- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κομισιόν: Προς νέους περιορισμούς στη βίζα για τους Ρώσους μετά από αίτημα 11 χωρών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Μετά από επιστολή 11 κρατών, η Κομισιόν προετοιμάζει νέα μέτρα για τη βίζα των Ρώσων πολιτών, με τις εκδόσεις να έχουν ήδη μειωθεί δραστικά.
Την παραλαβή της επιστολής των 11 χωρών της Ζώνης Σένγκεν που ζητούν αυστηροποίηση των κανόνων εισόδου για τους Ρώσους πολίτες επιβεβαίωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι ο περιορισμός της έκδοσης θεωρήσεων σε Ρώσους υπηκόους αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Ο περιορισμός της έκδοσης βίζας σε Ρώσους πολίτες αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Επιτροπή από την αρχή της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας το 2022. Έχουμε λάβει πρωτοφανή μέτρα και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Μάρκους Λαμέρτ, σημειώνοντας ότι η επιστολή των 11 χωρών συζητήθηκε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.
Ο ίδιος εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει αναστείλει πλήρως τη συμφωνία διευκόλυνσης έκδοσης θεωρήσεων με τη Ρωσία, ενώ έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη μέλη για αυστηρότερους ελέγχους ασφαλείας και συνόρων κατά την εξέταση αιτήσεων Ρώσων πολιτών. Παράλληλα, τον Νοέμβριο του 2025 υιοθετήθηκαν νέοι κανόνες που περιορίζουν σημαντικά τη χορήγηση θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα μέτρα αυτά έχουν οδηγήσει σε δραστική μείωση των θεωρήσεων Σένγκεν που εκδίδονται σε Ρώσους πολίτες. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, πριν από τον πόλεμο εκδίδονταν περίπου τέσσερα εκατομμύρια βίζες ετησίως, ενώ σήμερα ο αριθμός τους έχει περιοριστεί σε περίπου μισό εκατομμύριο.
Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι προετοιμάζει νέα στοχευμένα περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κώδικα Θεωρήσεων, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές του επόμενου έτους. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην αντιμετώπιση κινδύνων ασφαλείας που συνδέονται με εχθρικές ενέργειες τρίτων χωρών.
Παράλληλα, η Κομισιόν δήλωσε ότι συμμερίζεται την ανησυχία που διατυπώνεται στην επιστολή των 11 χωρών, σχετικά με τους Ρώσους στρατιώτες που έχουν πολεμήσει στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αξιολογούμε πιθανούς τρόπους για να περιορίσουμε την πρόσβασή τους στον χώρο Σένγκεν», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Η επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράφεται από τη Σουηδία, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία και την Πολωνία, καθώς και από τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Οι χώρες ζητούν την υιοθέτηση νέων δεσμευτικών μέτρων για τον περιορισμό των ταξιδιών Ρώσων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας και τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα μέτρα επιβάλλονται μετά τα επεισόδια και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων
«Εσύ είσαι ο άνθρωπος που θέλω στο πλευρό μου, Μπίμπι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νέο πλήγμα στο Vision 2030, το φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικού μετασχηματισμού του βασιλείου
Η οικογένειά της επιβεβαίωσε ότι πέθανε στο νοσοκομείο έχοντας κοντά της τους αγαπημένους της
Γιατί οι φωτιές αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες
Ο πρώην ταξιτζής, Πολ Μακένζι αυτοανακηρύχθηκε πάστορας και ίδρυσε τη Διεθνή Εκκλησία της Χαρμόσυνης Είδησης
Οχυρώνονται» τα καταστήματα της πολυτελούς Βία Μοντεναπολεόνε
Η παρέμβαση για τις εκλογές
Οι εταιρείες μεταπώλησης αναζητούν τις ύποπτες αγγελίες
Η 68χρονη δημοσιογράφος κάλυψε επί δεκαετίες πολέμους και κρίσεις σε όλο τον κόσμο
Από τον σχολιαστή του CNN μέχρι την πρώην παρουσιάστρια του Fox
2.400 συλλήψεις, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και φόβοι για νέα επεισόδια
Δορυφορικές εικόνες είχαν αναζωπυρώσει τις ελπίδες για τον εντοπισμό του Lockheed Electra
Η εταιρεία απειλείται με πρόστιμο 200.000 δολαρίων την ημέρα
Γιατί η Μόσχα δεν θεωρεί ακόμη τη σύγκρουση νίκη
Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και έδωσε εντολή στους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους
Ο Ολλανδός ηγέτης και ο σύντροφός του θα γίνουν γονείς την άνοιξη του 2027
Η νέα μαρτυρία στο δικαστήριο
Αυστηρή κριτική για την μεταναστευτική πολιτική της Γαλλίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Ένα ζευγάρι παραμένει ατάραχο σε καφετέρια κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου εν μέσω επεισοδίων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.