- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Oι Χούθι ισχυρίζονται ότι βύθισαν ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο ανοικτά της Υεμένης
Για την ώρα δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση
Oι Χούθι ισχυρίζονται ότι βύθισαν ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο ανοικτά της Υεμένης
Οι Χούθι που είναι σύμμαχοι του Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με drone και πυραύλους εναντίον ενός ελληνικού φορτηγού πλοίου στη Θάλασσα Ερυθρά, αναφέροντας ότι το πλοίο βυθίστηκε.
Η επίθεση της Κυριακής από τους Χούθι στα νοτιοδυτικά της Υεμένης ήταν το πρώτο παρόμοιο περιστατικό που αναφέρθηκε στον ζωτικό αυτό ναυτιλιακό διάδρομο από τα μέσα Απριλίου. Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα όπλα και ρουκέτες από οκτώ σκάφη, καθώς και πύραυλοι και τέσσερα μη επανδρωμένα σκάφη.
Τα 19 μέλη του πληρώματος και τρεις ένοπλοι φρουροί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το πλοίο Magic Seas, που έφερε σημαία της Λιβερίας, το οποίο είχε αρχίσει να βυθίζεται. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην επιχείρηση, περισυλλέχθηκαν από ένα διερχόμενο πλοίο και έφτασαν στο Τζιμπουτί.
Ωστόσο, ο Μιχαήλ Μποδούρογλου, εκπρόσωπος της Stem Shipping, μιας από τις εμπορικές εταιρείες που διαχειρίζονται το πλοίο, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση ότι το πλοίο βυθίστηκε.
Το πλήρωμα είχε αναφέρει πυρκαγιές στην πλώρη του πλοίου. Το μηχανοστάσιο και τουλάχιστον δύο αμπάρια είχαν πλημμυρίσει και δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα.
Η επιχείρηση Aspides της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει αναλάβει την υπεράσπιση της ναυτιλίας στη Θάλασσα Ερυθρά από τις επιθέσεις, προειδοποίησε για κίνδυνο έκρηξης στην περιοχή του πλοίου.
Από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα εναντίον της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023, οι Χούθι επιτίθενται στο Ισραήλ και σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σε μια ενέργεια που αποκαλούν πράξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους.
Το Magic Seas μετέφερε σίδηρο και λιπάσματα από την Κίνα στην Τουρκία, ένα ταξίδι που φαινόταν χαμηλού κινδύνου, καθώς δεν είχε καμία σχέση με το Ισραήλ, δήλωσε ο Μποδούρογλου, προσθέτοντας ότι η Stem Shipping δεν είχε λάβει καμία προειδοποίηση για την επίθεση.
Ωστόσο, ο στόλος της Allseas Marine, της άλλης εμπορικής διαχειρίστριας του Magic Seas, είχε πραγματοποιήσει κλήσεις σε ισραηλινούς λιμένες κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, σύμφωνα με ανάλυση της βρετανικής εταιρείας διαχείρισης ναυτιλιακών κινδύνων Vanguard Tech.
«Αυτοί οι παράγοντες έθεσαν το Magic Seas σε εξαιρετικό κίνδυνο να γίνει στόχος», δήλωσε η Έλι Σαφίκ, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Vanguard Tech.
Ο Τζον Ξυλάς, πρόεδρος της ένωσης μεταφορέων ξηρού φορτίου Intercargo, δήλωσε ότι τα μέλη του πληρώματος ήταν «αθώοι άνθρωποι, που απλώς έκαναν τη δουλειά τους, διατηρώντας την παγκόσμια εμπορική κίνηση». «Κανείς στη θάλασσα δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζει τέτοια βία», δήλωσε.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνολικά απονεμήθηκε χάρη σε 2.010 φυλακισμένους λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας
Σύμφωνα με ΜΜΕ, αμερικανικό A-10 καταρρίφθηκε από ιρανικά πυρά κοντά στα Στενά του Ορμούζ
Η φετινή τελετή αποκτά έτσι έντονο συμβολικό και πολιτικό φορτίο
«Απαράδεκτες» οι απαιτήσεις της Ουάσινγκτον, δηλώνει η Τεχεράνη
«Ουάου. Τι απίστευτη πρόοδος», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Γκαλιμπάφ
Ταυτόχρονα, εγείρονται ζητήματα αξιοπιστίας και διαφάνειας
Καμία επιτυχημένη απόδραση δεν έχει επισήμως καταγραφεί μέχρι σήμερα
Ναυτιλιακές από τρεις χώρες πλήττονται περισσότερο με αύξηση κινδύνου και κόστους μεταφορών
Η διαμάχη ξεκίνησε με αφορμή τα όσα έγιναν στην ταινία «It Ends With Us»
Έλλειμμα LNG και ενεργειακή ανασφάλεια ωθούν κυβερνήσεις σε προσωρινή στροφή σε ρυπογόνα καύσιμα
Τις φωτογραφίες τράβηξε ο διοικητής της αποστολής
Η ευρωβουλευτής της ριζοασπαστικής αριστεράς στη Γαλλία ελέγχεται για tweet που εξυμνούσε δράστη αντισημιτικής επίθεσης
Το περιστατικό έρχεται στον απόηχο σκληρών δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ
Στόχος η αποκλιμάκωση - Συνεργασία με Ιράν και διεθνείς εταίρους
Kαθώς δεν υπάρχει οργανωμένη αντιπολίτευση
Tο 57% είναι εθελοντές, επίστρατοι και καταδικασθέντες
Οι αρμόδιες αρχές δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες εντοπίστηκ
Στα ύψη το αυξανόμενο κόστος του πολέμου στη Μέση Ανατολή
Επτά Νεπαλέζοι και πέντε Ινδοί τραυματίστηκαν - Ένας σε σοβαρή κατάσταση μετά την επίθεση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.