Κοσμος

Explainer: Πώς θα συνεργαστεί ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας με τον Τραμπ;

Ο Λι Τζε-μιούνγκ θα χρειαστεί να δώσει έναν εντελώς διαφορετικό τόνο στη σχέση ΗΠΑ και Νότιας Κορέας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Explainer: Πώς θα συνεργαστεί ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας με τον Τραμπ;
© EPA/JEON HEON-KYUN

Explainer: Πώς θα συνεργαστεί ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας με τον Τραμπ;

Πριν από δύο χρόνια, ο τότε πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σοκ Γιολ, τραγούδησε στον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο μια εκδοχή του American Pie. Οι βάσεις της σχέσης της Ουάσινγκτον με τη Σεούλ —μία από τις πιο σημαντικές συμμάχους της στον Ασιατικό-Ειρηνικό— φάνηκαν τόσο σταθερές όσο και η αναπάντεχα καλή φωνητική ερμηνεία του Γιουν.

Καθώς ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον πλέον ατιμασμένο Γιουν, ο νέος ηγέτης της Νότιας Κορέας, Λι Τζε-μιούνγκ, θα χρειαστεί να δώσει έναν εντελώς διαφορετικό τόνο στη σχέση με τον διάδοχο του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Με τη λιτή ορκωμοσία του να έχει ολοκληρωθεί, ο Λι θα επικεντρωθεί αρχικά στην επούλωση της βαθιάς πληγής που προκάλεσε ο προκάτοχός του στην κοινωνία της Νότιας Κορέας και στην τόνωση της ανάπτυξης της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας.

Αναπόφευκτα όμως, σύντομα θα πρέπει να βρει τρόπο να συνεργαστεί με τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου η πρώτη αντίδραση στη σαρωτική νίκη του Λι επί του συντηρητικού του αντιπάλου ήταν η υπόνοια ότι η δύσκολη πορεία του προς την εξουσία διευκολύνθηκε από κινεζική παρέμβαση στις εκλογές.

Liberal Lee Jae-myung wins South Korea's presidential election | REUTERS

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι ο Λι αφιέρωσε μεγάλο μέρος της πρώτης του ομιλίας ως πρόεδρος στον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την αυξανόμενη προστατευτικότητα ως «απειλή για την ίδια μας την επιβίωση».

Ωστόσο, δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για αίτημα διαπραγματεύσεων σχετικά με την επιβολή, από την Τετάρτη, δασμών 50% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Η Νότια Κορέα ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας χάλυβα στις ΗΠΑ πέρυσι, καλύπτοντας το 13% των συνολικών εισαγωγών χάλυβα της χώρας.

«Ο πρόεδρος Λι δεν θα έχει καθόλου χρόνο να χάσει πριν ασχοληθεί με το σημαντικότερο καθήκον της αρχής της προεδρίας του: την επίτευξη συμφωνίας με τον Τραμπ», ανέφερε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσινγκτον σε ανάλυσή του.

Ελάχιστα επίσης έχουν ειπωθεί για το πώς σκοπεύει ο Λι να αποκαταστήσει τις οικονομικές σχέσεις με την Κίνα – τον μακράν μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Νότιας Κορέας – χωρίς να αποξενώσει τον Τραμπ.

Πέρα από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δημοκρατία μετά την εποχή Γιουν, τον περιμένουν και άλλες μεγάλες προκλήσεις, σύμφωνα με τον Κιμ Τζουν-σεόκ, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Dongguk στη Σεούλ. «Μια δυσοίωνη προοπτική για την οικονομία, με ανάπτυξη ίσως και κάτω από το 1%. Και εξωτερικά, μια κρίση με τον Τραμπ. Έχει πολλή δουλειά μπροστά του.»

Η μεγαλύτερη πρόκληση εξωτερικής πολιτικής που αντιμετωπίζουν παραδοσιακά οι πρόεδροι της Νότιας Κορέας είναι η πυρηνική Βόρεια Κορέα. Την Τετάρτη, ο Λι δεσμεύτηκε να επανεκκινήσει τον διάλογο με τον Βορρά μετά από τρία χρόνια ταχείας επιδείνωσης των σχέσεων επί Γιουν.

«Όσο κι αν κοστίζει, η ειρήνη είναι καλύτερη από τον πόλεμο», είπε, υποσχόμενος να «αποτρέψει τις πυρηνικές και στρατιωτικές προκλήσεις της Βόρειας Κορέας ενώ θα ανοίγει διαύλους επικοινωνίας».

Αν και ο Τραμπ επανέλαβε πρόσφατα την απαίτησή του από την πρώτη του θητεία για αυξημένη συνεισφορά της Σεούλ στο κόστος φιλοξενίας των 28.500 Αμερικανών στρατιωτών στη Νότια Κορέα, οι διμερείς σχέσεις ασφαλείας φαίνεται να παραμένουν ισχυρές — προς το παρόν.

«Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα μοιράζονται μια ατσάλινη δέσμευση στη συμμαχία τους, βασισμένη στη συνθήκη αμοιβαίας άμυνας, στις κοινές μας αξίες και στις βαθιές οικονομικές μας σχέσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, μετά τη νίκη του Λι.

Το κατά πόσο ο Λι έχει περιθώρια ελιγμών για να απευθυνθεί και στην Κίνα και στις ΗΠΑ μένει να φανεί. Μέχρι στιγμής, έχει φροντίσει να επαινεί τις σχέσεις ΗΠΑ–Νότιας Κορέας και δηλώνει πρόθυμος να ενισχύσει την τριμερή συνεργασία με την Ουάσινγκτον και το Τόκιο.

Μετά τη σύντομη τελετή ορκωμοσίας του στην εθνοσυνέλευση, ο Λι έκανε το παραδοσιακό τηλεφώνημα στον αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, προτού τιμήσει τους πεσόντες του πολέμου στο εθνικό κοιμητήριο στη Σεούλ. Αναμενόταν να δεχθεί τηλεφωνήματα από ηγέτες άλλων χωρών αργότερα μέσα στην ημέρα, με τον Τραμπ να είναι ο πρώτος που του έδωσε συγχαρητήρια.

«Η πολιτική ηγεσία είναι κρίσιμη σε περιόδους σαν αυτή», δήλωσε ο Κιμ Νταε-τζονγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σετζόνγκ στη Σεούλ. «Και με έναν εκλεγμένο πρόεδρο, ένα τηλεφώνημα με τον Τραμπ θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση.»

Οι υποστηρικτές του Λι τον περιγράφουν ως έναν πραγματιστή και αποτελεσματικό διαπραγματευτή, αλλά αν μπορέσει να ακολουθήσει το παράδειγμα του προκατόχου του, δεν θα ήταν άσχημο να εμπνευστεί από ακόμα ένα τραγούδι του Ντον ΜακΛιν από τις αρχές της δεκαετίας του ’70: If We Try.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY