- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- VOICE RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τι συμβαίνει τις τελευταίες ώρες στο Χρηματιστήριο και πώς οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ φέρεται να επιβαρύνουν την επενδυτική τάση που συνδέεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη
Η απότομη πτώση των μετοχών τεχνολογίας την Παρασκευή (6.11) επηρέασε τις διεθνείς αγορές, καθώς ενισχύθηκαν οι φόβοι ότι η νίκη των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε αυστηρότερο ρυθμιστικό έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) και θα επιβραδύνει την επέκταση των κέντρων δεδομένων. Οι επενδυτές στράφηκαν έτσι στην ασφάλεια των ομολόγων.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Απρίλιο του 2025. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν σημείωσαν επίσης απώλειες άνω του 8% αμέσως μετά την έναρξη των συναλλαγών, προτού περιορίσουν τις απώλειές τους, καθώς οι αρχές επιχείρησαν να ανακόψουν τις μαζικές ρευστοποιήσεις.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX της Wall Street, γνωστός και ως «δείκτης φόβου», εκτινάχθηκε, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 5,5%. Παράλληλα, περίπου 3 τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία εξαφανίστηκαν από τις εταιρείες του S&P 500, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι επικράτησαν στις ενδιάμεσες εκλογές αυτής της εβδομάδας, θα βάλουν φρένο στην άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης.
«Είναι πραγματικά κάπως καταστροφικό», δήλωσε ο Κρίστοφερ Φορμπς, επικεφαλής Ασίας και Μέσης Ανατολής στην CMC Markets. «Οι πελάτες είχαν τοποθετηθεί υπέρ των χρηματιστηριακών δεικτών και των μετοχών και βρέθηκαν όλοι εκτεθειμένοι», ανέφερε. «Όλη τη νύχτα και όλη την ημέρα δεχόμασταν κλήσεις για κάλυψη περιθωρίων ασφάλισης και παράπονα από πελάτες, επειδή πρόκειται για κάτι πολύ συναισθηματικό. Οι άνθρωποι προσκολλώνται στις θέσεις τους και στις απόψεις τους για μια μετοχή ή ένα αποτέλεσμα και εσύ τους λες: κοιτάξτε, μόλις χάσατε χρήματα».
Οι πολιτικές ανησυχίες επιβαρύνουν μια επενδυτική τάση που συνδέεται με την Tεχνητή Nοημοσύνη
Οι πολιτικές ανησυχίες επιβαρύνουν μια επενδυτική τάση που συνδέεται με την τεχνητή νοημοσύνη και η οποία είχε ήδη κλονιστεί, εξαιτίας των αμφιβολιών για την απόδοση των τεράστιων επενδύσεων σε υποδομές ΤΝ. Η κατάρρευση των μετοχών πυροδότησε απαιτήσεις για πρόσθετες εγγυήσεις από επενδυτές που χρησιμοποιούν δανεισμό και προκάλεσε ανησυχία τόσο στους μικροεπενδυτές όσο και στα hedge funds. «Οι μαζικές πωλήσεις δείχνουν ότι οι τιμές των μετοχών τεχνητής νοημοσύνης είχαν στηριχθεί σε υπερβολικά αισιόδοξες ψευδαισθήσεις για το μέλλον και τώρα αυτή η ψευδαίσθηση έχει χαθεί», δήλωσε ο Ντονγκ Μπαοζέν, πρόεδρος της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Lingtong Shengtai. «Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ υπήρξε ο σημαιοφόρος και η ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας ανοδικής πορείας της τεχνητής νοημοσύνης. Τώρα αυτή η ραχοκοκαλιά έχει σπάσει. Μπορούν οι ανοδικές αγορές ΤΝ σε άλλες περιοχές του κόσμου να σταθούν από μόνες τους;»
Οι αρχές επιχειρούν να καθησυχάσουν τις αγορές
Μέχρι το απόγευμα στην Ασία, οι μετοχές περιόρισαν μέρος των απωλειών τους, καθώς οι αρχές προσπάθησαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες. Ο υπουργός Οικονομικών της Νότιας Κορέας, Λι Χιόνγκ-ιλ, χαλάρωσε προσωρινά τους κανόνες που διέπουν τις μοχλευμένες επενδύσεις των μικροεπενδυτών. Πολλαπλές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι το υπουργείο Οικονομικών της Ταϊβάν τηλεφώνησε το πρωί σε ανώτατα στελέχη κρατικών τραπεζών και τους έδωσε εντολή να στηρίξουν την αγορά.
Οι μετοχές της Ταϊβάν έκλεισαν με πτώση 4,5%, ανακάμπτοντας εν μέρει από τη βουτιά των πρώτων ωρών. Σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης υποχώρησε κατά 12,2%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από το 1991, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq ενισχύονταν κατά 0,8%, ενώ τα αντίστοιχα ευρωπαϊκών μετοχών υποχωρούσαν κατά 1%, ένδειξη ότι το επενδυτικό κλίμα παρέμενε εύθραυστο.
Οι νοτιοκορεατικές εταιρείες κατασκευής τσιπ για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης Samsung Electronics και SK Hynix υποχώρησαν κατά σχεδόν 6% και 9,4% αντίστοιχα, περιορίζοντας τις ακόμη μεγαλύτερες απώλειες που είχαν καταγράψει νωρίτερα. Η TSMC υποχώρησε έως και 8,5% στην Ταϊβάν, προτού κλείσει με πτώση 4,7%.
Στην Ιαπωνία, η Kioxia βυθίστηκε κατά 11%, ενώ ο επενδυτικός όμιλος SoftBank Group, με σημαντική έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη, υποχώρησε επίσης κατά 11%. Παράλληλα, το κόστος ασφάλισης έναντι του ενδεχομένου αθέτησης των δανειακών υποχρεώσεων της SoftBank εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. «Μετά από μια τέτοια ζημιά, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μπορούμε απλώς να ανακάμψουμε από εδώ και πέρα», δήλωσε ο Στιβ Σόσνικ, επικεφαλής στρατηγικής στην Interactive Brokers. «Μπορεί βραχυπρόθεσμα οι απώλειες να είναι υπερβολικές, αλλά τα θεμελιώδη ερωτήματα και οι αιτίες της πτώσης δεν μπορούν απλώς να εξαφανιστούν».
Αλλάζει το επενδυτικό κλίμα και εμφανίζονται ρωγμές
Οι φόβοι των επενδυτών επικεντρώνονται επίσης στο ενδεχόμενο η επιβράδυνση της επέκτασης των υποδομών τεχνητής νοημοσύνης να πλήξει μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες ήδη δυσκολεύονται να αντλήσουν κεφάλαια λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Η CoreWeave, πάροχος υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, η οποία έχει εξελιχθεί σε βαρόμετρο της ανησυχίας των επενδυτών για τις υψηλές δαπάνες και τον δανεισμό στον κλάδο, υποχώρησε κατά 10%. Παράλληλα, τα περιθώρια των πενταετών συμβολαίων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (CDS) της εταιρείας διευρύνθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ. Οι μαζικές ρευστοποιήσεις δείχνουν ότι οι επενδυτές αρχίζουν να συνυπολογίζουν την αυξανόμενη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών στην κατασκευή κέντρων δεδομένων. Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι αγορές δεν έχουν ακόμη αποτιμήσει πλήρως το κόστος που συνεπάγονται αυτά τα έργα για τις κοινότητες που τα φιλοξενούν.
Την Πέμπτη, η εκλεγμένη κυβερνήτης του Τέξας, Τζίνα Χινοχόσα, δήλωσε ότι η πολιτεία θα θεσπίσει νόμους για την προστασία των κατοίκων σε σχέση με τα κέντρα δεδομένων, επικαλούμενη τις επιπτώσεις τους στις αγροτικές κοινότητες. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι οι απώλειες είναι υπερβολικές και ότι η αγορά δεν απέχει πολύ από το κατώτατο σημείο της πτώσης. «Σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν οι αναγκαστικές ρευστοποιήσεις λογαριασμών με μόχλευση, γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανότατα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της συνθηκολόγησης των επενδυτών», δήλωσε ο Άλεν Χουάνγκ, αντιπρόεδρος του τμήματος χρηματιστηριακών συναλλαγών της Mega Financial Holding.
«Ακόμη και η TSMC έφτασε κάποια στιγμή στο ημερήσιο όριο πτώσης, ενεργοποιώντας τον μηχανισμό αυτόματης διακοπής συναλλαγών. Αυτό συνήθως σηματοδοτεί το τελικό στάδιο μιας καθοδικής πορείας. Όταν ξεπουλούν ακόμη και την TSMC, σημαίνει ότι οι μετοχές έχουν δεχθεί μαζικές ρευστοποιήσεις», πρόσθεσε.
Οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο στα ομόλογα
Οι τιμές των ομολόγων ενισχύθηκαν στις ασιατικές αγορές, με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, καθώς και τα κρατικά ομόλογα της Ιαπωνίας και της Κίνας, να καταγράφουν άνοδο. Το αμερικανικό δολάριο προσέλκυσε κεφάλαια που αναζητούσαν ασφαλή καταφύγια, όπως συνέβη και με το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,838%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Σεπτεμβρίου. Η απόδοση του αντίστοιχου δεκαετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε έως και κατά 9 μονάδες βάσης, στο 1,795%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Ιουνίου.
«Τα ομόλογα συμπεριφέρονται ολοένα και περισσότερο όπως τα ομόλογα, με το εισόδημα που προσφέρουν να αναδεικνύεται ξανά στον βασικό παράγοντα των αποδόσεών τους και να αποκαθιστά τα παραδοσιακά οφέλη τους ως μέσο διαφοροποίησης των επενδύσεων», δήλωσε ο Μασαχίκο Λου, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στη State Street Investment Management. «Αυτό μοιάζει περισσότερο με επανεκτίμηση του πολιτικού κινδύνου που συνδέεται με την τεχνητή νοημοσύνη παρά με επανεκτίμηση του ίδιου του κύκλου ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης».
Πηγή: Reuters