- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μετανιώνουν για τον Τραμπ οι Ευρωπαίοι λαϊκιστές: Ρήγμα στο «μέτωπο MAGA» λόγω Γροιλανδίας
Η κρίση ανέδειξε ένα βαθύτερο πρόβλημα για το ευρωπαϊκό αντισυστημικό κίνημα
Η Γροιλανδία φέρνει ρήξη: Οι Ευρωπαίοι φίλοι του Τραμπ αρχίζουν να αποστασιοποιούνται
Οι Ευρωπαίοι λαϊκιστές που είχαν αγκαλιάσει με ενθουσιασμό τον Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με μια δύσκολη πραγματικότητα: οι φιλοδοξίες του Αμερικανού προέδρου για τη Γροιλανδία απειλούν να τινάξουν στον αέρα την πολιτική τους ισορροπία.
Από το Λονδίνο μέχρι το Παρίσι, το Βερολίνο και τη Ρώμη, η αντίδραση απέναντι στις πιέσεις του Τραμπ είναι πλέον εμφανής. Πολιτικοί που μέχρι πρότινος προέβαλλαν τον Τραμπ ως πρότυπο λαϊκιστικής διακυβέρνησης αναγκάζονται τώρα να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα απέναντι σε έναν πρόεδρο που εμφανίζεται έτοιμος να αναδιαμορφώσει τον γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του Reform UK και ένας από τους στενότερους ευρωπαϊκούς συνομιλητές της κυβέρνησης Τραμπ, χαρακτήρισε το σχέδιο εξαγοράς ή προσάρτησης της Γροιλανδίας «πολύ εχθρική πράξη». Στη Γαλλία, ο Ζορντάν Μπαρντελά της Εθνικής Συσπείρωσης έκανε λόγο για «εξαναγκασμό», ενώ στη Γερμανία η Άλις Βάιντελ της AfD κατηγόρησε τον Τραμπ ότι παραβιάζει τις ίδιες του τις προεκλογικές δεσμεύσεις.
Η κρίση ανέδειξε ένα βαθύτερο πρόβλημα για το ευρωπαϊκό αντισυστημικό κίνημα. Όπως σημειώνουν αναλυτές, τα εθνικιστικά κόμματα είναι εκ φύσεως ανταγωνιστικά μεταξύ τους όταν τίθενται ζητήματα κυριαρχίας. «Δεν υπήρξε ποτέ διαρκής διεθνής αδελφότητα εθνικιστών», σχολίασε ο Τζέρεμι Σαπίρο του European Council on Foreign Relations.
Το πολιτικό κόστος είναι ήδη μετρήσιμο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Forsa, το 71% των Γερμανών θεωρούν πλέον τις ΗΠΑ «αντίπαλο» και όχι «σύμμαχο» – για πρώτη φορά πλειοψηφική άποψη ακόμη και μεταξύ ψηφοφόρων της AfD.
Στο Βερολίνο, η ηγεσία της AfD επιχειρεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί. Από τη μία καταδικάζει τις πιέσεις Τραμπ για τη Γροιλανδία και τις απειλές για δασμούς, από την άλλη αποφεύγει την ανοιχτή σύγκρουση με έναν πρόεδρο που έχει στηρίξει δημόσια το κόμμα. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη της AfD μιλούν πλέον για «γερμανικά συμφέροντα που δεν ταυτίζονται με τα αμερικανικά».
Ανάλογη αμηχανία καταγράφεται και στη Γαλλία. Η Μαρίν Λεπέν κατήγγειλε τις αμερικανικές κινήσεις ως παραβίαση της κρατικής κυριαρχίας, ενώ ο Μπαρντελά ζήτησε ακόμη και ευρωπαϊκά αντίμετρα, προειδοποιώντας ότι «η Γροιλανδία είναι ο πρώτος κρίκος μιας νέας ιμπεριαλιστικής λογικής».
Στην Ιταλία, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, καλώντας τον Τραμπ και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να αποφύγουν την κλιμάκωση, ενώ χαρακτήρισε «λάθος» τις απειλές για δασμούς.
Παρά την προσωρινή αποκλιμάκωση μετά τη συμφωνία-πλαίσιο που ανακοίνωσε ο Τραμπ με τον Μαρκ Ρούτε, η ζημιά φαίνεται να έχει γίνει. Η Γροιλανδία μετατρέπεται σε καταλύτη για τη μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις Τραμπ με τους ευρωπαϊκούς συμμάχους του, αποκαλύπτοντας τα όρια μιας πολιτικής συμμαχίας που βασίστηκε περισσότερο σε ιδεολογική συγγένεια παρά σε κοινά συμφέροντα.
Για τους Ευρωπαίους λαϊκιστές, το δίλημμα είναι πλέον ξεκάθαρο: αν συγκρουστούν ανοιχτά με τον Τραμπ, κινδυνεύουν να χάσουν την εύνοια της Ουάσιγκτον. Αν υποχωρήσουν, κινδυνεύουν να χάσουν τους ψηφοφόρους τους.
Και αυτή τη φορά, κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να πληρώσει εύκολα το πολιτικό τίμημα.
Πηγή: WSJ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ζευγάρι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό για τις παράνομες αναρριχήσεις
Μήνυμα για κυρώσεις σε όσους συμμαχούν με την Τεχεράνη έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ
Μέχρι το 2030, ένας στους τέσσερις κατοίκους της αναμένεται να είναι άνω των 65 ετών
To μεσαιωνικό καθεστώς έχει επιβάλει αποκλεισμό από κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι το Ιράν είχε βάλει στο στόχαστρο έναν από τους γιους του
Στρατολογούνται μέσω social media και χτυπούν όπου βλέπουν μεγάλο κέρδος
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης στην Τεχεράνη
Η συζήτηση με αφορμή το Final Fantasy
Τι ισχύει για τα ακουστικά και τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης
Προσφέρονται 10 εκατ. δολάρια για τον «βενιαμίν» της οικογένειας Τραμπ
Η λοίμωξη είναι εξαιρετικά σπάνια και σχεδόν πάντα θανατηφόρα
Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Γιος του φιλοσόφου Αντρέ
Καθώς μαίνεται ο πόλεμος με τη Ρωσία
Και απειλεί τις αραβικές χώρες του Κόλπου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.