- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Εκατοντάδες συλλήψεις και δεκάδες εκτελέσεις στο Ιράν μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο ακτιβιστής για την ελευθερία της έκφρασης Χοσεΐν Ροναγί
Εκατοντάδες συλλήψεις και δεκάδες εκτελέσεις στο Ιράν μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ
Οι αρχές του Ιράν συνέλαβαν εκατοντάδες ανθρώπους και εκτέλεσαν δεκάδες άλλους, σε άλλο ένα κύμα καταστολής μετά τον πόλεμο των 12 ημερών με το Ισραήλ, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατηγορούν την Τεχεράνη ότι σπέρνει τον φόβο για να κρύψει τις αδυναμίες της.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν», που εδρεύει στη Νορβηγία, έξι άνδρες απαγχονίστηκαν ως κατάσκοποι του Ισραήλ, δεκάδες άλλοι εκτελέστηκαν για άλλες κατηγορίες και περισσότεροι από 1.000 συνελήφθησαν για γεγονότα που σχετίζονται με τον πόλεμο.
Σύμφωνα με τη Ρόγια Μπόρουμαντ, την εκτελεστική διευθύντρια της αμερικανικής MKO «Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αμπντοραχμάν Μπόρουμαντ», οι ιρανικές αρχές προσπαθούν να καταστείλουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για το «ταπεινωτικό πλήγμα» που υπέστη η χώρα από το Ισραήλ, κάτι που κατέδειξε ότι η Τεχεράνη αδυνατεί «να ελέγξει τον εναέριο χώρο της και να προστατεύσει τους πολίτες». «Για να διατηρήσουν τον έλεγχο και να εμποδίσουν τους αντιπάλους τους στο εσωτερικό της χώρας να οργανωθούν και να κινητοποιήσουν τις δυνάμεις τους, οι Ιρανοί ηγέτες καταφεύγουν στον φόβο. Και, πιθανότατα, μόλις άρχισαν», είπε η Μπόρουμαντ.
Τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, στις 12 Ιουνίου, ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας Γολαμχοσεΐν Μοχσενί Ετζεΐ, ζήτησε ταχείες δίκες για όσους κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ. Ορισμένοι ακτιβιστές ή μέλη μειονοτήτων συνελήφθησαν στον δρόμο ή στο σπίτι τους, ενώ επισπεύστηκαν οι εκτελέσεις κρατουμένων που μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο ακτιβιστής για την ελευθερία της έκφρασης Χοσεΐν Ροναγί. Άλλοι, όπως ο ράπερ Τουμάτζ και ο ακτιβιστής Αράς Σαντεκί, συνελήφθησαν, ανακρίθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Μετά το ισραηλινό πλήγμα στη φυλακή του Εβίν, στις 23 Ιουνίου, όπου σκοτώθηκαν 79 άνθρωποι σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε απόρρητες τοποθεσίες. Μεταξύ αυτών που μεταφέρθηκαν ενδέχεται να είναι η Γαλλίδα Σεσίλ Κολέρ και ο σύντροφός της Ζακ Παρί, που κρατούνται εδώ και τρία χρόνια, καθώς και ο φοιτητής Αλί Γιουνεσί, που παραμένει φυλακισμένος από τον Απρίλιο του 2020.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιστορική απόφαση για τη στήριξη γυναικών από χώρες με αυστηρούς περιορισμούς
Ο Μακρόν καταγγέλλει μονομερή εφαρμογή της συμφωνίας
Αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον για την απόκρυψη φακέλων που περιγράφουν περιστατικά της δεκαετίας του '80
Τα «happy fat water» και η δημοσιονομική ανάσα που εξετάζεται
Η ανάρτησή της στο TikTok και το περιστατικό σε αεροπλάνο
«Αποφάσισα να αντισταθώ σε έναν νταή»
Τραυματίστηκε έγκυος που υποβλήθηκε σε επείγουσα καισαιρική
Ο πιο διάσημος φιλέλληνας ποιητής δίνει την πρώτη του ομιλία ενάντια στη βιομηχανοποίηση
Η πρώην πρώτη κυρία,δηλώνει ότι δεν θυμάται καν να συναντήθηκε ποτέ με τον Έπσταϊν
Απαιτούσε αναλυτικά στοιχεία για όλες τις γυναίκες και αναλάμβανε τα έξοδα των ταξιδιών
Οι βρετανικές αρχές αποφάσισαν ότι η δραστηριότητά του συνιστούσε σοβαρή παραβίαση επαγγελματικών κανόνων
Αμφότεροι οδηγούσαν μοτοσυκλέτες
Ο Τραμπ μιλά για άδικο πόλεμο και για τους Αμερικανούς φορολογούμενους – αντεπίθεση Ζελένσκι
Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τη δράση της Καμόρα στη Νάπολη - Μετέφεραν πτώματα με μάσκες οξυγόνου
Η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν θυμάται να τον είχε συναντήσει ποτέ
Επειδή παρήγγειλε gummies κάνναβης...
Ακόμη κι αν οι κοινωνίες μας κερδίσουν αυτόν τον ψηφιακό πόλεμο στον οποίον βρίσκονται εδώ και 20 χρόνια χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται, πώς θα νιώσουμε για τη ζωή που (δεν) ζήσαμε;
Η χήρα του Τσάρλι Κερκ έχει αναλάβει πλέον τα ηνία της οργανωσης
Θα εφαρμόζεται αρχικά σε Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Αυστραλία και Καναδά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.