- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
O πρωθυπουργός της Γαλλίας, Mπαϊρού προτείνει δημοψήφισμα για τα δημοσιονομικά
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Ο Μπαϊρού σκέφτεται σενάριο για δημοψήφισμα στη Γαλλία ενόψει της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Γαλλία η πρόταση του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού να διενεργηθεί δημοψήφισμα για την δημοσιονομική εξυγίανση, ενόψει της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2026.
Αντίθετη με την πρόταση αυτή που δημοσιοποίησε, με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Φρανσουά Μπαϊρού, είναι η αντιπολίτευση, ενώ με προβληματισμό την υποδέχθηκαν και οι βουλευτές που πρόσκεινται στον πρόεδρο Μακρόν.
«Πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο που θέλω να καταθέσω και θα απαιτήσει την προσπάθεια όλων και, λόγω της κλίμακας του, δεν μπορεί να πετύχει αν ο γαλλικός λαός δεν το υποστηρίξει», εξήγησε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche που δημοσιεύθηκε το βράδυ του Σαββάτου.
Κύκλοι προσκείμενοι στο Ελιζέ ανέφεραν πως, από τη στιγμή που δεν είναι γνωστό το ερώτημα του δημοψηφίσματος, δεν είναι δυνατό να τοποθετηθεί κάνεις σε ό,τι αφορά τις νομικές, αλλά και τις πολιτικές πτυχές του.
Η πρόταση Μπαϊρού δεν είναι άσχετη με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Γαλλία έναντι των Βρυξελλών σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό της έλλειμμα, το οποίο από το 5,4% του ΑΕΠ που προβλέπεται να κλείσει το 2025, θα πρέπει να μειωθεί στο 4,6% το 2026 και στο 3% το 2029.
Η κυβέρνηση Μπαϊρού δεν διαθέτει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, τα δε αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν δείχνουν διαθέσεις συμπόρευσης με την κυβερνητική πλευρά για την εφαρμογή οικονομικά περιοριστικών πολιτικών.
Ταυτόχρονα δεν αποκλείουν την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά του Γάλλου πρωθυπουργού. Σημειώνεται πως από το 1958 και μετά έχουν διενεργηθεί στη Γαλλία 10 δημοψηφίσματα, χωρίς ωστόσο κανένα να αφορά ζητήματα της εσωτερικής οικονομικής πολιτικής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν έχω την παραμικρή ανησυχία για αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν για την κρίση στη Μέση Ανατολή
«Το πρόβλημά μας είναι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Προειδοποιήσεις για αυξημένη απειλή επιθέσεων, κυβερνοεπιθέσεων και ριζοσπαστικοποίησης
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν σκοτώθηκε το προηγούμενο Σάββατο μετά από βομβαρδισμό
Η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο – Στα τέλη Σεπτεμβρίου πιθανό το δημοψήφισμα για τις συνομιλίες με ΕΕ
Το υψηλό κόστος των Patriot οδηγεί ΗΠΑ και χώρες του Κόλπου σε ουκρανικά anti-drones χαμηλού κόστους
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου προαναγγέλλει «και άλλες εκπλήξεις» για την Τεχεράνη
Ο Τραμπ επιτίθεται στον Χέρτζογκ και ζητά άμεση χάρη στον Νετανιάχου - Το Ισραήλ επικαλείται το κράτος δικαίου
Στη θέση της ο γερουσιαστής Μαρκγουέιν Μάλιν από την Οκλαχόμα
Απομακρύνθηκε βίαια από φρουρούς ενώ φώναζε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης σε ακρόαση της Γερουσίας
Η κρατική τηλεόραση δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση
«Να μπει τέλος στις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος
«Ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια», δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ
«Δεν σκοπεύουμε να κλείσουμε προς το παρόν τα Στενά του Ορμούζ», διαβεβαιώνει ο Ιρανός ΥΠΕΞ
Βαλλιστικός πύραυλος έπληξε εγκατάσταση στο Μααμίρ με περιορισμένες ζημιές, χωρίς ανθρώπινες απώλειες
«Ο γιος του Χαμενεΐ είναι απαράδεκτος», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Πολύ σύντομα η Νταχίγια θα μοιάζει με το Χαν Γιουνές» έγραψε ο Μπεζαλέλ Σμότριτς
Υπόσχεση για αμερικανική στήριξη σε πιθανή εξέγερση
«Φρικτή και επικίνδυνη ιδέα», απαντούν οι Ρεπουμπλικανοί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.