Κοσμος

Γάζα: «Δεχθήκαμε επίθεση σε διεθνή χωρικά ύδατα νότια της Κρήτης», λέει ο Glοbal Sumud Flottilla

Παρά τις ζημιές, ο στολίσκος συνεχίζει την πορεία του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάζα, καραβια, λιμανι
Ο στολίσκος Global Sumud Flottilla στην Τυνησία © ΕΡΑ/MOHAMED MESSARA

Στόχος επιθέσεων ο «Στόλος της Ελευθερίας» – Οκτώ πλοία χτυπήθηκαν με drones κοντά στη Γαύδο

Σε ανακοίνωσή του, ο Global Sumud Flottilla, ο στολίσκος που προσπαθεί να διασπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό για να μεταφέρει δια θαλάσσης βοήθεια στη Γάζα, υπογράμμισε ότι «τα πλοία του δέχθηκαν επίθεση με drone σε διεθνή χωρικά ύδατα νότια της Κρήτης» στη διάρκεια της περασμένης νύχτας.

Ο στολίσκος πρόσθεσε ότι «υπέστησαν σοβαρές ζημιές τρία σκάφη του» και ότι «πρόκειται για επίθεση από την κυβέρνηση (του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν) Νετανιάχου». Η ανθρωπιστική αποστολή ζήτησε διεθνείς παρατηρητές και ένοπλη συνοδεία μέχρι τη Γάζα.

Οι επιθέσεις καταγράφηκαν 30 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Γαύδου, εντός της ελληνικής θαλάσσιας ζώνης έρευνας και διάσωσης (SAR), όπου την ευθύνη έχει το ελληνικό Λιμενικό.

Την ένταση του περιστατικού αποτυπώνει βίντεο που ανήρτησε στο Instagram ο Global Sumud Flotilla. Σε αυτό, όπως κατέγραψε η Γερμανίδα ακτιβίστρια Γιασεμίν Ακάρ, φαίνεται έκρηξη σε πλοίο του στόλου, καταγεγραμμένη από την κάμερα άλλου σκάφους.

Σε ανακοίνωσή του, ο στόλος καταγγέλλει: «Εκρήξεις, άγνωστα drones και παρεμβολές στις επικοινωνίες. Βλέπουμε αυτές τις ψυχολογικές επιχειρήσεις από πρώτο χέρι, αλλά δεν θα πτοηθούμε». Παράλληλα, κατηγορεί το Ισραήλ και τους συμμάχους του ότι επιχειρούν να παρατείνουν τις «φρικαλεότητες του λιμού και της Γενοκτονίας στη Γάζα». Ωστόσο, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η αποφασιστικότητα του στόλου είναι ισχυρότερη από ποτέ. «Κάθε προσπάθεια εκφοβισμού ενισχύει μόνο τη δέσμευσή μας. Δεν θα φιμωθούμε. Θα συνεχίσουμε να πλέουμε», τονίζεται χαρακτηριστικά.

 

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε σχετικά ότι «το Ισραήλ πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια όσων Ιταλών πολιτών επιβαίνουν στα πλοία» και πρόσθεσε ότι «κάθε επιχείρηση σε διεθνή χωρικά ύδατα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Πήγες του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσαν ότι η κυβέρνηση της Ρώμης είναι σε στενή επαφή με τον ΟΗΕ και ότι θα προσφέρει όλη την δυνατή προστασία στους πολίτες της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY