Ελλαδα

Ο Γιώργος Καμίνης ανακηρύσσει δημότη της Αθήνας τον Γιώργο Χωραφά

Δευτέρα πρωί στο Δημαρχιακό Μέγαρο και με την είσοδο ελεύθερη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
342492-712065.jpg

Επίτιμος δημότης της Αθήνας ανακηρύσσεται από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, ο καταξιωμένος ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.

Με τον τρόπο αυτό η πόλη της Αθήνας τιμά έναν διεθνή καλλιτέχνη, ο οποίος στέλνει, με τη μεγάλη ακτινοβολία του, το μήνυμα της χώρας και της πόλης σε όλο τον κόσμο.

Γιώργος Χωραφάς  

Το διήμερο που θα προηγηθεί της τιμητικής εκδήλωσης, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Μαρτίου, ο Γιώργος Χωραφάς, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, στήνει Το Θεατρικό του αναλόγιο στα Γαλλικά, «Αναζητώντας τον Ζορμπά –Αποσπάσματα», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό: το Σάββατο 4 Μαρτίου, στις 13.30, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και την Κυριακή 5 Μαρτίου, στις 12.00 μετά το μεσημέρι, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Ισόγειο - Πύργος Βιβλίων), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η εκδήλωση είναι μια πρωτοβουλία του Δικτύου Πολιτισμού Αθήνας του δήμου Αθηναίων (Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων), του οποίου αποκλειστικός δωρητής είναι το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, τις εκδόσεις Καζαντζάκη, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο και το υπουργείο Πολιτισμού.

Το έργο «Αναζητώντας τον Ζορμπά» σκιαγραφεί τη δυνατή φιλία, το βαθύ σεβασμό και τον αμοιβαίο θαυμασμό, που ένωνε τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Γιώργο Ζορμπά εργάτη στο ορυχείο λιγνίτη στη Μάνη, που νοίκιασε το 1917 ο σπουδαίος συγγραφέας, στην προσπάθεια του να θέσει τα πνευματικά και πολιτικά του ιδεώδη στη διαδικασία της πραγμάτωσης και εν τέλει, στη γένεση  του διάσημου μυθιστορήματος "Αλέξης Ζορμπάς".

Ο δημοφιλής πρωταγωνιστής Γιώργος Χωραφάς, μέσω της σχέσης των δύο αντρών, των συζητήσεων τους για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, τον πόλεμο, την γυναίκα, την τροφή, την λογική και τον Θεό, όπως αποτυπώνονται στο μυθιστόρημα, προχωρά το θεατρικό του αναλόγιο στην αλληγορία του τζίτζικα και του μέρμηγκα που, όπως ο ίδιος λέει, ακολουθεί τους σημερινούς Έλληνες, οι οποίοι αισθανόμενοι μια συλλογική ενοχή, έχουν εγκλωβιστεί σε μια καταπιεστική κρίση και θυσιάζονται στον βωμό του αγώνα για παραγωγικότητα.

·        4 Μαρτίου 2017, 13:30, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22

Είσοδος ελεύθερη. Οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθεύονται αριθμημένα δελτία της εκδήλωσης στην είσοδο του Μουσείου την ημέρα του δρώμενου από τις 13:00-13:30 μ.μ.

·        5 Μαρτίου 2017, 12:00, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Ισόγειο - Πύργος Βιβλίων), Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα.

Είσοδος ελεύθερη (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ