Ελλαδα

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας καταγγέλλει την ΕΛΑΣ για τις προσαγωγές στην Ειδομένη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315003-232958.jpg
ΑΠΕ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά τη πρωτοφανή κίνηση της ελληνικής αστυνομίας να απομακρύνει και να προχωρήσει στην προσαγωγή φωτορεπόρτερ ώστε να μην καλυφθεί η επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών από την Ειδομένη.

Να τονίσουμε ότι εκτός από την καταγγελία της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (δείτε παρακάτω) στο περιστατικό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας Γιώργος Κοσμόπουλος, ο οποίος είπε ότι δεν καταλαβαίνει το λόγο που δημοσιογράφοι και ΜΚΟ που βοηθούν τους μετανάστες έπρεπε να φύγουν από το χώρο της επιχείρησης.

Τελικά ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για «Έξαρση αστυνομικής σεμνότητας». 

Η ανακοίνωση ως έχει: 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΦΕ:

ΕΙΔΟΜΕΝΗ: Η ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

Το αληθινά φιλανθρωπικό έργο τελείται πάντα διακριτικά, μακριά από τα βλέμματα τρίτων.

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.) υποθέτει ότι οι αυθαίρετες προσαγωγές που έγιναν τα ξημερώματα της 9ης Δεκεμβρίου, σε βάρος των δυο μοναδικών φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην Ειδομένη λίγο πριν ξεκινήσει η αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, δηλώνουν απλώς τη σεμνότητα της αστυνομίας που δεν ήθελε μάρτυρες ενόσω θα προέβαινε στη φιλανθρωπική της δράση.

Επικροτώντας αυτή την έξαρση αστυνομικής σεμνότητας, η Ε.Φ.Ε. παρακαλεί την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να την ενημερώνει εφεξής για παρεμφερείς φιλανθρωπικές δραστηριότητες ούτως ώστε οι φωτορεπόρτερ να προσέρχονται μόνοι τους σε κάποιο αστυνομικό τμήμα και να πίνουν εκεί φρόνιμα τον καφέ τους μέχρι την ολοκλήρωση του εκάστοτε φιλανθρωπικού έργου της αστυνομίας.

Τέλος, δεδομένου ότι οι φωτορεπόρτερ πρέπει να έχουν πλήρη γνώση της πραγματικότητας, αφού η φύση του επαγγέλματός τους συνίσταται στην απεικόνιση της πραγματικότητας, η Ε.Φ.Ε. προτείνει στην ΕΛ.ΑΣ να βοηθήσει τους φωτορεπόρτερ να απαλλαγούν από τις αυταπάτες τους, εισηγούμενη την κατάργηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της ελευθερίας του τύπου και του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση.

Με την παράκληση της Δημοσίευσης

Για το ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μάριος Λώλος Χριστίνα Ζαχοπούλου

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ:

Επιχείρηση φίμωσης του Τύπου από την ΕΛΑΣ στην Ειδομένη

9 Δεκεμβρίου 2015

Επιχείρηση φίμωσης του Τύπου διεξήγαγε σήμερα το πρωί στην Ειδομένη η Ελληνική Αστυνομία πριν να αρχίσει την επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών από την περιοχή.

Υπό το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων, αστυνομικοί προσήγαγαν στις 06.30 π.μ. στο αστυνομικό τμήμα Ευζώνων δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην Ειδομένη, με προφανή σκοπό να μην υπάρχει δημοσιογραφική μαρτυρία για τις αστυνομικές ενέργειες που ακολούθησαν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η επίκληση της δημοσιογραφικής ιδιότητας και η επίδειξη του δελτίου αναγνώρισης από τους δημοσιογράφους-μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν κρίθηκαν από τους αστυνομικούς επαρκής λόγος για να σταματήσει η προσαγωγή των συναδέλφων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ θεωρεί ενέργειες όπως η παραπάνω ξεκάθαρη προσπάθεια περιορισμού της ελευθεροτυπίας. Η προστασία του πολίτη, η οποία είναι αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, προϋποθέτει την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας και την ανεμπόδιστη άσκηση της δημοσιογραφίας. Ο περιορισμός τους προστατεύει μόνο αμφίβολα επικοινωνιακά συμφέροντα όσων τον επιβάλλουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ