- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
9η Μαΐου: Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τιμά την Ημέρα της Ευρώπης
Μάθετε για τις εκδηλώσεις και δράσεις - Η σημασία της φετινής επετείου
9η Μαΐου: Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τιμά την Ημέρα της Ευρώπης με πολλαπλές δράσεις και εκδηλώσεις - Αναλυτικά το πρόγραμμα
Πριν 75 χρόνια, ο Robert Schuman, έθεσε τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, και με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων και δράσεων για να τιμήσει την ΕΕ και τα επιτεύγματά της μέσα στο πέρασμα των χρόνων σε συνεργασία με Κέντρα Europe Direct, Σχολεία-πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλους φορείς.
Η φετινή επέτειος συμπίπτει με τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ μάλιστα, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, ανακοίνωσε τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Τάγματος Αξίας, την πρώτη στο είδος της τιμητική διάκριση στην ΕΕ.
Την Παρασκευή 9 Μαΐου 2025 , 09:00 – 13:00, το Europe Direct Ηπείρου, σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, διοργανώνει τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, στην πόλη των Ιωαννίνων. Η φετινή επετειακή εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 75 χρόνων από τη Διακήρυξη Schuman, των 20 χρόνων λειτουργίας των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct (2005 – 2025), καθώς και της προώθησης του προγράμματος Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει πάνελ με θέμα «9η Μαΐου Ημέρα της Ευρώπης: Αξίζει να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία με τους ευρωβουλευτές, κκ. Σάκη Αρναούτογλου (Σοσιαλιστές) και Κωνσταντίνο Αρβανίτη (Αριστερά) και τον επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ, κ. Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη. Επίσης θα απονεμηθούν τιμητικοί τίτλοι στα Σχολεία – Πρέσβεις και θα παρουσιαστούν δράσεις από οκτώ υποψήφια σχολεία για το σχολικό έτος 2024 – 2025.
Το Σάββατο, 10 Μαΐου, 10:30 – 15:00 στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα φιλοξενηθεί Προσομοίωση Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο του καινοτόμου ευρωπαϊκού έργου "Youth Reinventing Europe: TEENS in the Lead" από το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων - I.R.T.E.A. Η δράση συνδυάζει τη συμμετοχή, τον διάλογο και την ενεργή πολιτειότητα, και έχει ως κεντρική θεματική: «Μέτρα της Ε.Ε. για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, των παιδιών και των άλλων ευάλωτων ομάδων».
Μήνυμα του επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη:
Το Γραφείο του ΕΚ σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα
Σταθερή είναι η δέσμευση του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα για επικοινωνία και ενεργό συμμετοχή της νεολαίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Υπό αυτό το πρίσμα, έχει προγραμματιστεί πλήθος παρουσιάσεων και συνεργειών σε σχολεία. Την Δευτέρα, 05 Μαΐου, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμετείχε διαδικτυακά σε εκδήλωση του Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας όπου και με αφορμή της Ημέρας της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την παραπληροφόρηση, η καταπολέμηση της οποίας αποτελεί σταθερή δέσμευση κατά την 10η κοινοβουλευτική περίοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Την Παρασκευή, 09 Μαΐου, στελέχη του Γραφείου θα βρεθούν στο 1ο ΓΕΛ Πεύκης- Σχολείο EPAS, στο Β' Αρσάκειο Δημοτικό Ψυχικού στο πλαίσιο των εκεί εκδηλώσεων για την Ημέρα της Ευρώπης, όπου θα παρουσιάσουν στους μαθητές τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως θεματοφύλακα της δημοκρατίας. Εορταστική εκδήλωση με τίτλο «Εσπερινές … διαδρομές στην Ευρώπη» θα πραγματοποιήσει και το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Αιγάλεω. Σχολεία που συνδέονται με το δίκτυο EPAS συμμετέχουν επίσης στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Ρόδο και Καστελόριζο από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 9 Μαΐου. Μηνύματα και υλικό έχουν αποσταλεί άλλωστε σε πολλά σχολεία της χώρας. Τέλος, στις 11 Μαΐου θα κυκλοφορήσει με ΤΟ ΒΗΜΑ ειδική έκδοση της μαθητικής εφημερίδας με τίτλο "ΤΟ ΒΗΜΑ της Ευρώπης" και συμμετοχές από Σχολεία-πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Κύπρο και τη Μάλτα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επαφές με Κούρδους ηγέτες και περιφερειακούς παίκτες εν μέσω κλιμάκωσης
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν φέρει την ευθύνη για αυτήν την κατάσταση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος
Οργή στο Οβάλ Γραφείο για Λονδίνο και Μαδρίτη, κλιμάκωση στην τέταρτη ημέρα επιθέσεων
Συναγερμός και στο κτήριο του Παλάτσο Γκρατσιόλι
Ανησυχητικά υψηλά ποσοστά κακοποίησης και διαδικτυακής παρενόχλησης στην Ευρώπη
Συνεχίζονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα
Δικαιώνονται τέσσερις μεγάλες νομικές φίρμες που αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με τις κυρώσεις της κυβέρνησης
«Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην ασφάλεια της Κύπρου», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός
Κλιμάκωση στον Κόλπο μετά τις ιρανικές επιθέσεις και τις εκτιμήσεις ισραηλινών πηγών
«Η Τεχεράνη εξαντλεί τα όπλα της», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προαναγγέλλει κλιμάκωση με στοχοποίηση υποδομών βαλλιστικών πυραύλων
Σε πλήρη εξέλιξη οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ
Ο διαβόητος αρχηγός του καρτέλ ναρκωτικών οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία με μουσική και χιλιάδες λουλούδια
Επίθεση σε Κομ και Τεχεράνη ενώ συνεδρίαζε το σώμα για τον νέο ανώτατο ηγέτη
Η χρήση του συστήματος Claude της Anthropic από τις ΗΠΑ σηματοδοτεί νέα φάση πολέμου
Άσκηση ετοιμότητας εντός των Βρετανικών Βάσεων
Αμετακίνητη η στάση του Αμερικανού προέδρου - Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παίρνει σοβαρές διαστάσεις
Ο Κιρ Στάρμερ τονίζει πως τα αμερικανικά βομβαρδιστικά δεν χρησιμοποιούν τη βάση στο Ακρωτήρι
Διχασμοί, πιέσεις, προτεραιότητες και γεωπολιτικά διλήμματα
Ανάλυση των Financial Times αποκαλύπτει τη στρατηγική της Τεχεράνης για μεταφορά του πολέμου εκτός συνόρων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.