- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Δημοσκόπηση: Απογοητευμένοι οι Αμερικανοί από τους χειρισμούς Τραμπ στην οικονομία
«Υπερβολικά αλλοπρόσαλλες» οι κινήσεις του - Έρευνα Reuters/Ipsos
ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί είναι απογοητευμένοι από τους χειρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ στην οικονομία - Τι διαπιστώνει δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.
Οι Αμερικανοί εξέλεξαν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με την ελπίδα να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και να ενισχύσει την οικονομία της χώρας, αλλά καθώς πλησιάζει η 100ή ημέρα από την ανάληψη της προεδρίας, οι ψηφοφόροι του δίνουν χαμηλή βαθμολογία και στους δύο τομείς, όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τη θητεία του με μια επιθετική οικονομική ατζέντα προκαλώντας εμπορικούς πολέμους, καθώς επέβαλε δασμούς σε μεγάλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ προσπαθώντας να ασκήσει πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να υποκύψει στην επιθυμία του, και κατάρρευση στις χρηματαγορές, τη χειρότερη μετά τους πρώτους μήνες της πανδημίας της COVID πριν από πέντε χρόνια.
Μόλις 37% των ερωτηθέντων σε αυτή τη δημοσκόπηση εγκρίνουν τη διαχείριση της οικονομίας από τον Τραμπ, σε σχέση με 42% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τις πρώτες ώρες μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου όταν υποσχόταν να οδηγήσει τη χώρα σε μια "Χρυσή Εποχή" για την οικονομία.
Σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διενεργήθηκε αμέσως μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, περίπου 55% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι το βασικό μέλημα του Τραμπ κατά τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του θα πρέπει να είναι είτε ο πληθωρισμός είτε ο ευρύτερος τομέας της οικονομίας.
Το 23% των ερωτηθέντων απάντησε η μετανάστευση. Τρεις μήνες αργότερα, τρία τέταρτα των ερωτηθέντων σε αυτή τη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos εξέφρασαν ανησυχίες ότι αναμένεται οικονομική ύφεση.
Το 56% των ερωτηθέντων, περιλαμβανομένων ενός στους τέσσερις Ρεπουμπλικανούς, απάντησε ότι οι κινήσεις του Τραμπ για αναδιάρθρωση της οικονομίας είναι "υπερβολικά αλλοπρόσαλλες".
Ανησυχία για τις αγορές
Δύο τρίτα των ερωτηθέντων ανησυχούν για το χρηματιστήριο, όπου τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των μετοχών καταποντίστηκαν εν μέσω των ανησυχιών των επενδυτών για τα σχέδια του Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στα εισαγόμενα αγαθά και των υπαινιγμών του ότι θα απολύσει τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο του πληθωρισμού.
Το 52% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι "οι ενέργειες του Τραμπ πιθανόν να κάνουν δυσκολότερη για εμένα τη ζωή μετά τη συνταξιοδότησή μου", ποσοστό που ξεπερνά το 31% που διαφωνεί με την πρόταση αυτή.
Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό Αμερικανών εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Τραμπ, πολλοί μάλιστα με πάθος.
Το συνολικό ποσοστό αποδοχής του (42%) παραμένει υψηλότερο από εκείνο που συγκέντρωνε για μεγάλη περίοδο της θητείας του ο Δημοκρατικός προκάτοχός του, ο Τζο Μπάιντεν, και έχει ενισχυθεί από ένα κάπως μεγαλύτερο τμήμα Αμερικανών (45%) που υποστηρίζουν τις σκληροπυρηνικές ενέργειες του Τραμπ στο μεταναστευτικό.
Επίσης το κόμμα του προέδρου παραμένει σταθερό πλάι του με 81% των αυτοπροσδιοριζόμενων Ρεπουμπλικανών να εγκρίνουν τη διαχείριση της οικονομίας από τον Τραμπ σε σχέση με 5% των Δημοκρατικών και 28% πολιτών που δεν υποστηρίζουν κανένα από τα δύο κόμματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ένας στους τρεις Ρεπουμπλικανούς απάντησε ότι το κόστος ζωής βρίσκεται σε λάθος δρόμο, ενώ τρία τέταρτα των ερωτηθέντων, ανάμεσά τους δύο τρίτα των Ρεπουμπλικανών, εξέφρασαν ανησυχία για την αξιοπιστία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας της κυβέρνησης Τραμπ να συρρικνώσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μιας προσπάθειας της οποίας ηγείται ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Έλον Μασκ.
Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 4.306 ενήλικες σε όλες τις ΗΠΑ. Διενεργήθηκε μεταξύ 16 και 21 Απριλίου και το περιθώριο σφάλματος ήταν περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου - Καλεί τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Πώς θα επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών και τα «παραθυράκια»
Από που διέρρευσε η φωτογραφία
Οι πραγματικές απειλές βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού χώρου
Η Unicef προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει σοκαριστικά υψηλός μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μια παράδοση όπου κανείς δεν εξηγεί τι έγινε, γιατί έγινε, και ποια ήταν η ευθύνη του
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλει μέλη του Τύπου
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
«Το νιώθω σαν φίλο» υποστηρίζουν
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι ακτιβίστριες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.