Στο στόχαστρο του Τραμπ τα πανεπιστήμια Κορνέλ και Νορθγουέστερν - Παγώνει η χρηματοδότηση
Τα δύο πανεπιστήμια κατηγορούνται ότι ανέχονται τον αντισημιτισμό στους χώρους τους
Στο στόχαστρο του Τραμπ τα πανεπιστήμια Κορνέλ και Νορθγουέστερν - Παγώνει η χρηματοδότηση - Τα δύο πανεπιστήμια κατηγορούνται ότι ανέχονται τον αντισημιτισμό στους χώρους τους
Πόρους άνω του 1 δισεκ. δολαρίων που προορίζονταν για τη χρηματοδότηση του πανεπιστημίου Κορνέλ και 790 εκατ. δολαρίων για το πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν, πάγωσε η κυβέρνηση Τραμπ μέχρις ότου ολοκληρωθεί έρευνα που έχει ξεκινήσει εις βάρος των δύο κορυφαίων πανεπιστημίων για παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει απειλήσει να περικόψει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση πανεπιστημίων, τα οποία κατηγορεί ότι ανέχονται τον αντισημιτισμό στους χώρους τους και ότι απέτυχαν να προστατεύσουν τους Εβραίους φοιτητές στη διάρκεια φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων. Το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ έστειλε τον Μάρτιο επιστολή σε 60 πανεπιστήμια – μεταξύ των οποίων το Χάρβαρντ, το Νορθγουέστερν και το Κορνέλ-- προειδοποιώντας τα ότι ενδέχεται να λάβει νομικά μέτρα εναντίον τους με βάση τον νόμο περί πολιτικών δικαιωμάτων, αν δεν προστατεύουν τους εβραίους φοιτητές στους χώρους τους.
Πώς αντιδρούν τα πανεπιστήμια στο πάγωμα της χρηματοδότησης
Το πανεπιστήμιο Κορνέλ επεσήμανε ότι, αν και δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για το συνολικό ύψος του ποσού της επιχορήγησης που πάγωσε, έχει λάβει ειδοποίηση από το υπουργείο Άμυνας για την αναστολή κοινής έρευνας σε θέματα υγείας, άμυνας και κυβερνοασφάλειας. Από την πλευρά του το Νορθγουέστερν σημείωσε ότι έχει ενημερωθεί για τις αναφορές του Τύπου σχετικά με το πάγωμα της χρηματοδότησής του, αλλά δεν έχει λάβει προς το παρόν επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση. «Οι ομοσπονδιακοί πόροι που λαμβάνει το Νορθγουέστερν χρηματοδοτούν καινοτόμα έρευνα που σώζει ζωές (…) Αυτού του είδους η έρευνα βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο», τόνισε εκπρόσωπος του πανεπιστημίου.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει απειλήσει να περικόψει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση πανεπιστημίων, τα οποία κατηγορεί ότι ανέχονται τον αντισημιτισμό στους χώρους τους και ότι απέτυχαν να προστατεύσουν τους Εβραίους φοιτητές στη διάρκεια φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων ή ότι προωθούν προγράμματα ισότητας και συμπερίληψης ή έχουν υιοθετήσει πολιτικές υπέρ των τρανς ατόμων.
Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση που λαμβάνει το Χάρβαρντ, όπως και συμβόλαια που έχει υπογράψει το γνωστό πανεπιστήμιο με ομοσπονδιακές υπηρεσίες --συνολικού ύψους 9 δισεκ. δολαρίων—κατηγορώντας το ότι επέτρεψε την εξάπλωση του «αντισημιτισμού» στους χώρους του. Στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος παρουσίασε σειρά όρων τους οποίους πρέπει να πληροί το Χάρβαρντ προκειμένου να λάβει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση. Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα το Πρίνστον επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πάγωσε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Τον Μάρτιο η αμερικανική κυβέρνηση διέκοψε την ομοσπονδιακή επιχορήγηση ύψους 400 εκατ. δολαρίων ενός άλλου γνωστού πανεπιστημίου, του Κολούμπια, με το ίδιο σκεπτικό. Το πανεπιστήμιο με έδρα τη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι προχωρά σε δραστικές μεταρρυθμίσεις όπως απαιτεί η κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει συζητήσεις για την επανάληψη της χρηματοδότησής του. Εκτός από τη στέρηση ομοσπονδιακών πόρων από τα πανεπιστήμια, μέλη της υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE) έχουν συλλάβει τις τελευταίες εβδομάδες αλλοδαπούς φοιτητές που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις και προσπαθούν να ξεκινήσουν διαδικασία για την απέλασή τους. Επίσης, τον Μάρτιο η κυβέρνηση Τραμπ ανέστειλε τη χρηματοδότηση ύψους 175 εκατ. δολαρίων και από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια λόγω των πολιτικών του για τη συμμετοχή τρανς αθλητριών στα γυναικεία αθλήματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης → Ανοιχτές πόρτες, ανοιχτά εργαστήρια: Η Ευρώπη ετοιμάζεται να αξιοποιήσει το brain drain από τις ΗΠΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.