Ελλαδα

Οι Αμερικανοί απειλούν: Αλλάξτε ταυτότητες ή επιστρέφει η βίζα

Η έκδοση απαιτεί κονδύλι 80.000 εκ. ευρώ που μάλλον δεν υπάρχει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
339767-706729.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΩΝΑ

Ζήτημα βίζας για τους Έλληνες φέρονται να θέτουν οι αμερικανικές προς τις ελληνικές αρχές αν δεν γίνει άμεσα η αντικατάσταση των ταυτοτήτων στη χώρα μας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Το σχετικό άρθρο αναφέρει ότι οι Αμερικανοί ζητούν την άμεση αντικατάσταση των ταυτοτήτων με νέες, που θα έχουν τσιπάκι βιομετρικών χαρακτηριστικών. Η Ελλάδα, εξηγεί ο «Ελεύθερος Τύπος», έχει καθυστερήσει λόγω κόστους καθώς το κονδύλι για την αλλαγή των αστυνομικών δελτίων ταυτότητας εκτιμάται στα 80.000.000 ευρώ που μάλλον δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επιτροπές που είχαν συσταθεί για να εξετάσουν τις τεχνικές προδιαγραφές έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ολοκλήρωσαν το έργο τους από το καλοκαίρι του 2016, παρέδωσαν το πόρισμά τους βάσει του οποίου έγινε το σχέδιο νόμου, το οποίο όμως παραμένει στα υπουργικά συρτάρια.

«Το ποσό των 80.000.000 ευρώ κρίνεται πως δεν μπορεί να καλυφθεί από το Δημόσιο και για τις νέες ταυτότητες θα πρέπει να υπάρξει επιβάρυνση δέκα ευρώ σε κάθε πολίτη, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει αναζητώντας ισοδύναμα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι αμερικανικές αρχές θεωρούν ότι οι ελληνικές ταυτότητες πλαστογραφούνται εύκολα και κατ' επέκταση χρησιμοποιούνται για την έκδοση πλαστών διαβατηρίων.

Τέλος, ο «Ελεύθερος Τύπος» σημειώνει πως απαιτείται για την αντικατάσταση των δελτίων να διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή και να προκηρυχθεί ανοικτός διαγωνισμός, ο οποίος θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 15 μήνες. Έως τότε οι Αμερικανοί είτε θα δείξουν ανοχή είτε θα θέσουν θέμα βίζας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ