Ιαπωνία: Πόλη έκανε ανάρτηση για εμφάνιση αρκούδας και τελικά ήταν ΑΙ
Η φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας
Ψεύτικη φωτογραφία αρκούδας από AI ανάγκασε ιαπωνική πόλη να αποσύρει προειδοποίηση, amid αυξανόμενους φόβους για επιθέσεις.
Μια περίεργη αλλά χαρακτηριστική ιστορία για τους κινδύνους της παραπληροφόρησης μέσω τεχνητής νοημοσύνης ήρθε στο φως στην Ιαπωνία, όταν ο δήμος της Οναγκάουα αναγκάστηκε να κατεβάσει επείγουσα ανάρτηση για εμφάνιση αρκούδας, αφού διαπίστωσε ότι η φωτογραφία που είχε δημοσιευθεί ήταν προϊόν AI.
Η εικόνα είχε σταλεί στις τοπικές αρχές εν μέσω αυξημένου φόβου στη χώρα, όπου φέτος καταγράφεται ρεκόρ 13 θανατηφόρων περιστατικών από επιθέσεις αρκούδων. «Η πόλη έδωσε προτεραιότητα στην ενημέρωση των κατοίκων για την πρόληψη οποιουδήποτε κινδύνου, αλλά ζητούμε συγγνώμη που προκαλέσαμε άγχος ή σύγχυση», ανέφεραν οι δημοτικές αρχές στον επίσημο λογαριασμό τους στο X, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση.
Ο δήμος εξήγησε ότι δεν αμφισβήτησε αρχικά τη φωτογραφία, καθώς είχαν σημειωθεί επιβεβαιωμένες εμφανίσεις αρκούδων σε άλλο σημείο της πόλης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, οι οποίες είχαν ανακοινωθεί μέσω του τοπικού συστήματος προειδοποίησης.
Όπως ανέφερε αξιωματούχος της Οναγκάουα στο AFP, η ανάρτηση έγινε άμεσα, επειδή η αναφερόμενη θέαση του ζώου ήταν κοντά σε νηπιαγωγείο. Η εικόνα αποσύρθηκε μόνο όταν το άτομο που την είχε δημιουργήσει με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης ενημέρωσε τον δήμο για την πραγματική της προέλευση.
Το περιστατικό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κύμα ψεύτικων εικόνων και βίντεο που παράγονται με AI και κυκλοφορούν ευρέως σε πλατφόρμες όπως το TikTok, την ώρα που αυθεντικές αναφορές για αρκούδες που εισβάλλουν σε κατοικίες, περιφέρονται κοντά σε σχολεία ή επιτίθενται σε ζώα αυξάνονται, κυρίως σε αγροτικές περιοχές του βορρά.
Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Yomiuri Shimbun, από 100 σχετικά βίντεο που αναλύθηκαν στο TikTok με τη λέξη «αρκούδα», περίπου τα 60 ήταν ψεύτικα — ανάμεσά τους σκηνές με ηλικιωμένη γυναίκα να ταΐζει αρκούδα, μαθήτρια που τη «διώχνει» με τα χέρια, ακόμη και βίντεο όπου το ζώο φεύγει με έναν σκύλο στο στόμα. Πολλά από αυτά έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες προβολές, ενισχύοντας τον προβληματισμό για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη διάδοση παραπληροφόρησης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Η επίθεση οδήγησε τελικά στον θάνατο της Ντον Στέρτζες, μητέρας τριών παιδιών
Η γραπτή δήλωσή της μετά τις κατηγορίες για διαφθορά και απάτη
Τα ίχνη του άνδρα χάθηκαν πριν από δύο εβδομάδες
Τι αναφέρει στο ντοκιμαντέρ του Netflix, Sean Combs: The Reckoning
«Πλήρη διαφάνεια» δηλώνει η υπεράσπιση εν μέσω έρευνας της ΕΕ
Η χώρα έχει σήμερα υπό τον έλεγχό της σχεδόν το 20% της ουκρανική επικράτειας
Το προφίλ του νέου επικεφαλής
Τι συνέβη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου με το παιδί τους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.