Πέπε Μουχίκα: Ο αντάρτης Τουπάμαρος που έγινε πρόεδρος πέθανε σε ηλικία 89 ετών
Ήταν γνωστός και ως «ο φτωχότερος πρόεδρος του κόσμου»
Ουρουγουάη: Ο πρώην πρόεδρος Πέπε Μουχίκα πέθανε σε ηλικία 89 ετών
Ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα απεβίωσε, όπως ανακοίνωσε ο σημερινός ηγέτης της χώρας, Γιαμάντου Όρσι, σε ανάρτησή του στο X.
Ο Μουχίκα γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1935 στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης. Πριν γίνει πρόεδρος, ήταν αντάρτης στο κίνημα Movimiento de Liberación Nacional-Tupamaros (Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα-Τουπαμάρος) στη δεκαετία του 1960. Η συμμετοχή του στον ένοπλο αγώνα κατά του στρατιωτικού καθεστώτος της Ουρουγουάης οδήγησε στη φυλάκισή του για πάνω από μια δεκαετία (1972-1985). Μετά την αποφυλάκισή του, στράφηκε στην πολιτική και εντάχθηκε στην αριστερή συμμαχία Frente Amplio (Ευρύ Μέτωπο).
Εκλεγμένος βουλευτής το 1989 και αργότερα γερουσιαστής, ο Μουχίκα υπηρέτησε ως υπουργός Κτηνοτροφίας, Γεωργίας και Αλιείας (2005-2008) πριν εκλεγεί πρόεδρος της Ουρουγουάης το 2010. Η προεδρία του χαρακτηρίστηκε από προοδευτικές πολιτικές, όπως η νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, η άμβλωση και η ρύθμιση της κάνναβης, που του χάρισαν διεθνή αναγνώριση.
Ο Μουχίκα έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο για τον λιτό τρόπο ζωής του. Είναι γνωστό ότι αρνήθηκε να κατοικήσει στο προεδρικό μέγαρο, επιλέγοντας να ζήσει με τη σύζυγό του, την πρώην αντιπρόεδρο Λουκία Τοπολάνσκι, στο μικρό αγρόκτημά τους έξω από το Μοντεβιδέο. Δώρισε το μεγαλύτερο μέρος του προεδρικού μισθού του σε κοινωνικούς σκοπούς, κερδίζοντας το παρατσούκλι «ο φτωχότερος πρόεδρος του κόσμου».
Αφού αποχώρησε από την προεδρία το 2015, ο Μουχίκα επέστρεψε στη Γερουσία, αλλά παραιτήθηκε το 2020, επικαλούμενος λόγους ηλικίας και υγείας. «Αγαπώ την πολιτική, αλλά αγαπώ περισσότερο τη ζωή», δήλωσε τότε.
Ο Μουχίκα πάλευε με καρκίνο του οισοφάγου από το 2024, μια ασθένεια που αργότερα εξαπλώθηκε στο ήπαρ του. Παρά την αρχική ύφεση, η υγεία του επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες, με τη σύζυγό του να επιβεβαιώνει ότι λάμβανε μόνο παρηγορητική φροντίδα. «Ειλικρινά, πεθαίνω», δήλωσε τον Ιανουάριο. «Ο πολεμιστής έχει δικαίωμα στην ανάπαυση», πρόσθεσε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Καλούμε το καθεστώς να προστατεύσει τον πληθυσμό», δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς
Η εμπλοκή τους ήταν καθοριστική και σε προηγούμενες κρίσεις
Αδιευκρίνιστες συνθήκες θανάτου Ρώσου διπλωμάτη στη Λευκωσία, σε εξέλιξη επαναπατρισμός της σωρού
Ωστόσο η ισορροπία παραμένει εύθραυστη
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιλούν για μικρότερο αριθμό
Συμβουλές για την προστασία των καταναλωτών από τις αναδυόμενες απειλές
Εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Ιράν, ενώ το καθεστώς απάντησε με μπλακάουτ και καταστολή. Από την Αθήνα, η Νάζια Ματάνι περιγράφει τη στιγμή που «η πλειοψηφία βγήκε επιτέλους στο φως»
Οδικός χάρτης για ελάχιστες τιμές στα κινεζικά EV, μετά τους δασμούς της ΕΕ
Οι έλεγχοι πυρασφάλειας είχαν γίνει δύο ή τρεις φορές σε δέκα χρόνια λειτουργίας του μπαρ
Συνεχίζεται η έρευνα για το καλώδιο Φινλανδίας–Εσθονίας στον Κόλπο της Βαλτικής
Οι Ιρανοί επιχειρούν να οδηγήσουν μαζικά τη χώρα τους στην επόμενη μέρα
Ο κρίσιμος ρόλος των γυναικών στον αγώνα για την ανατροπή των Αγιατολάχ
Η Κάγια Κάλλας προαναγγέλλει πρόσθετα μέτρα – Διπλωματικές πιέσεις και πολιτικές διαφωνίες
Οι πρώτες δηλώσεις του ΠτΔ της Κύπρου μετά την παραίτηση του διευθυντή του γραφείου του
Νέα Μαχσά Αμινί βάζει φωτιά στη γυναικεία επανάσταση της χώρας
Διακοπή ρεύματος και δύο ελαττωματικά μαχαίρια στην εκδήλωση των ομογενών στην Κωνσταντινούπολη
«Στοχευμένη προσπάθεια να πληγεί ο πρόεδρος» λέει ο κ. Χαραλάμπους
«Αν δεν το κάνουμε εμείς αυτό, θα την καταλάβουν η Ρωσία ή η Κίνα»
Η θέαση των εξελίξεων χωρίς την ουσιαστική πρόταση αποτελεσματικών λύσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.