- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαλλία: Πού οφείλεται η κυβερνητική αστάθεια και τι αναμένεται να συμβεί;
Τα αίτια των συνεχών αλλαγών και τι υπαγορεύει η λογική για το εγγύς μέλλον
Γαλλία: Πού οφείλεται η κυβερνητική αστάθεια και γιατί η χώρα έχει αλλάξει τόσους πρωθυπουργούς κατά την προεδρία Μακρόν
Η κυβέρνηση Μπαϊρού είναι πια παρελθόν. Μέσα σε λίγες μέρες, ο Εμανουέλ Μακρόν θα σχηματίσει καινούργια, πιθανώς με πρωθυπουργό είτε «δικό του άνθρωπο», είτε από το Σοσιαλιστικό κόμμα σε μια προσπάθεια συγκατοίκησης και κατευνασμού των παθών. Η αφορμή για την απόρριψη της κυβέρνησης στην Εθνοσυνέλευση ήταν το προτεινόμενο πακέτο εξοικονόμησης 44 δις (σε βάθος τεσσάρων ετών) με σκοπό μείωση του ελλείμματος από 5,8% του ΑΕΠ σε 3%, καθώς και η πρόταση κατάργησης των δύο αργιών που έγινε η θρυαλλίδα της κοινωνικής και θεσμικής διαμαρτυρίας: εφόσον, όπως έχει δηλώσει η Σαντρίν Ρουσσώ από το κόμμα των Οικολόγων, «η εργασία είναι αξία της δεξιάς», οποιαδήποτε προτροπή για υψηλότερη παραγωγικότητα εκλαμβάνεται ως δεξιός αυταρχισμός. Με κάτι τέτοια φτάσαμε εδώ που φτάσαμε στη Γαλλία.
Η πολιτική αστάθεια — τέσσερις πρωθυπουργοί στη διάρκεια της προεδρίας — συμπλέκεται με τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Fitch, της Moody’s και της S&P που επηρεάζουν τη χρηματοδότηση της Γαλλίας. Όμως, όποια και να είναι η αξιολόγηση, το χρέος 3,46 τρις, 114% του ΑΕΠ, προκαλεί νευρικότητα στις πηγές δανειοδότησης, οι μισές από τις οποίες δεν είναι καν γαλλικές. Όχι ότι οι Γάλλοι ασχολούνται με τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων και με τους υπόλοιπους κατηραμένους καπιταλιστικούς θεσμούς: οι περισσότεροι ζητούν σοσιαλισμό «τώρα!»· ένα μέρος τους ολισθαίνει στον εθνικοσοσιαλισμό — αλλά, προς το παρόν, δεν το παραδέχεται κανείς.
Το κοινωνικό κλίμα πολώνεται διαγενεακά: γίνονται viral διάφορες καμπάνιες νέων εργαζομένων (όπως η «NicolasQuiPaie») που κατηγορούν το συνταξιοδοτικό σύστημα ως άδικο βάρος στους νεότερους. Για όλα φταίνε οι σπάταλοι boomers o βίος των οποίων έχει ταυτιστεί με το Δείπνο του Τριμαλχίωνα και που τώρα υποτίθεται ότι καλοπερνάνε ως εύθυμοι seniors. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική, αλλά τα πραγματικά δεδομένα χάνονται στην ομίχλη της δημοσιογραφικής παραφιλολογίας και της ψευδολογίας της εκάστοτε αντιπολίτευσης. Εν πάση περιπτώσει, οι εισηγήσεις για δημοσιονομικές προσαρμογές πυροδότησαν πολεμική σε υπερβολικά οξείς τόνους: η Εθνική Συσπείρωση (Λεπέν-Μπαρντελλά) απαιτεί, όπως συνηθίζει, άμεσες εκλογές, η αριστερά δηλώνει κατά του σχεδίου Μπαϊρού επιμένοντας σε υπερφορολόγηση, ακόμα και σε κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, οι Σοσιαλιστές δηλώνουν «είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε!» με δικό τους συνδυασμό μέτρων. Καμιά πολιτική δύναμη στη Γαλλία δεν διαθέτει το απαιτούμενο πολυετές πρόγραμμα που να μπορεί να αποτρέψει την οικονομική κρίση και να εφαρμόσει ρεαλιστικό προϋπολογισμό: το πιθανότερο είναι ότι, προς το παρόν, θα ληφθούν κάποια ημίμετρα και ότι αργότερα θα χρειαστεί μακρά περίοδος αληθινής λιτότητας —ο χαρακτηρισμός των μέτρων που πρότεινε ο Μπαϊρού ως «πολιτική λιτότητας» είναι μια ακόμα γαλλική υπερβολάρα.
Η δημοτικότητα του Εμμανουέλ Μακρόν είναι εξαιρετικά χαμηλή — γύρω στο 17-23%— ήδη από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024. Τότε, ο πρόεδρος διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές: αν και η απόφαση έδειχνε δημοκρατικό ήθος, ήταν ταυτοχρόνως αυτοκαταστροφική· η Εθνοσυνέλευση κατακερματίστηκε και η κεντρώα παράταξη συμπιέστηκε ανάμεσα στις Συμπληγάδες. Όλο και περισσότεροι Γάλλοι άρχισαν να κατηγορούν τον Μακρόν για «μοναρχική προεδρία» («ο Δίας!»), για υπεροψία και για στήριξη των πλουσίων. Και πάλι, το αν αυτά ισχύουν στον πραγματικό κόσμο έχει δευτερεύουσα σπουδαιότητα. Αυτό που μετράει είναι οι ισχυρισμοί του πεζοδρομίου: των Κίτρινων Γιλέκων πριν από λίγα χρόνια και του «Bloquons Tout» σήμερα, ανεξαρτήτως αν τα καλέσματα για απεργιακή και καταναλωτική παράλυση της χώρας προέρχονται από τη λαϊκή δεξιά, η οποία, στο πεζοδρόμιο τουλάχιστον, συνεργάζεται με την αριστερά. Έτσι, αύριο, αναμένονται μαζικές κινητοποιήσεις από λογαριασμούς του X που τροφοδοτούν το αφήγημα ότι οι νέοι εργαζόμενοι σηκώνουν το δυσανάλογο βάρος των γέρων, ότι ο μεγάλος πλούτος δεν φορολογείται επαρκώς κι ότι η ΕΕ απομυζά γαλλικούς πόρους. Ούτε αυτά ισχύουν, αν και ίσως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω επιβάρυνση των εισοδημάτων από κεφάλαια τα οποία φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή 30% —κάτι που ωστόσο η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί οριακά ενθαρρυντικό για την επιχειρηματικότητα— επαναφορά του φόρου αλληλεγγύης στις πολύ μεγάλες περιουσίες και περικοπές σε ορισμένες παροχές για τους μετανάστες. Γενικά, χρειάζεται εξοικονόμηση σε όλους τους τομείς μαζί με ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης· αλλά, για να γίνει αυτό χρειάζονται επίσης συναίνεση, συμβιβασμοί, ψυχραιμία, συλλογικές προσπάθειες, αντίληψη «κοινότητας» και εθνικού, όχι ταξικού, γενεακού ή συντεχνιακού, συμφέροντος.
Στην κατάρρευση της δημοτικότητας της προεδρίας συνέβαλαν επίσης η μετακύλιση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 με προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος, η σκλήρυνση μερικών πτυχών της μεταναστευτικής πολιτικής, η πολιτική του Μακρόν στην Ουκρανία όπου δεν απέκλεισε (θεωρητικά) την αποστολή στρατευμάτων, η υποχώρηση της γαλλικής παρουσίας στο Σαχέλ μετά από τα διαδοχικά πραξικοπήματα στην περιοχή· ακόμα κι ένα επεισόδιο κατάχρησης εξουσίας της αστυνομίας κατά το οποίο σκοτώθηκε νεαρός μεταναστευτικής καταγωγής, ανεδείχθη σε εθνικό ζήτημα πλήττοντας την προεδρία. Προσετέθη μια σειρά από ανοησίες σχετικές με την προσωπική ζωή του Μακρόν: η ηλικία της συζύγου του, οι φήμες ότι η κυρία Μακρόν είναι τρανς και το περιβόητο χαστούκι που του άστραψε δημοσίως. Όπως καταλαβαίνει κανείς, τα παράπονα είναι αριστεροδεξιά και συχνά χαμηλού επιπέδου —κι όπως πάντοτε, δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιτυχίες της προεδρίας στην ανεργία, στην ευρωπαϊκή συνεργασία (π.χ. στον ρόλο της στο Ταμείο Ανάκαμψης) και στην αναγνώριση του ισλαμικού κοινοτισμού που, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, είναι κατόρθωμα. Στην πραγματικότητα, η αντιπολίτευση, τα συνδικάτα και οι ανεξάρτητοι θεσμοί (ιδιαίτερα το σύστημα της Δικαιοσύνης) δεν έχουν αποδεχθεί την εκλογή του Μακρόν· υπονομεύουν την προεδρία από την πρώτη μέρα μεγεθύνοντας τις αποτυχίες και μηδενίζοντας τις επιτυχίες.
Αν τελείωνε σήμερα, η προεδρία Μακρόν θα καταγραφόταν ως μεταρρυθμιστικά φιλόδοξη, με ευρωπαϊκή οραματική γραμμή τύπου Ζισκάρ ντ’Εσταίν, αλλά και ως η πρώτη που διέκοψε τη μαγική κυβερνησιμότητα της Πέμπτης Δημοκρατίας με συγκρουσιακές μεταρρυθμίσεις, συχνή χρήση του άρθρου 49.3 και παρατεταμένη μειοψηφία. Το τελικό πρόσημο θα κριθεί από την ικανότητα σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών μετά τις αξιολογήσεις των επόμενων ημερών, από την αποτροπή κυβερνητικού αδιεξόδου μέχρι το 2027, κι από το αν η κυβέρνηση θα δώσει στους Γάλλους να καταλάβουν ότι μπορεί να δρομολογήσει λύσεις στην οικονομία και στη μετανάστευση χωρίς ρήξη με το κράτος δικαίου ή με τις ιδρυτικές αρχές οι ΕΕ. Οι Γάλλοι, όλοι οι Ευρωπαίοι, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι «Trente Glorieuses», η περίοδος 1945–1975 της μεταπολεμικής απογείωσης, δεν μπορεί να επαναληφθεί, στο εγγύς μέλλον τουλάχιστον —εξάλλου, το Δείπνο του Τριμαλχίωνα είναι μύθος· η ζωή ήταν πάντοτε δύσκολη. Η ταχεία ανάπτυξη, η άνοδος της παραγωγικότητας, η αύξηση μισθών, η εκτίναξη της κατανάλωσης και η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους επιβραδύνθηκαν με το πετρελαϊκό σοκ του 1973· από τότε, οι ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν, αν και όχι αρκετά, να ισορροπήσουν ανάμεσα στο κράτος προνοίας και τη δημοσιονομική ευρωστία.
Θέλω να πω με όλα τούτα ότι το πρόβλημα της Γαλλίας δεν είναι δομικό όπως ήταν και παραμένει το δικό μας στην Ελλάδα. Είναι μια μεγάλη χώρα, πλούσια σε πόρους, καλά οργανωμένη, με γερές βάσεις κοινωνικού κράτους, λειτουργικούς θεσμούς (αν και διαβρωμένους από αριστερές ιδεοληψίες), πολλά άξια πολιτικά στελέχη και σχετικά ενεργή λαϊκή συμμετοχή: δεν απαιτούνται «θυσίες»· το μπλα μπλα για σφίξιμο ζωναριών και άλλα τέτοια φολκλορικά δεν ταιριάζουν στη γαλλική συγκυρία. Αυτό που απαιτείται είναι περισσότερη συμφιλιωτικότητα γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι, κατά προτίμηση στρογγυλό χωρίς αιχμηρές γωνίες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.