- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στο «κόκκινο» η νότια Ευρώπη: Το «κοκτέιλ» συνθηκών που τροφοδοτεί μεγάλες πυρκαγιές - 4χρονο αγόρι πέθανε από θερμοπληξία στην Ιταλία
Υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους πυροσβέστες στα πύρινα μέτωπα
«Καμπανάκι» από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες για τις θερμοκρασίες των επόμενων ημερών στη νότια Ευρώπη
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν τη νότια Ευρώπη, την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν για ένα «κοκτέιλ» κλιματικών συνθηκών που τροφοδοτεί τεράστιες πυρκαγιές σε όλη τη Μεσόγειο.
Στην Ιταλία, όπου αναμένονται θερμοκρασίες 40°C στη Φλωρεντία αργότερα αυτή την εβδομάδα, ένα τετράχρονο αγόρι πέθανε από θερμοπληξία και εκδόθηκε κόκκινος συναγερμός για επτά μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Μπολόνια και της Φλωρεντίας. Το αγόρι είχε βρεθεί αναίσθητο στο αυτοκίνητο της οικογένειας στη Σαρδηνία και είχε μεταφερθεί αεροπορικώς σε νοσοκομείο της Ρώμης πριν από αρκετές ημέρες, αλλά πέθανε τη Δευτέρα από μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη.
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας έθεσε περισσότερο από το ήμισυ της χώρας σε προειδοποίηση για καύσωνα το πρωί της Δευτέρας, με 12 από τις 96 διοικητικές μονάδες στην ηπειρωτική χώρα να βρίσκονται υπό τον υψηλότερο κόκκινο συναγερμό, ενώ η ισπανική κυβέρνηση προειδοποίησε για «ακραίο κίνδυνο» στη Σαραγόσα και τη Χώρα των Βάσκων, καθώς εξέδωσε κίτρινες και πορτοκαλί προειδοποιήσεις για σχεδόν όλη την υπόλοιπη χώρα. Και οι δύο μετεωρολογικές υπηρεσίες προέβλεψαν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου τις επόμενες ημέρες.
Υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους πυροσβέστες στα μέτωπα που μαίνονται
Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν θορυβήσει τους ειδικούς, καθώς οι πυροσβέστες αγωνίζονται να περιορίσουν τις καταστροφικές πυρκαγιές. Στη Γαλλία, η οποία έθεσε υπό έλεγχο την Κυριακή τη μεγαλύτερη πυρκαγιά από το 1949, οι αρχές ανέφεραν ότι ένα άτομο έχασε τη ζωή του, ενώ 20 πυροσβέστες και πέντε πολίτες τραυματίστηκαν.
Στα Βαλκάνια, Κροάτες αξιωματούχοι επαίνεσαν τις «υπεράνθρωπες» προσπάθειες των πυροσβεστών κατά την κατάσβεση μιας μεγάλης πυρκαγιάς κοντά στο Σπλιτ τη Δευτέρα, ενώ Σέρβοι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν για «ακραίες συνθήκες» για την ανάπτυξη πυρκαγιών εν μέσω θερμοκρασιών έως και 40°C. Οι πυρκαγιές στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο ανάγκασαν επίσης ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Στην Ισπανία, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στη Λεόν και τη Ζαμόρα την Κυριακή ανάγκασαν περισσότερους από 1.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ μεγάλες πυρκαγιές συνέχισαν να μαίνονται στη Γαλικία. Η Κριστίνα Σαντίν Νούνιο, επιστήμονας στο Ισπανικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, δήλωσε ότι ο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών ήταν «αναμενόμενος» μετά από μια βροχερή άνοιξη που βοήθησε τα φυτά να αναπτυχθούν, ακολουθούμενη από ακραία ζέστη, ισχυρούς ανέμους και μεγάλες περιόδους χωρίς βροχή. «Αν προσθέσουμε σε αυτό τη σχετικά εύκολη πιθανότητα μια σπίθα να προκαλέσει φωτιά κάπου... έχουμε όλα τα συστατικά για το "κοκτέιλ μολότοφ" που βλέπουμε αυτή τη στιγμή», είπε.
«Καμίνι» Γαλλία και Ισπανία
Οι Γάλλοι μετεωρολόγοι δήλωσαν ότι τα ρεκόρ ζέστης είναι πιθανό να καταρριφθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη, καθώς οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς Κελσίου στα νοτιοδυτικά. Οι θερμοκρασίες έφτασαν στο ρεκόρ των 41,4 βαθμών Κελσίου στο χωριό Τουρμπ, κοντά στο Μπεζιέ, το Σαββατοκύριακο. Στην Ισπανία, οι θερμοκρασίες τη Δευτέρα αναμενόταν να αυξηθούν περαιτέρω στα νότια και ανατολικά τρίτα της Ιβηρικής χερσονήσου και στην ανατολική Κανταβρική Θάλασσα. Προβλέπεται πτώση στα βορειοδυτικά, ιδιαίτερα στη Γαλικία.
Η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι αναμένει ζέστη 37-39°C σε όλη την ενδοχώρα της Ιβηρικής χερσονήσου τη Δευτέρα, με μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από 40°C στο εσωτερικό της Χώρας των Βάσκων και μέγιστες θερμοκρασίες που θα μπορούσαν να φτάσουν πάνω από 44°C στο κάτω Γουαδαλκιβίρ. Ο Χεσούς Σαντιάγο Νοτάριο ντελ Πίνο, εδαφολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λα Λαγκούνα, δήλωσε ότι οι συνθήκες «ακραίας και παρατεταμένης ζέστης» είχαν πυροδοτήσει τον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, ξηραίνοντας την καύσιμη ύλη.
Η Ευρώπη έχει θερμανθεί σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο
Ο πλανήτης έχει θερμανθεί κατά περίπου 1,4°C λόγω της ρύπανσης από ορυκτά καύσιμα, η οποία σχηματίζει ένα κάλυμμα που παγιδεύει τη θερμότητα γύρω από τη Γη, και της καταστροφής της φύσης, η οποία απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα.
Στην Ευρώπη, η οποία έχει θερμανθεί σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, μια ζεστή και ξηρή αέρια μάζα που κρέμεται πάνω από μεγάλο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου και της Γαλλίας συνυπάρχει με υψηλά επίπεδα καλοκαιρινής ηλιοφάνειας που έχουν αυξήσει τις θερμοκρασίες ακόμη περισσότερο. Εκτός από τον κίνδυνο για τους ανθρώπους από τις φλόγες και τον καπνό, οι πυρκαγιές στην Ισπανία έχουν απειλήσει επίσης το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς Las Médulas στο El Bierzo. «Προσωπικά, σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα για μένα», δήλωσε ο Santín Nuño, ο οποίος κατάγεται από το El Bierzo. «Το Las Médulas έχει καεί εκεί, ένα όμορφο σημείο με αιωνόβιες καστανιές και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Στην Ισπανία, αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα δασικών πυρκαγιών, επειδή τα τοπία μας έχουν αλλάξει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες - υπάρχει περισσότερη βλάστηση ευάλωτη στην καύση - και τώρα, η κλιματική αλλαγή δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για να καούν αυτά τα τοπία σε μεγαλύτερη έκταση, ένταση και επικίνδυνο βαθμό».
Πηγή: Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατέρρευσαν όροφοι σε πολυκατοικία
«Κάθε βράδυ περίπου 15 έως 20 πετρελαιοφόρα διέρχονται από ένα νότιο κανάλι, κατά μήκος των ακτών του Ομάν»
Η συμμετοχή της DEA έρχεται μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της αστυνομικής αναφοράς για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε νεκρή
Κλιμακώνεται η ένταση Ισραήλ-Τουρκίας
Η κατοχή, ο χρόνος που περνά και η πραγματικότητα του Κυπριακού που επιλέγουμε να δούμε
Μια νύχτα κάτω από τη γη, την ώρα που πύραυλοι και drones χτυπούν το Κίεβο. Άνθρωποι κοιμούνται δίπλα, ενώ στο Telegram καταφθάνουν προειδοποιήσεις για το επόμενο κύμα επίθεσης
Στο στόχαστρο οι χώρες που στηρίζουν την Τεχεράνη
Οι Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν οκτώ αεροπορικές επιδρομές στη βάση Αμπού αλ-Ντουχούρ στη βορειοδυτική Συρία
«Μοιάζουν με κομμάτι του τοπίου», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας
Σκληρό πλήγμα στην Τεχεράνη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Οι συνθήκες θανάτου του μικρού κοριτσιού προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή
Λίγες εβδομάδες μετά τις φωτιές που είχαν οδηγήσει στην απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων
Ο κατάλογος των αγνοουμένων φτάνει έως το 1925
«Έχει 57 πυρηνικά όπλα, αυτό δεν έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Προτεραιότητα η προστασία των ανηλίκων - Ειδικές δομές για τα πιο ευάλωτα παιδιά
Ο Ιούλιος υπήρξε ο θερμότερος μήνας που καταγράφηκε ποτέ στη χώρα
Ο ασθενής θα μπορεί να χορηγεί ο ίδιος στον εαυτό του μια θανατηφόρα ουσία, παρουσία επαγγελματία υγείας
Εκτός λειτουργίας επτά από τα δέκα μεγαλύτερα κέντρα logistics της Wildberries
53 εκατομμύρια δολάρια θα καταβάλει το πανεπιστήμιο
Οι κάτοικοι δέχονται συχνά επιθέσεις από αρκούδες αν και οι θάνατοι είναι σχετικά σπάνιοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.