Κοσμος

Ψηφιακό αντίγραφο του Άουσβιτς θα επιτρέπει γυρίσματα ταινιών στο στρατόπεδο

Το Μνημείο Άουσβιτς δημιουργεί 3D μοντέλο - Για να στηρίξει ταινίες βασισμένες σε ιστορική ακρίβεια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ψηφιακό αντίγραφο του Άουσβιτς για ιστορικά ακριβείς ταινίες προκαλεί διλήμματα για τη χρήση του χώρου - Εξετάζεται και η σάρωση του Μπιρκενάου.
Tεχνολογίες αιχμής 3D σάρωσης επιτρέπουν τη δημιουργία ψηφιακού μοντέλου του Άουσβιτς © Picture from Auschwitz

Ψηφιακό αντίγραφο του Άουσβιτς για ιστορικά ακριβείς ταινίες προκαλεί διλήμματα για τη χρήση του χώρου - Εξετάζεται και η σάρωση του Μπιρκενάου.

Το Μνημείο Άουσβιτς παρουσίασε ένα «ιστορικά ακριβές» ψηφιακό αντίγραφο του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης, δίνοντας τη δυνατότητα σε δημιουργούς κινηματογραφικών ταινιών να το χρησιμοποιήσουν ως σκηνικό, κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ταμπού, λόγω του ότι στο σημείο δολοφονήθηκαν περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι από το ναζιστικό καθεστώς.

Στο Φεστιβάλ Καννών, οι διοργανωτές του προγράμματος Picture from Auschwitz ανακοίνωσαν ότι χρησιμοποίησαν «τεχνολογίες αιχμής 3D σάρωσης» για να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό μοντέλο του στρατοπέδου, το οποίο αναπαράγει την τρέχουσα κατάσταση του Άουσβιτς «μέχρι και το τελευταίο τούβλο».

Η δεύτερη φάση του έργου, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, θα περιλαμβάνει 3D σάρωση του γειτονικού στρατοπέδου Μπιρκενάου, που είναι περίπου 30 φορές μεγαλύτερο, καθώς και δημιουργία ψηφιακών αντιγράφων των κρεματορίων και θαλάμων αερίων που καταστράφηκαν από τους Ναζί το 1944.

Ψηφιακό αντίγραφο του Άουσβιτς για ιστορικά ακριβείς ταινίες προκαλεί διλήμματα για τη χρήση του χώρου - Εξετάζεται και η σάρωση του Μπιρκενάου.
Oι διοργανωτές του προγράμματος ανακοίνωσαν ότι χρησιμοποίησαν «τεχνολογίες αιχμής 3D σάρωσης» για να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό μοντέλο του στρατοπέδου, το οποίο αναπαράγει την τρέχουσα κατάσταση του Άουσβιτς «μέχρι και το τελευταίο τούβλο» © Picture from Auschwitz

Ψηφιακή αναπαράσταση με τεχνολογία αιχμής

«Ανταποκρινόμαστε σε μια αυξανόμενη ανάγκη», δήλωσε ο διευθυντής του Μνημείου Άουσβιτς-Μπιρκενάου, Βόιτσεχ Σοτσέβιτσα. «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στο Άουσβιτς επειδή ενδιαφέρονται για την Ιστορία, και είναι ευθύνη μας να παρέχουμε στον κινηματογράφο αξιόπιστους πόρους.»

Το μοντέλο αδειοδότησης του έργου Picture from Auschwitz δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, όμως όλα τα έσοδα θα κατευθύνονται στο Μνημείο και στην αποστολή του να τιμά τη μνήμη των θυμάτων.

Μέχρι τώρα, το Μνημείο επέτρεπε μόνο την παραγωγή ντοκιμαντέρ στον χώρο του – περιορισμός που ισχύει από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η τελευταία ταινία μυθοπλασίας που γύρισε σκηνές στο Άουσβιτς ήταν η πολωνική Passenger του 1963.

Ηθικά όρια και ιστορική ευθύνη

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ δεν πήρε άδεια να κινηματογραφήσει το Η Λίστα του Σίντλερ εντός του στρατοπέδου, γυρίζοντας μόνο μία σκηνή έξω από την πύλη του και χτίζοντας αντίγραφα των θαλάμων κοντά.

Άλλες ταινίες, όπως η Η Ζωή είναι Ωραία του Ρομπέρτο Μπενίνι, και ο Γιος του Σαούλ του Λάσλο Νέμες, γυρίστηκαν σε εργοστάσια ή χώρους εκτός Άουσβιτς, με στόχο την αναπαράσταση χωρίς να πατηθεί το όριο του χώρου του μνημείου.

Το Μνημείο τόνισε ότι η απαγόρευση γυρισμάτων σε ταινίες μυθοπλασίας βασιζόταν στην ανάγκη διατήρησης του χώρου και την αποφυγή διακοπών, και όχι σε ηθικούς λόγους. Ωστόσο, πολλοί δημιουργοί θεωρούν ανήθικο να χρησιμοποιείται το Άουσβιτς ως σκηνικό για μυθοπλασία.

Ο Αυστριακός σκηνοθέτης Μίκαελ Χάνεκε είχε καταδικάσει τη Λίστα του Σίντλερ ως «ανείπωτη» επειδή δημιουργεί σασπένς με το ερώτημα αν θα βγει νερό ή αέριο από τις ντουζιέρες.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία The Zone of Interest (2023) του Τζόναθαν Γκλέιζερ, γυρίστηκε σε γειτονικούς χώρους, με τον δημιουργό να δηλώνει ότι δεν θα έβαζε ποτέ την κάμερά του εντός του στρατοπέδου.

Σε ερώτηση για το είδος των ταινιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον ψηφιακό πόρο, ο εκπρόσωπος του Μνημείου Παβέλ Σαβίτσκι δήλωσε: «Η ιστορική ακρίβεια είναι το απόλυτο κριτήριο. Εάν ένα έργο διαστρεβλώνει την Ιστορία ή αμαυρώνει τη μνήμη των θυμάτων, απορρίπτεται».

Δεν έχουν ακόμη καθοριστεί τα όρια ανά είδος – αν δηλαδή θα μπορούσαν να υπάρξουν ακόμα και ιστορικά θρίλερ ή βιντεοπαιχνίδια που διατηρούν ιστορική πιστότητα.

Ένας από τους συμβούλους του έργου, ο 86χρονος φωτογράφος Ρίσαρντ Χορόβιτς – που επιβίωσε από το Άουσβιτς ως παιδί χάρη στον Όσκαρ Σίντλερ – δήλωσε: «Στηρίζω την ιδέα της αυθεντικότητας, και είναι σημαντικό να κρατήσουμε αυτή την ιστορία ζωντανή».

Η Πολωνή σκηνοθέτις Αγνιέσκα Χόλαντ, που ηγείται της καλλιτεχνικής κατεύθυνσης του πρότζεκτ, είπε ότι πρέπει να δοθεί χώρος στις νέες γενιές δημιουργών να αντιμετωπίσουν το σκοτεινότερο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ιστορίας.

«Για πολύ καιρό, ο τρόμος του Ολοκαυτώματος λειτουργούσε ως εμβόλιο κατά του φασισμού. Τώρα, όμως, αυτό το "εμβόλιο" έχει εξασθενήσει και βρισκόμαστε σε εξίσου επικίνδυνη κατάσταση με πριν από 90 χρόνια», δήλωσε.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.