ
Eναλλάξ διακοπές κυκλοφορίας σε δεξιά ή αριστερή λωρίδα
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.