Η Ιρλανδία απειλεί με αποχώρηση από τη Eurovision 2026 αν συμμετάσχει το Ισραήλ
Μέχρι στιγμής, το EBU δεν έχει σχολιάσει
Η Ιρλανδία απειλεί με αποχώρηση από τη Eurovision 2026 αν συμμετάσχει το Ισραήλ
Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιρλανδίας, RTE, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν θα λάβει μέρος στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2026 εάν επιτραπεί η συμμετοχή του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την παρουσία του στη σκηνή της Βιέννης «αδιανόητη» λόγω του πολέμου στη Γάζα.
Οι τελευταίες διοργανώσεις έχουν σημαδευτεί από έντονες αντιδράσεις για τη συμμετοχή του Ισραήλ, ενώ σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές στη Γάζα, οι νεκροί από τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση έχουν ξεπεράσει τις 64.000. Ο πόλεμος ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, που προκάλεσε τον θάνατο 1.200 Ισραηλινών και την αιχμαλωσία 251 ομήρων, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Η Ιρλανδία, που έχει συμμετάσχει στον θεσμό από το 1965 και έχει κατακτήσει επτά νίκες – ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Σουηδίας – τονίζει ότι η συνέχιση της παρουσίας της στη διοργάνωση θα ήταν αντίθετη με τις αρχές της.
«Η συμμετοχή μας θα ήταν αδιανόητη, δεδομένης της συνεχιζόμενης και φρικτής απώλειας ζωών στη Γάζα», σημείωσε η RTE σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τις «στοχευμένες δολοφονίες δημοσιογράφων στην περιοχή, την άρνηση πρόσβασης σε διεθνείς ρεπόρτερ, αλλά και για την κατάσταση των εναπομεινάντων ομήρων».
Το Ισραήλ έχει αρνηθεί ότι στοχοποιεί δημοσιογράφους στη Γάζα.
Η RTE γνωστοποίησε ότι η τελική απόφαση για τη συμμετοχή της Ιρλανδίας θα ληφθεί μόλις το EBU, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση που διοργανώνει τον θεσμό, αποφανθεί για το εάν το Ισραήλ θα λάβει μέρος. Μέχρι στιγμής, το EBU δεν έχει σχολιάσει.
Πηγή: Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.