Ελλαδα

Τα προσφυγόπουλα πάνε σχολείο την Δευτέρα

1.500 παιδιά από δύο κέντρα της Αττικής της Θεσσαλονίκης, ένα στην Ήπειρο και στην Εύβοια και σε 20 σχολεία πανελλαδικά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326639-674517.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η σχολική χρονιά για χιλιάδες παιδιά της προσφυγιάς αρχίζει την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο υπουργείο από κοινού με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Παπαδόπουλο, καθώς και εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Unicef.

«Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων υπακούει στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για την περίθαλψη και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην εθνική νομοθεσία και στο αίσθημα του ελληνικού λαού, της φιλοξενίας, αλληλεγγύης και αγάπης προς τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους» δήλωσε ο κ. Φίλης.

Ειδικότερα, από την ερχόμενη Δευτέρα θα λειτουργήσουν για 1.500 παιδιά οι πρώτες Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) σε δύο κέντρα φιλοξενίας της Αττικής, σε δύο της Θεσσαλονίκης, σε ένα στην Ήπειρο, σε ένα στην Εύβοια και σε 20 σχολεία πανελλαδικά.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, εξήγησε πως η σταδιακή λειτουργία των υπολοίπων κέντρων ακολουθεί την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης του Υπουργείου Υγείας. Μια διαδικασία, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος δημόσιας υγείας που να εμποδίζει την υλοποίηση του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας» ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος «υγειονομικής βόμβας», καθώς προχωρά ομαλά η διαδικασία εμβολιασμών, σε συνεννόηση και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων.

Τα προσφυγόπουλα πάνε σχολείο την Δευτέρα

Τέλος, ο Νίκος Φίλης ανακοίνωσε πως θα τυπωθούν περίπου 25.000 βιβλία, δέκα διαφορετικών τίτλων, για όλες τις τάξεις.

Το πλάνο δράσης της κυβέρνησης έχει διαμορφωθεί με βάση την ηλικία των παιδιών. Αναλυτικά, από 4 έως 5 ετών η εκπαίδευση θα παρέχεται εντός των δομών φιλοξενίας. Για την πρωτοβάθμια και υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα λειτουργήσουν Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) κατά τις απογευματινές ώρες 14:00 - 18:00 σε σχολεία που βρίσκονται πλησίον των δομών φιλοξενίας. Τα παιδιά που δεν ζουν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, θα μπορούν να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία ή σε τάξεις υποδοχής που θα λειτουργήσουν σε κοντινά σχολεία, είτε τα πρωινά είτε τα απογεύματα.

Τα προσφυγόπουλα πάνε σχολείο την Δευτέρα

Στις τέσσερις αυτές ώρες τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν την ελληνική γλώσσα, την αγγλική ή άλλη γλώσσα επιλογής τους ανάλογα με το πού θα ήθελαν οι γονείς να εγκατασταθούν αργότερα, μαθηματικά, υπολογιστές, καλλιτεχνική εκπαίδευση, καθώς και θέματα που αφορούν αγωγή και  αθλητισμό και τα λοιπά. Η μετακίνηση των προσφυγόπουλων θα γίνει από τον Διεθνή Οργανισμό  Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ