- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Νότια Κορέα: Δύο χρόνια φυλακή στην επικεφαλής της Εκκλησίας της Ενοποίησης - Οι τσάντες Chanel και το διαμαντένιο κολιέ
Το χρονικό της υπόθεσης
Η επικεφαλής της Εκκλησίας της Ενοποίησης καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών για δωροδοκία της πρώην Πρώτης Κυρίας της Νότιας Κορέας.
Η Χαν Χακ-τζα, επικεφαλής της αμφιλεγόμενης Εκκλησίας της Ενοποίησης, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης στη Νότια Κορέα για δωροδοκία της πρώην Πρώτης Κυρίας Κιμ Κεόν Χι και παραβάσεις σχετικά με πολιτική χρηματοδότηση. Δικαστήριο έκρινε ότι η οργάνωση πρόσφερε στη σύζυγο του έκπτωτου προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ δύο τσάντες Chanel και ένα διαμαντένιο κολιέ, συνολικής αξίας περίπου 80 εκατ. γουόν (58.000 δολάρια), με αντάλλαγμα πολιτικές και επιχειρηματικές διευκολύνσεις. Η Κιμ είχε ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση 20 μηνών για την αποδοχή των δώρων.
Η 83χρονη Χαν, χήρα του ιδρυτή της Εκκλησίας, Σαν Μιουνγκ Μουν, αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες «ψευδείς». Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι τα πολυτελή αντικείμενα παραδόθηκαν στην Κιμ μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2022, κάνοντας λόγο για την πρώτη επιβεβαιωμένη απόπειρα της οργάνωσης να εξαγοράσει πολιτική επιρροή. Παράλληλα, δημοσιοποίησαν φωτογραφίες με μετρητά αξίας 19 εκατ. δολαρίων που, σύμφωνα με τις Αρχές, βρέθηκαν σε προσωπικό χρηματοκιβώτιο της Χαν. Η πρώην Πρώτη Κυρία παραδέχθηκε ότι παρέλαβε τις τσάντες Chanel, υποστηρίζοντας όμως ότι τις επέστρεψε χωρίς να τις χρησιμοποιήσει.
Η Εκκλησία της Ενοποίησης, επισήμως γνωστή ως Ομοσπονδία Οικογενειών για την Παγκόσμια Ειρήνη και Ενοποίηση, ιδρύθηκε στη Νότια Κορέα τη δεκαετία του 1950 από τον Σαν Μιουνγκ Μουν, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε Μεσσίας. Έγινε διεθνώς γνωστή κυρίως από τις μαζικές γαμήλιες τελετές χιλιάδων ζευγαριών, ενώ επικριτές της τη χαρακτηρίζουν οργάνωση με χαρακτηριστικά «αίρεσης» και την κατηγορούν ότι πιέζει πιστούς να προσφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η δράση της βρέθηκε ιδιαίτερα στο επίκεντρο στην Ιαπωνία μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, καθώς ο φερόμενος δράστης κατηγορούσε την οργάνωση για την οικονομική καταστροφή της οικογένειάς του.
Η οργάνωση έχει αναπτύξει διαχρονικά σχέσεις με πολιτικούς στη Σεούλ, το Τόκιο και την Ουάσινγκτον. Σε εκδήλωσή της το 2021 είχαν στείλει βιντεοσκοπημένα μηνύματα, μεταξύ άλλων, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μάικ Πενς και ο Σίνζο Άμπε. Η δράση της έχει απαγορευτεί σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Σιγκαπούρη, ενώ στην Ιαπωνία έχει διαταχθεί η διάλυσή της. Η Κιμ Κεόν Χι, κατά την εμφάνισή της για ανάκριση τον περασμένο Αύγουστο, είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη λέγοντας: «Λυπάμαι πραγματικά που μια ασήμαντη σαν εμένα προκάλεσε ανησυχία στον κόσμο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι υποστήριξε ο δικηγόρος του δράστη
Αποχωρεί από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Ποιος κρατά τον διακόπτη για τα ουκρανικά drones
Τι πρέπει να μάθει από αυτές
Από τη βενζίνη των 4,28 δολαρίων μέχρι τις επιχειρήσεις της ICE
Η καταγγελία 21χρονης για βιασμό
Χρήση βιομετρικής αναγνώρισης με τη βοήθεια τις τεχνητής νοημοσύνης για διαδηλωτές με καλυμμένο το πρόσωπο
H Αθήνα απώλεσε όλα τα ερείσματά της, ενώ η Τουρκία κατάφερε να αποκτήσει ουσιαστικά τα δικά της επενδύοντας χρήματα και προοπτικές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Φον ντερ Λάιεν
Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται για τα χτυπήματα
Η εμπλοκή Τούρκου δισεκατομμυριούχου
Η εταιρεία απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων
Από τη γέννησή τους αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο περπάτημα και χρησιμοποιούσαν σκέιτμπορντ για να μετακινούνται
Η κυβέρνηση παραδέχεται λάθη
Ο συνιδρυτής της OpenAI αρνείται τις κατηγορίες
Εξετάζεται μείωση του ορίου ποινικής ευθύνης σε νέους κάτω των 16 ετών
Η γυναίκα που ξεπέρασε μια οικογενειακή τραγωδία και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξερογλείφονται για ένα κάποιο μπάχαλο –μιας και κάτι τέτοιο θεωρείται γι’ αυτά δίκαιο και αυτονόητο–, που θα ξεβρακώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα λόγω των κινητοποιήσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.