- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επίθεση της Ρωσίας μέσω παρεμβολών στο GPS του αεροσκάφους που επέβαινε η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας
Βρισκόταν πάνω από το Καλίνινγκραντ
Παρεμβολές στο GPS του αεροσκάφους της Ισπανίδας υπουργού Αμυνας - Βρισκόταν πάνω από το Καλίνινγκραντ
Στρατιωτικό αεροσκάφος της Ισπανίας, στο οποίο επέβαινε η υπουργός Άμυνας της χώρας Μαργαρίτα Ρόμπλες, δέχτηκε παρεμβολές στο σύστημα πλοήγησής του GPS, σήμερα, Τετάρτη (24.09), το πρωί, ενώ πετούσε πάνω από τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ, καθ’ οδόν προς τη Λιθουανία.
Το ισπανικό υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Europa Press, που είχε αποκαλύψει νωρίτερα το νέο περιστατικό παρεμβολών.
Εκτός από τη Ρόμπλες, το αεροσκάφος μετέφερε επίσης συγγενείς Ισπανών αεροπόρων που συμμετείχαν στη νέα αποστολή αεράμυνας του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά του, η οποία ξεκίνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφότου η Πολωνία κατέρριψε μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της. Η αποστολή της Ισπανίας, γνωστή ως Vilkas, που σημαίνει λύκος στα λιθουανικά, την περασμένη εβδομάδα αναχαίτισε οκτώ ρωσικά αεροσκάφη που επιχειρούσαν πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας της χώρας σήμερα, Τετάρτη.
❗ Un avión militar español con Margarita Robles a bordo sufre un intento de anular su GPS a su paso por Kaliningrado https://t.co/NdFpM72swk
— Europa Press (@europapress) September 24, 2025
Η Ρόμπλες επρόκειτο να έχει διμερή συνάντηση με τον Λιθουανό ομόλογό της Ντόβιλε Σακαλιένε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην αεροπορική βάση Σιαουλιάι σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την ατζέντα της ισπανικής κυβέρνησης.
Το περιστατικό έρχεται έπειτα από παρόμοιο, κατά το οποίο το σύστημα GPS αεροσκάφους που μετέφερε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δέχτηκε επίθεση παρεμβολών, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς τη Βουλγαρία στις 31 Αυγούστου.
Εκπρόσωπος της Ε.Ε. δήλωσε ότι οι βουλγαρικές αρχές υποψιάζονται ότι το περιστατικό οφειλόταν σε παρέμβαση της Ρωσίας.
Το περιστατικό είχε προκαλέσει τότε την παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο οποίος είχε δηλώσει πως το ΝΑΤΟ εργάζεται «μέρα και νύχτα» για να αποτρέψει τις παρεμβολές στα συστήματα πλοήγησης GPS και να διασφαλίσει ότι «δεν θα επαναληφθούν».
Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι παρενέβη σε δίκτυα επικοινωνιών και δορυφορικών δικτύων. Τα περισσότερα σύγχρονα αεροσκάφη διαθέτουν ποικιλία αισθητήρων και πηγών για τον προσδιορισμό της θέσης τους, εκτός από το GPS, που σημαίνει ότι μπορούν να πετάξουν ακόμη και εάν υπάρχουν παρεμβολές.
Κυβερνήτης που επέβαινε στο ισπανικό αεροσκάφος δήλωσε στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν με τη Ρόμπλες ότι τέτοια περιστατικά είναι συνηθισμένα τόσο για πολιτικά όσο και για στρατιωτικά αεροσκάφη που πετούν κοντά στο Καλίνινγκραντ. Πρόσθεσε ότι το ισπανικό αεροσκάφος μπορούσε επίσης να συνεχίσει, χρησιμοποιώντας στρατιωτικούς δορυφόρους.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και καλεί την Τεχεράνη να τις σταματήσει άμεσα
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.