- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Γαλλία: Δεκάδες τραυματίες στις μαθητικές πορείες - Διαδηλωτές έριξαν υδροχλωρικό οξύ σε αστυνομικούς
Περίπου 440 άνθρωποι συνελήφθησαν, οι περισσότεροι ανήλικοι
Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι αποκλεισμοί, οι οποίοι ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και χθες Τρίτη συνέπεσαν με μια ευρύτερη απεργία στο δημόσιο τομέα
Δεκάδες άτομα έχουν μέχρι στιγμής τραυματιστεί σε ένα κύμα μαθητικών διαδηλώσεων, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Εντουάρ Ζεφρέ καθώς οι μαθητές συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους κατά των ρημαγμένων σχολείων, των ανεπαρκών πόρων και των στρεσογόνων εξετάσεων.
Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν παρατεταγμένους Γάλλους αστυνομικούς στη Λυών και μαθητές να στέκονται έξω από τα σχολεία τους στη Λιλ αλλά και στο βόρειο προάστιο του Παρισιού, το Σεν Ντενί.
Στη Λιλ και στη Λυών πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμμάτων, ενώ στη Λιλ κάποιοι εκτόξευσαν αντικείμενα.
🇫🇷🔴 JUST IN: Flames engulf the main entrance and façade of the Léonard de Vinci high school in the French city of Roubaix during a blockade.
— Remix News & Views (@RMXnews) September 30, 2026
Students cheer on the destruction.
440 students were arrested yesterday, but the nationwide protests continue.
Follow: @RMXnews pic.twitter.com/Gv3wIWkK3D
«Από την έναρξη αυτών των διαδηλώσεων σημειώθηκαν 76 τραυματισμοί, τόσο ανάμεσα στους μαθητές όσο και μεταξύ του προσωπικού», δήλωσε ο Ζεφρέ στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι αποκλεισμοί, οι οποίοι ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και χθες Τρίτη συνέπεσαν με μια ευρύτερη απεργία στο δημόσιο τομέα, έχουν γίνει εστία πολιτικής έντασης σε μια ευαίσθητη στιγμή για τη Γαλλία.
Αύριο Πέμπτη η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2027 που αναμένεται να περιλαμβάνει περικοπή δαπανών και στοχεύει στη μείωση της πίεσης στα δημόσια οικονομικά.
Clashes erupt between police and high school students as protests spread across France
— The Indian Idiot (@theindianidiot) September 30, 2026
Students have blockaded schools demanding better conditions, citing overcrowded classrooms, teacher shortages, exhausting schedules and overheated classrooms following recent heatwaves. pic.twitter.com/Uiki8mRmYN
Πολιτικοί από το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» συμμετέχουν στις διαδηλώσεις και αξιωματούχοι και πολιτικοί προερχόμενοι από άλλο πολιτικό στρατόπεδο έχουν καταγγείλει το κόμμα για τη ρητορική του που, όπως ισχυρίζονται, υποδαυλίζει την οργή των μαθητών.
Ο Μπαλί Μπαγκαγιοκό, ο δήμαρχος του Σεν Ντενί, ο οποίος προέρχεται από την «Ανυπότακτη Γαλλία» και βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης, υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν.
Ο υπουργός Εσωτερικών Λορέν Νουνιές δήλωσε στο δίκτυο BFM ότι περίπου 440 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις -- οι περισσότεροι ανήλικοι.
Ο ίδιος είπε ότι σημειώθηκαν επτά περιστατικά κατά τα οποία διαδηλωτές έριξαν υδροχλωρικό οξύ στα μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης.
🇫🇷 A French high school clash erupts into fireworks and smoke
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) September 30, 2026
Video from Lyon shows students firing pyrotechnic mortars toward police as officers scramble through the barrage.
They're kids... how the hell did this get out of hand to begin with?
Writer: Val…
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στη Γαλλία οι δημόσιες δαπάνες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση βρίσκονται στη μέση της κατάταξης ανάμεσα στις χώρες μέλη και αυξήθηκαν κατά το διάστημα 2015-2022 αλλά η αναλογία τους στον προϋπολογισμό έχει ελαφρά μειωθεί.
Οι μαθητές που διαδηλώνουν διαμαρτύρονται ότι οι τάξεις είναι υπερπλήρεις και ότι δεν επαρκούν οι καθηγητές.
Η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ανεύθυνες τις διαδηλώσεις αλλά λέει ότι θα πρέπει να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξέσπασε ο πρωταγωνιστής του Heated Rivalry για την υπόθεση ομαδικού βιασμού νεαρής γυναίκας από 7 φοιτητές του πανεπιστημίου
Ωστόσο δεν εμφανίζει ενδείξεις κάποιου προβλήματος υγείας
Πιο τολμηρή η στάση του νέου Βρετανού πρωθυπουργού από εκείνη που είχε υιοθετήσει ο Κίρ Στάρμερ
Περίπου 440 άνθρωποι συνελήφθησαν, οι περισσότεροι ανήλικοι
Τέλος σε περισσότερες από δύο δεκαετίες στρατιωτικής ανάμιξης των ΗΠΑ στη χώρα
100.000 θεατές κατ’ ελάχιστον παρακολούθησαν τη συναυλία-υπερθέαμα της Άννας Βίσση στο ΟΑΚΑ
Πιθανό το σενάριο τρομοκρατίας - «Ο ένας πιλότος ήθελε να ρίξει το αεροπλάνο»
Ξανά στο φως το θρίλερ του Οχάιο
Πραγματοποιήθηκε αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία
Η πτήση εξέπεμψε διαδοχικά σήματα κινδύνου - Ο καβγάς των πιλότων
Αρνήθηκε το τελευταίο της γεύμα - Θα γίνει σήμερα η πρώτη γυναίκα που εκτελείται στη συγκεκριμένη πολιτεία εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια
Σε σοκ οι υπόλοιποι επιβάτες
Η πτήση της flydubai εξέπεμψε νωρίτερα τον κωδικό «7700»
Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες της Εσθονίας για τον εμπρησμό σε στρατιωτική εγκατάσταση
Tο αεροσκάφος έκανε αναστροφή και άρχισε να μειώνει ύψος
Ο μικρότερος αδελφός του Ρομπ Λόου και η σύζυγός του Κιμ Πέιντερ ανακοίνωσαν τον θάνατο της 13χρονης κόρης τους
Μίλησε για την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε
Ο εμφύλιος πόλεμος, η ματαίωση της ομοσπονδοποίησης και οι εξτρεμιστές σιίτες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.