- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Γαλλία: Σε deja vu η χώρα καθώς η κυβέρνηση Μπαϊρού κινδυνεύει με κατάρρευση
Λίγες εβδομάδες μετά την πτώση του Μισέλ Μπαρνιέ
Γαλλία: Σε deja vu η χώρα καθώς η κυβέρνηση Μπαϊρού κινδυνεύει με κατάρρευση
Οι συνομιλίες για τον προϋπολογισμό της Γαλλίας βρέθηκαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης την Τετάρτη, μία ημέρα αφότου στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος ανέστειλαν τη συμμετοχή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχόλια του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού σχετικά με τη μετανάστευση, απειλώντας την επιβίωση της κυβέρνησής του.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπαϊρού ο οποίος δήλωσε ότι πολλοί Γάλλοι αισθάνονται «προβληματισμένοι» από τη μετανάστευση, ώθησε τους Σοσιαλιστές να εγκαταλείψουν τις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό, απειλώντας την ψήφιση του νομοσχεδίου και εγείροντας νέες αμφιβολίες για τη σταθερότητα της κυβέρνησης.
Η αποχώρηση των Σοσιαλιστών έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, με το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2025 να εισέρχεται στο τελικό του στάδιο. Την Πέμπτη, μια μικρή ομάδα γερουσιαστών και βουλευτών πρόκειται να επεξεργαστεί το τελικό κείμενο πριν αυτό οδηγηθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.
«Αναστείλαμε τις διαπραγματεύσεις μας επειδή τα λόγια του πρωθυπουργού δεν ήταν αξιοπρεπή», δήλωσε σοσιαλιστής νομοθέτης που συμμετέχει στις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό, σε συνέντευξή του στο Sud Radio την Τετάρτη.
Ένας άλλος σοσιαλιστής νομοθέτης, δήλωσε στο Reuters ότι η ανάγκη να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός σημαίνει ότι η πόρτα για συνομιλίες θα παραμείνει πιθανότατα ανοιχτή. «Δεν συμβιβαζόμαστε με τη Δημοκρατία», δήλωσε. «Νομίζω ότι η πίεση που ασκούμε με την πιθανότητα πρότασης δυσπιστίας είναι αρκετή για να σημειωθεί πρόοδος στα θέματα του προϋπολογισμού».
Συνεχής πίεση
Η αποτυχία ψήφισης του προϋπολογισμού του 2025 έχει ήδη αναστατώσει τους επενδυτές, ενώ έχει αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η κυβέρνηση χρειάστηκε να κάνει παραχωρήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ για να σφυρηλατήσει ένα νομοσχέδιο με πιθανότητες να περάσει.
Χωρίς πλειοψηφία, η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει συνταγματικές εξουσίες για να παρακάμψει τους νομοθέτες, γεγονός που πιθανότατα θα προκαλέσει την ενεργοποίηση ψήφου δυσπιστίας από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση υπολόγιζε στην αποχή των Σοσιαλιστών για να επιβιώσει από μια πιθανή ψήφο δυσπιστίας και είχε ήδη υποχωρήσει σε πολλές περικοπές δαπανών για να τους κερδίσει.
Ο Μπαϊρού διορίστηκε πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο και επιδιώκει να αποφύγει τη μοίρα του προκατόχου του Μισέλ Μπαρνιέ. Πολιτικοί από την αριστερά και τη δεξιά ενώθηκαν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Μπαρνιέ όταν προσπάθησε να περάσει έναν προϋπολογισμό που οι νομοθέτες είπαν ότι πήγε πολύ μακριά σε μια προσπάθεια περικοπής των δαπανών.
Ενώ ο Μπαρνιέ είχε ζητήσει την υποστήριξη του Εθνικού Συναγερμού, ο Μπαϊρού προσπάθησε να επιβιώσει με την υποστήριξη των Σοσιαλιστών. Συμφώνησε να ξανανοίξει τις συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, μια βασική πρωτοβουλία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, και απέσυρε τα σχέδια του προκατόχου του για την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας εκπαιδευτικών.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εταιρεία απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων
Από τη γέννησή τους αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο περπάτημα και χρησιμοποιούσαν σκέιτμπορντ για να μετακινούνται
Η κυβέρνηση παραδέχεται λάθη
Ο συνιδρυτής της OpenAI αρνείται τις κατηγορίες
Εξετάζεται μείωση του ορίου ποινικής ευθύνης σε νέους κάτω των 16 ετών
Η γυναίκα που ξεπέρασε μια οικογενειακή τραγωδία και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξερογλείφονται για ένα κάποιο μπάχαλο –μιας και κάτι τέτοιο θεωρείται γι’ αυτά δίκαιο και αυτονόητο–, που θα ξεβρακώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα λόγω των κινητοποιήσεων
Πόσο θα ακριβύνουν το 2027
Kαθώς οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι με την ακρίβεια
Οι αρχικές πληροφορίες και η διάψευση των Αρχών
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μνημόνιο του 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες
Η γυναίκα υποστηρίζει ότι ο Βρετανός ηθοποιός και κωμικός της επιτέθηκε στα γραφεία του Capital Radio
Το κόμμα διαβεβαιώνει ότι οι διαρροές αυτές δεν αφορούν αξιωματούχους σε ομοσπονδιακό επίπεδο
Οι ψηφοφόροι της Gen Ζ αναζητούν αίσθημα ασφάλειας, μετατοπίζοντας τον εκλογικό χάρτη της χώρας
Έρευνα για τις ευθύνες των αρχών μετά τις καταστροφές και τη βία
Η άνοδος των τιμών στα καύσιμα και ο πόλεμος ενισχύουν το προβάδισμα των Δημοκρατικών
Πολίτες συνεχίζουν καθημερινά τις διαμαρτυρίες τους
Το 2016 υπήρξε ζευγάρι με τον Τζάστιν Μπίμπερ
Τι ζητούν οι διαδηλωτές και η φαντασμαγορία της βίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.