- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η κλιματική κρίση τριπλασίασε τους θανάτους στον καύσωνα του Ιουνίου στην Ευρώπη
Περισσότεροι από 2.300 θάνατοι σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις – Το 88% των θυμάτων ήταν άνω των 65 ετών
Η κλιματική κρίση τριπλασίασε τους θανάτους στον καύσωνα του Ιουνίου στην Ευρώπη - Περισσότεροι από 2.300 θάνατοι σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις – Το 88% των θυμάτων ήταν άνω των 65 ετών
Η ρύπανση που προκαλεί υπερθέρμανση του πλανήτη τριπλασίασε τους θανάτους από τον καύσωνα που έπληξε «σιωπηλά αλλά καταστροφικά» την Ευρώπη στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με νέα ανάλυση σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις. Ειδικοί προειδοποιούν για μια υγειονομική κρίση που παραμένει υποτιμημένη.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το διάστημα 23 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου, περίπου 2.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω καύσωνα, με τους 1.500 από αυτούς να αποδίδονται άμεσα στην κλιματική κρίση. Στο Μιλάνο καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι (317 από τους 499 συνδέθηκαν με την υπερθέρμανση), ενώ ακολούθησαν το Παρίσι, η Βαρκελώνη και το Λονδίνο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα επιδημιολογικής ανάλυσης και συνέκριναν τα στοιχεία με ένα υποθετικό σενάριο όπου η ανθρωπότητα δεν είχε συμβάλει στην υπερθέρμανση μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων και της καταστροφής της φύσης.
Η μελέτη, που διενεργήθηκε από την επιστημονική ομάδα World Weather Attribution, επισημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι ήταν οι πιο ευάλωτοι, με το 88% των θανάτων να αφορά άτομα άνω των 65 ετών. Οι περισσότεροι πέθαναν σε σπίτια και νοσοκομεία, μακριά από τη δημόσια θέα και χωρίς να λάβουν ιδιαίτερη δημοσιότητα. Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι καύσωνες δεν αφήνουν «ορατά» ίχνη καταστροφής, όπως οι πυρκαγιές ή οι πλημμύρες, όμως είναι σιωπηλοί φονιάδες και κάθε μικρή αύξηση θερμοκρασίας μπορεί να αποβεί μοιραία.
Η υπηρεσία παρατήρησης της Γης της ΕΕ, Copernicus, ανακοίνωσε ότι ο φετινός Ιούνιος ήταν ο τρίτος θερμότερος παγκοσμίως, ενώ η θερμοκρασία της θάλασσας στη δυτική Μεσόγειο έφτασε επίπεδα ρεκόρ. Καταγράφηκαν επίσης πολυάριθμες «τροπικές νύχτες» —όπου η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 20°C— φαινόμενο που δυσκολεύει την ανάπαυση και εντείνει τη θερμική καταπόνηση. Σε περιοχές της Ισπανίας υπήρξαν έως και 24 τέτοιες νύχτες μέσα στον Ιούνιο, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο.
Τέλος, σύμφωνα με τον οργανισμό Mercator Ocean, που συντονίζει τη θαλάσσια υπηρεσία Copernicus, σχεδόν τα δύο τρίτα της Μεσογείου επλήγησαν από θαλάσσιους καύσωνες, με την έκτασή τους να φτάνει ιστορικό υψηλό. Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τη θαλάσσια ζωή, προκαλώντας θανάτους σε ψάρια και φυτά, και αυξάνοντας τη μακροχρόνια ευαλωτότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, όσο επαναλαμβάνεται το θερμικό στρες, τόσο δυσκολότερα προσαρμόζονται τα ευαίσθητα οικοσυστήματα στη νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.
Με πληροφορίες από The Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η =ανακοίνωση ήρθε σχεδόν ένα 24ωρο μετά το περιστατικό
Aύξηση 640% σε σχέση με μια συνηθισμένη εβδομάδα
Το σχόλιο έρχεται ενώ ο μουσικός παραγωγός εκτίει ποινή φυλάκισης για καταδίκη
Πέντε γυναίκες έχουν υποβάλλει καταγγελλίες
Ακραίες θερμοκρασίες καταγράφονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι αρχές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών
Περίπου μιάμιση ώρα αργότερα, εντοπίστηκε ζωντανή και η μητέρα του παιδιού
Οι αστυνομικοί αναμένουν τα αποτελέσματα της νεκροψίας νεκροτομής
Το Ισραήλ θα αποσυρθεί από δύο περιοχές του Λιβάνου
Οι πόλεις της μεταβιομηχανικής εποχής και πώς η Βρετανία έγινε φτωχή όσο η πολιτεία του Μισσισσιπή
Νέα ρεκόρ ζέστης καταγράφονται στη Δυτική Ευρώπη, ενώ ο καύσωνας μετακινείται προς τα ανατολικά
Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια
Ουάσιγκτον και Τεχεράνη ανταλλάσσουν κατηγορίες για επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ
Η γυναίκα που έγινε παγκόσμιο σύμβολο, μα που κανείς δεν ήξερε ούτε το όνομα ούτε την καταγωγή της
«Αυτό το ρεκόρ καύσωνα έχει μετατρέψει το Λονδίνο σε ένα κολλώδες, καυτό καζάνι», λέει η Greenpeace
Για άδικη μεταχείριση κάνει λόγο η Γερμανίδα Έντα Πιλτς
«Είναι η αρχή της αρχής. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας», δήλωσε ο Μάρκο Ρούμπιο
Ένα ασφαλές υλικό για τον άνθρωπο, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους
Το θύμα νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, ενώ ο εργαζόμενος συνελήφθη
«Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Σήμερα ήταν το πρώτο βήμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο
Η αντιπαράθεση φέρεται να διήρκεσε αρκετά λεπτά, με το βίντεο να κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.