- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ευρωκοινοβούλιο: Έπαινοι στην Ελλάδα για τη χρήση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
«Επιτυχία στην αξιοποίηση κονδυλίων της ΕΕ - Πραγματικά αποτελέσματα»
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Έπαινοι για τη χρήση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ελλάδα - Αντιπροσωπεία ολοκλήρωσε την επίσκεψή της
Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μόλις ολοκλήρωσε την επίσκεψή της για συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Siegfried MUREŠAN (ΕΛΚ, Ρουμανία) δήλωσε:
«Ήταν εποικοδομητικές οι ημέρες που βρεθήκαμε στην Ελλάδα, κατά τις οποίες εξετάσαμε προσεκτικά την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ‘Ελλάδα 2.0’. Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε εθνικές αρχές και ενδιαφερόμενους φορείς και να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι τα απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα της χρηματοδότησης του ΜΑΑ, μέσω των επισκέψεων μας σε δύο σημαντικά έργα.
»Τα έργα αυτά αποτελούν σαφή παραδείγματα της επιτυχίας της Ελλάδας στην αξιοποίηση κονδυλίων της ΕΕ, οδηγώντας σε πραγματικά αποτελέσματα. Είδαμε επιτόπου πώς τα κεφάλαια ανάκαμψης συμβάλλουν στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και στη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων πολιτών. Επικροτώ τις ελληνικές αρχές, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, καθώς και τους πλείστους εμπλεκόμενους φορείς που συμμετέχουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτού του φιλόδοξου σχεδίου.
»Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε εξαιρετικό παράδειγμα μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή του ΜΑΑ. Με ποσοστό απορρόφησης άνω του 50%, είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος όσον αφορά το ποσό των χρημάτων που λαμβάνει κατά κεφαλήν. Η Ελλάδα είναι επίσης πρωτοπόρος όσον αφορά την εφαρμογή των σχετικών προγραμμάτων και έχει προσαρμοστεί γρήγορα και αποτελεσματικά στην κινητοποίηση αυτών των κονδυλίων. Οι επιδόσεις αυτές αποτυπώνουν πραγματική πρόοδο στην ενίσχυση της ανάπτυξης και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας ενόψει των σημερινών προκλήσεων, από τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19 έως τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Η εξαμελής αποστολή συγκροτήθηκε από ευρωβουλευτές της ομάδας εργασίας των επιτροπών Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και Προϋπολογισμών (BUDG) που εξετάζει την εφαρμογή του ΜΑΑ. Στην Αθήνα βρέθηκαν από τις 14 έως τις 16 Απριλίου οι εξής ευρωβουλευτές:
Siegfried Mureșan, (EΛΚ, Ρουμανία) ECON
Karlo Ressler (ΕΛΚ, Κροατία) BUDG
Γεώργιος Αυτιάς (EΛΚ, Ελλάδα) BUDG-ECON
Matjaž Nemec (ΕΛΚ, Σλοβενία) BUDG
Enikő Győri (Πατριώτες , Ουγγαρία) ECON
Anouk van Brug (Renew, Ολλανδία) BUDG-ECON
Η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συναντήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Βουλή των Ελλήνων. Πραγματοποίησε, επίσης, συζητήσεις με τον Διοικητή του Ελληνικού Οργανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και με εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδος (ΓΣΕΕ), της Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων (ΓΕΠΟΕΤ) και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε, επίσης, επισκέψεις σε δύο έργα που χρηματοδοτούνται από τον ΜΑΑ:
- το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), το οποίο αναβαθμίζεται για την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού συστήματος και την αύξηση των δυνατοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
- τη DΕΜΟ Pharmaceuticals, εταιρεία που επωφελείται από επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
«Το νιώθω σαν φίλο» υποστηρίζουν
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι ακτιβίστριες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.