- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τέσσερις δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στην Τουρκία επειδή σατίρισαν τον Μωάμεθ
Σε σκίτσο στο περιοδικό Le Man
Τέσσερις δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στην Τουρκία επειδή σατίρισαν τον Μωάμεθ - Σε σκίτσο στο περιοδικό Le Man
Τέσσερις εργαζόμενοι του σατιρικού περιοδικού LeMan στην Τουρκία συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι δημοσίευσαν σκίτσο που φέρεται να απεικονίζει τον προφήτη Μωάμεθ — γεγονός που απαγορεύεται αυστηρά από το Ισλάμ. Το σκίτσο καταδικάστηκε ως «προκλητικό» από τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλικαγιά, ο οποίος ανακοίνωσε τη σύλληψη του αρχισυντάκτη, του σκιτσογράφου, του καλλιτεχνικού επιμελητή και του υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων του περιοδικού.
Η δημοσίευση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, με εκατοντάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία του περιοδικού φωνάζοντας συνθήματα όπως «οφθαλμός αντί οφθαλμού, εκδίκηση». Οι αστυνομικές δυνάμεις της Τουρκίας έκαναν χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσουν το πλήθος, ενώ το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για «δημόσια προσβολή θρησκευτικών αξιών».
Το περιοδικό LeMan, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), διέψευσε ότι το σκίτσο απεικονίζει τον Μωάμεθ, δηλώνοντας: «Το έργο δεν έχει καμία αναφορά στον προφήτη». Στο σκίτσο εμφανίζονται δύο φτερωτές φιγούρες να αιωρούνται πάνω από μια πόλη και να συστήνονται ως «Μουχάμεντ» και «Μωυσής». Η συντακτική ομάδα τόνισε ότι το περιεχόμενο αφορά τη δολοφονία ενός μουσουλμάνου από τις ισραηλινές δυνάμεις και σκοπός του σκιτσογράφου ήταν να καταδείξει την αθωότητα των θυμάτων, όχι να προσβάλει το Ισλάμ.
Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Τουντσάι Ακγούν, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στο Παρίσι, δήλωσε στο πρακτορείο AFP ότι η ερμηνεία του σκίτσου ήταν λανθασμένη και πως το περιοδικό «δεν θα ρίσκαρε ποτέ μια τόσο ευαίσθητη προσβολή». Παράλληλα, σημείωσε πως οι αντιδράσεις θυμίζουν την υπόθεση του Charlie Hebdo το 2015, αναφέροντας ότι αυτή η σύγκριση είναι «εσκεμμένη και ανησυχητική». Τότε, η γαλλική σατιρική εφημερίδα είχε δεχθεί ένοπλη επίθεση μετά τη δημοσίευση σκίτσου του Μωάμεθ, με 12 νεκρούς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.