Κοσμος

Μπάρακ Ομπάμα στα εγκαίνια του προεδρικού του κέντρου: «Η δημοκρατία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη»

Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του

Athens Voice News
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μ. Ομπάμα στα εγκαίνια του προεδρικού του κέντρου: «Η δημοκρατία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη»
© GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE

Ομπάμα στα εγκαίνια του προεδρικού του κέντρου: «Η δημοκρατία χρειάζεται ενεργούς πολίτες»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εγκαινίασε το νέο Obama Presidential Center στο Σικάγο, απευθύνοντας έκκληση στους Αμερικανούς να αντισταθούν στον πολιτικό κυνισμό και τον διχασμό και να αναλάβουν «τις κοινές ευθύνες τους ως πολίτες».

Κατά τη διάρκεια της τελετής, που πραγματοποιήθηκε παρουσία χιλιάδων πολιτών, ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως είπε, «το μέλλον μοιάζει αβέβαιο και το έδαφος ασταθές κάτω από τα πόδια μας».

«Ελπίζω αυτό το κέντρο να αποτελέσει μια υπενθύμιση του πόσο πολύτιμη είναι η δημοκρατία μας και του τι μπορούμε να πετύχουμε όταν αγκαλιάζουμε τις κοινές μας ευθύνες ως πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, εξήρε τον σύζυγό της για την «επίμονη αισιοδοξία» του και τόνισε ότι η πραγματική κληρονομιά ενός ηγέτη δεν βρίσκεται σε κτίρια ή οικονομικά μεγέθη, αλλά στη θετική επίδραση που ασκεί στις ζωές των ανθρώπων.

Η έννοια της «ελπίδας», άλλωστε, βρίσκεται στον πυρήνα του νέου κέντρου και παραπέμπει άμεσα στο κεντρικό μήνυμα της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα το 2008. Η λέξη «Hope» δεσπόζει σε γλυπτό κοντά στην είσοδο του συγκροτήματος, ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος του Obama Foundation και πρώην στενή συνεργάτιδα του Ομπάμα, Βάλερι Τζάρετ, δήλωσε ότι το κέντρο φιλοδοξεί να προσφέρει έμπνευση σε μια εποχή έντονων πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων. «Σε μια περίοδο με τόση τοξικότητα, αυτός ο χώρος δίνει ξανά ελπίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μπάρακ Ομπάμα στα εγκαίνια του προεδρικού του κέντρου: «Η δημοκρατία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη»
© GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE

Το συγκρότημα, συνολικής αξίας περίπου 850 εκατ. δολαρίων, ανοίγει επίσημα τις πύλες του στο κοινό και θεωρείται η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει στη νότια πλευρά του Σικάγου εδώ και έναν αιώνα. Οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι θα προσελκύει από 750.000 έως 1 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του θα είναι προσβάσιμο δωρεάν.

Κεντρικό στοιχείο του συγκροτήματος αποτελεί το μουσείο αφιερωμένο στην προσωπική διαδρομή του Ομπάμα και στις δύο θητείες του στον Λευκό Οίκο από το 2009 έως το 2017. Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και έχει αποκτήσει το παρατσούκλι «Obamalisk». Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, η μορφή του συμβολίζει τέσσερα χέρια που ενώνονται και υψώνονται προς τον ουρανό.

Στο μουσείο έχει ενσωματωθεί και απόσπασμα από μία από τις πιο γνωστές ομιλίες του Ομπάμα, που εκφώνησε στη Σέλμα της Αλαμπάμα για την 50ή επέτειο της ιστορικής πορείας υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων «Bloody Sunday».

Το κέντρο περιλαμβάνει επίσης μεγάλη ανοιχτή έκταση πρασίνου, νέο παράρτημα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Σικάγου, κήπο αφιερωμένο στην Έλεανορ Ρούζβελτ, υπαίθρια πλατεία προς τιμήν του ιστορικού αγωνιστή των πολιτικών δικαιωμάτων Τζον Λιούις, αθλητικό κέντρο με την ονομασία «Home Court» και πολυχώρο εκδηλώσεων και παραστάσεων με την ονομασία «Forum».

Στην έκταση φιλοξενούνται 28 πρωτότυπα έργα τέχνης, ενώ ένα δίκτυο διαδρομών και χώρων πρασίνου με περισσότερα από 900 αυτόχθονα δέντρα συνδέεται με το ιστορικό Πάρκο Τζάκσον, το οποίο σχεδιάστηκε τον 19ο αιώνα από τους αρχιτέκτονες τοπίου Φρέντερικ Λο Όλμστεντ και Κάλβερτ Βο.

Στην τελετή παρευρέθηκαν οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Ου. Μπους και Τζο Μπάιντεν, καθώς και προσωπικότητες όπως η Χίλαρι Κλίντον, η Κάμαλα Χάρις, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρώην πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλαισίωσαν οι Στίβι Γουόντερ, Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζον Λέτζεντ, Τζένιφερ Χάντσον, οι The Roots, ο Κόμον, ο Έντι Βέντερ, καθώς και οι Μπόνο και The Edge των U2.

Πηγή: Reuters.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY