Ελλαδα

Οι ανώτατοι δικαστές δεν δέχονται την κριτική: Δικαιούμαστε να μιλάμε για μισθούς

Μήνυμα σε κόμματα της αντιπολίτευσης και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326831-674977.jpg
ΑΠΕ - ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων δεν δέχονται την κριτική που έγινε από κόμματα της αντιπιολίτευσης αλλά και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελλέων για την συζήτησή τους  με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τους μισθούς τους.

Σε σχετική τους ανακοίνωση οι πρόεδροι του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου τονίζουν ότι πρώτιστο καθήκον τους είναι «η διαφύλαξη του κύρους και της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, συνάρτηση της οποίας, ως θεσμικό και όχι ως οικονομικό ζήτημα, αποτελεί και το ύψος του μισθολογίου τους, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρ. 88)».

Συνεπώς, όπως αναφέρουν, δικαιούνται και υποχρεούνται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για το εν λόγω θέμα, το οποίο, μαζί με άλλα θεσμικά θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης για τη βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης, καθώς και θέματα Δικαιοσύνης, που σχετίζονται με την υπό σχεδιασμό αναθεώρηση του Συντάγματος, συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, μετά από αίτημά τους, επ’ ευκαιρία της έναρξης του νέου δικαστικού έτους και επ’ ευκαιρία της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

Οι τρεις πρόεδροι στράφηκαν και κατά ορισμένων κομμάτων, λέγοντας ότι η προσπάθειά τους «να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια είναι απαράδεκτη και πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει».

Επίσης, απαντούν εμμέσως και σε όσους σχολίασαν αρνητικά τη δήλωση του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου ότι το Δικαστήριο έχει δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο και πως καθήκον των δικαστών είναι να πιάσουν τον σφυγμό της κοινωνίας.

«Οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων και γενικότερα όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν χρειάζονται υποδείξεις από κανέναν για να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους Νόμους, χωρίς, βεβαίως να βρίσκονται απομονωμένοι από την κοινωνία και τα προβλήματά της», συμπληρώνουν.

Καταλήγοντας, οι ανώτατοι δικαστές επισημαίνουν ότι «η επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης από ορισμένες πλευρές υπήρξε ατυχής και άστοχη». 

Να θυμήσουμε ότι η ΕΔΕ είχε παρέμβει λέγοντας ότι οι δικαστικές ενώσεις είναι οι μόνες αρμόδιες για τα μισθολογικά των δικαστών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ