- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ο επικεφαλής της Μοσάντ αντέδρασε στο σχέδιο χτυπήματος στo Kατάρ
Kαθώς υπήρχαν σκέψεις για χερσαία επιχείρηση
Ο επικεφαλής της Μοσάντ αντέδρασε στο σχέδιο χτυπήματος στo Kατάρ
Σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό του ισραηλινού μηχανισμού ασφαλείας αποκαλύπτουν οι πληροφορίες για την αντίθεση του διοικητή της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, σε σχέδιο δολοφονίας ανώτερων στελεχών της Χαμάς στο Κατάρ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Telegraph και άλλων διεθνών μέσων, η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών είχε καταρτίσει σχέδιο χερσαίας επιχείρησης στο Κατάρ με στόχο τη φυσική εξόντωση ηγετικών στελεχών της παλαιστινιακής οργάνωσης. Ο επικεφαλής της, ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει το «πράσινο φως», προειδοποιώντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα έθετε σε κίνδυνο τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, στις οποίες ο ρόλος του Κατάρ είναι καθοριστικός.
Η εναλλακτική που εγκρίθηκε από την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ ήταν η χρήση μαχητικών αεροσκαφών για στοχευμένα πλήγματα στη Ντόχα. Παρά την επιλογή αυτής της μεθόδου, οι αναφορές συγκλίνουν ότι οι βασικοί στόχοι —μεταξύ των οποίων και ο ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς, Χαλίλ αλ-Χάγια— διασώθηκαν.
Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του ισραηλινού συστήματος ασφαλείας, με στελέχη να εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο το χτύπημα άξιζε το ρίσκο να υπονομευτούν οι διαπραγματεύσεις. Στο διπλωματικό πεδίο, η Ντόχα κατήγγειλε δημόσια την επίθεση, ενώ οι αραβικές και ισλαμικές χώρες προγραμματίζουν έκτακτη σύνοδο στην πρωτεύουσα του Κατάρ.
Το περιστατικό αποτυπώνει τις διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του ισραηλινού μηχανισμού: από τη μία η πίεση για άμεσες επιχειρησιακές κινήσεις, από την άλλη η στρατηγική διατήρησης διπλωματικών διαύλων που θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμοι στην πορεία του πολέμου.
Πηγή: Telegraph
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρυθμιζόμενα ενοίκια, πολεοδομικό μονοπώλιο και είκοσι χρόνια αναμονής για ένα ενοίκιο στη Στοκχόλμη
Συγκλονίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο οι αποκαλύψεις
Η κρίση της Γροιλανδίας λειτούργησε ως καταλύτης για μια ιστορική στροφή στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ
Βερολίνο και Ρώμη αναζητούν κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό απέναντι σε ΗΠΑ, δασμούς και εσωτερικές διαφωνίες
Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες
«Μαρκ, να θυμάσαι ότι ο Καναδάς ζει χάρη στις ΗΠΑ», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Τι έπρεπε να κάνουν; Να αφήσουν ένα παιδί πέντε ετών να πεθάνει από το κρύο;» διερωτήθηκε
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Πώς από ένα ταψάκι κέικ έγινε ένα από τα διασημότερα παιχνίδια στον κόσμο
Η άλλη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ενταχθεί είναι η Ουγγαρία
Ειρωνεία στα social media μετά την παραδοχή του Τσέχου πρωθυπουργού για ακριβή υδρόγειο και γεωπολιτικά σχόλια
Μελέτη της Greenpeace αποκαλύπτει ακραία συγκέντρωση αγροτικών επιδοτήσεων σε έξι χώρες της ΕΕ
Γροιλανδία: «Κόκκινη γραμμή» η κυριαρχία – Άγνοια για όσα συζήτησαν Τραμπ και Ρούτε
Ο πρόεδρος αμφισβητεί τη μεθοδολογία της Times–Siena και μιλά για «εγκληματικές» δημοσκοπήσεις
Γονείς ζήτησαν την απαγόρευσή του από σχολικές βιβλιοθήκες
«Μικροπράγματα» οι καταγγελίες, λέει η υπεράσπιση
Καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Harry σε Σικελία και Καλαβρία, εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία στον ιταλικό Νότο
Αγωγή 5 δισ. δολαρίων κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας
Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ζήτησε ακόμη και θέση στο πιλοτήριο
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη του μικρού Λίαμ και του πατέρα του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.