- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
O Μακρόν καλεί την Ευρώπη να ξυπνήσει και να δράσει ως παγκόσμια δύναμη
Ζητά κοινό δανεισμό και αμυντική θωράκιση - «Είμαστε μόνοι μας απέναντι σε ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία»
Ο Εμανουέλ Μακρόν καλεί την Ευρώπη να λειτουργήσει ως παγκόσμια δύναμη, ζητώντας κοινό δανεισμό και επενδύσεις σε άμυνα, ενέργεια, τεχνητή νοημοσύνη
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη διεθνή σκηνή, υποστηρίζοντας ότι η ήπειρος πρέπει πλέον να «λειτουργήσει ως δύναμη».
Μιλώντας σε ευρωπαϊκές εφημερίδες πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει μια «κλήση αφύπνισης» λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών πιέσεων από Κίνα, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Μακρόν τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την αυτονομία της σε οικονομία, χρηματοπιστωτικό σύστημα, άμυνα και δημοκρατικούς θεσμούς. Επανέλαβε επίσης την πρότασή του για κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ χρειάζεται μια ενιαία ικανότητα έκδοσης χρέους για να χρηματοδοτήσει μεγάλα επενδυτικά προγράμματα.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η Ένωση χρειάζεται περίπου 1,2 τρισ. ευρώ ετησίως για επενδύσεις σε άμυνα, καθαρή ενέργεια και τεχνητή νοημοσύνη. Υποστήριξε ότι οι διεθνείς αγορές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις πέρα από το δολάριο και ότι μια ισχυρή, δημοκρατική Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει πόλο σταθερότητας.
Παραδέχτηκε ότι η Γαλλία δεν έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις αντίστοιχες με εκείνες που υλοποιήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, αλλά υποστήριξε ότι η ζήτηση για κοινό ευρωπαϊκό χρέος αυξάνεται.
Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να προστατεύσει κρίσιμους τομείς, χωρίς να υιοθετήσει προστατευτισμό, αλλά διασφαλίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν επιβαρύνονται με κανόνες που δεν ισχύουν για ανταγωνιστές εκτός Ευρώπης.
Αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον, σημείωσε ότι η κλιματική κρίση επιταχύνεται, η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία έχει τελειώσει και η Κίνα εξελίσσεται σε ολοένα πιο ισχυρό ανταγωνιστή. «Σήμερα οι Ευρωπαίοι είμαστε μόνοι — αλλά είμαστε 450 εκατομμύρια. Αυτό είναι τεράστια δύναμη», είπε.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Δανίας για τη Γροιλανδία, ο Μακρόν προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εφησυχάζει όταν οι κρίσεις φαίνεται να αποκλιμακώνονται. «Μην το πιστέψετε ούτε για ένα δευτερόλεπτο», δήλωσε.
(Με πληροφορίες BBC News)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πέμπτος είχε ήδη βρεθεί - Η ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης
Σοκαρισμένη η μητέρα του - «Δε θα σταματήσω να ψάχνω»
Δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε συγκεκριμένη θεραπεία για το στέλεχος Bundibugyο
Διαρροή εγγράφων αποκαλύπτει ότι το Πανεπιστήμιο Bauman λειτουργεί ως φυτώριο κυβερνοπολέμου και επιχειρήσεων πληροφοριών
Πυκνώνει το μυστήριο μετά τον νέο θάνατο δύτη
Εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν σε καταστήματα σε όλο τον κόσμο για να εξασφαλίσουν ένα από τα ρολόγια
Ο λόγος που μοιράστηκε τη συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο ο 65χρονος σύζυγός της
Η βάση Mountain Home φιλοξενούσε την αεροπορική επίδειξη «Gunfighter Skies»
Οι επιθέσεις συνιστούν μια επικίνδυνη κλιμάκωση, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών
Google, Microsoft, Meta και Amazon θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους ιρανικούς νόμους
Από τους οκτώ τραυματίες, οι δυο παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση
Οι μισοί περίπου πολίτες δήλωσαν ότι σήμερα θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ
Πρόφαση για την ανάληψη αμερικανικής στρατιωτικής δράσης;
Μετά την επίθεση ο 52χρονος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση
Η Τεχεράνη ετοιμάζεται να βάλει διόδια στα Στενά του Ορμούζ
Η Μελόνι ακυρώνει την επίσκεψη στην Κύπρο και σπεύδει στην πόλη
«Ήταν τόσο εξασθενημένο που δεν μπορούσε ούτε να κλάψει»
Αξιωματικός του στρατού έχασε τη ζωή του στην επικίνδυνη προσπάθεια ανάσυρσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.