Explainer: Γιατί ξέσπασαν ξανά συγκρούσεις στη Συρία - Τι συμβαίνει ακριβώς
Στο στόχαστρο οι Αλεβίτες


Συρία: Γιατί ξέσπασαν ξανά συγκρούσεις - Τι συμβαίνει ακριβώς
Η Συρία έχει υποστεί τη μεγαλύτερη αιματοχυσία από τότε που ο Μπασάρ αλ Άσαντ ανατράπηκε από την εξουσία, με περισσότερους από 1.000 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί.
Η βία έχει φέρει αντιμέτωπες τις δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης της Συρίας υπό ισλαμιστική ηγεσία με μαχητές της μειονότητας των Αλεβιτών του Άσαντ. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται εκατοντάδες αμάχων αλαουιτών, οι οποίοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σκοτώθηκαν σε αντίποινα μετά από επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.
Τι έγινε;
Η βία άρχισε να παίρνει διαστάσεις την Πέμπτη, όταν οι αρχές δήλωσαν ότι οι δυνάμεις τους στην παράκτια περιοχή δέχθηκαν επίθεση από μαχητές που πρόσκεινται στο ανατραπέν καθεστώς Άσαντ.
Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία των σουνιτών ισλαμιστών διοχέτευσε ενισχύσεις στην περιοχή, η οποία κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από αλαουίτες, για να συντρίψει αυτό που περιέγραψε ως μια θανατηφόρα, καλά σχεδιασμένη και προμελετημένη επίθεση από υπολείμματα της κυβέρνησης Άσαντ.
Καθώς οι κυβερνητικές ενισχύσεις αναπτύσσονταν, τζαμιά σε περιοχές πιστές στη νέα κυβέρνηση άρχισαν να καλούν τον κόσμο να διεξάγει τζιχάντ, ή ιερό αγώνα, για την υποστήριξη των δυνάμεων ασφαλείας.
Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, άρχισαν να εμφανίζονται αναφορές ότι δεκάδες πολίτες είχαν σκοτωθεί σε θρησκευτικά αντίποινα σε πόλεις και χωριά των Αλεβιτών. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που κάνει εκθέσεις για τη σύγκρουση, ανέφερε ότι 973 άμαχοι είχαν σκοτωθεί σε επιθέσεις αντιποίνων που διεξήγαγαν οι κυβερνητικές δυνάμεις ή μαχητές που συντάσσονται με αυτές.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους απολογισμούς.
Ποιοι είναι οι αλεβίτες;
Οι Αλεβίτες είναι η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στη Συρία μετά τους σουνίτες μουσουλμάνους. Η πίστη τους είναι παρακλάδι του σιιτικού ισλάμ.
Το κράτος υπό την ηγεσία του Άσαντ στρατολόγησε σε μεγάλο βαθμό από την κοινότητα των Αλεβιτών για τον στρατό και τον μηχανισμό ασφαλείας του, ο οποίος ήταν διαβόητος για την κτηνωδία του κατά τη διάρκεια περισσότερων από πέντε δεκαετιών οικογενειακής κυριαρχίας.
Αυτό έβαλε πολλούς Αλεβίτες στην πρώτη γραμμή του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε από τις διαδηλώσεις κατά της διακυβέρνησης του Άσαντ το 2011. Η σύγκρουση πήρε μια θρησκευτική διάσταση, καθώς οι σουνιτικές μουσουλμανικές ομάδες ανταρτών προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Άσαντ που υποστηριζόταν από το σιιτικό ισλαμιστικό Ιράν, τη σιιτική μουσουλμανική Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλους.
Ο Σαράα ηγήθηκε της ισχυρότερης σουνιτικής ισλαμιστικής ομάδας που πολεμούσε τον Άσαντ. Γνωστή ως Μέτωπο Νούσρα, η ομάδα ήταν μέρος της Αλ Κάιντα μέχρι που διέκοψε τους δεσμούς του με το τζιχαντιστικό δίκτυο το 2016 και μετονόμασε την οργάνωσή του.
Ο Σαράα, σε συνέντευξή του στο Al Jazeera το 2015, περιέγραψε τους Αλεβίτες ως μέρος μιας αίρεσης που «κινήθηκε εκτός της θρησκείας του Θεού και του Ισλάμ» και τους προέτρεψε να αποκηρύξουν τον Άσαντ και να αλλάξουν τις πεποιθήσεις τους για να παραμείνουν ασφαλείς.
Μετά την απομάκρυνση του Άσαντ, ο Σαράα δεσμεύτηκε να διοικήσει τη Συρία με τρόπο χωρίς αποκλεισμούς. Αλλά ενώ έχει δεσμεύσει δημοσίως Κούρδους, Χριστιανούς και Δρούζους, δεν έχουν υπάρξει δηλωμένες συναντήσεις μεταξύ αυτού και ανώτερων αξιωματούχων των Αλεβιτών.
Τι λέει ο Σαράα;
Ο Σαράα, σε ομιλία του την Κυριακή, δήλωσε ότι τα απομεινάρια της κυβέρνησης Άσαντ, υποστηριζόμενα από εξωτερικά κόμματα, επιδιώκουν να δημιουργήσουν διαμάχες και να σύρουν τη Συρία πίσω στον εμφύλιο πόλεμο με στόχο τη διαίρεσή της.
Υποσχέθηκε να συγκροτήσει μια επιτροπή διερεύνησης των γεγονότων και δήλωσε ότι τα πορίσματά της θα δημοσιοποιηθούν, υποσχόμενος ότι θα φέρει ενώπιον των ευθυνών τους οποιονδήποτε εμπλέκεται «στην αιματοχυσία αμάχων» ή στην κακομεταχείρισή τους.
Ανακοίνωσε επίσης τη συγκρότηση μιας επιτροπής με στόχο τη διατήρηση της πολιτικής ειρήνης, η οποία θα αναλάβει να επικοινωνήσει με τους κατοίκους των ακτών και να τους παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη για να εγγυηθεί την προστασία τους.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Σαράα δήλωσε ότι οι μαζικές δολοφονίες Αλεβιτών αποτελούν απειλή για την αποστολή του να ενώσει τη χώρα και υποσχέθηκε να τιμωρήσει τους υπεύθυνους, συμπεριλαμβανομένων των δικών του συμμάχων, αν χρειαστεί.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι απάντησε στο αν έχει εμπιστοσύνη στον Ρώσο ομόλογό του
Πώς στήθηκε η ιδιοφυής επιχείρηση εξαπάτησης - ο ρόλος του Ίαν Φλέμινγκ
Το κεντρικό μήνυμα του βίντεο είναι ένα: η Αμερική είναι αναξιόπιστη
Το αιματηρό συμβάν έγινε την παραμονή της ανοιξιάτικης γιορτής Valborg
«Ο Θίο παρουσίασε χθες βράδυ την πρώτη του σύνθεση για τον παππού του», δήλωσε η Ιβάνκα Τραμπ
«Μόνο μια ισχυρή Ευρώπη μπορεί να προστατεύσει την ειρήνη στην ήπειρό μας», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν
Οι Γερμανοί δεν εμπιστεύονται τον Φρίντριχ Μερτς ως νέο καγκελάριο
Τα μέλη του συγκροτήματος κάνουν λόγο για εκστρατεία διασυρμού εις βάρος τους
Οι πρώτες πληροφορίες
Αυξάνονται ανησυχητικά οι εντάσεις μεταξύ Ινδίας - Πακιστάν
«Θα μείνει στην ιστορία ως το μεγαλύτερο λάθος της εποχής μας», δηλώνει ο Ισπανός σκηνοθέτης
Τρεις ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας
Ανησυχία Κιέβου για τα ρωσικά σχέδια - Νέες απειλές Μεντβέντεφ
«Η ιθαγένεια της ΕΕ δεν πωλείται» - Επικρίσεις για ξέπλυμα χρημάτων και διαφθορά μέσω του προγράμματος
Στο στόχαστρο και ο Εμανουέλ Μακρόν
Τι έμαθαν οι κάτοικοι για όσα πραγματικά είναι απαραίτητα
Με αυτό έπαιζε μουσική μέχρι τέλους ο Τζόναθαν Έβανς-Τζόουνς, που υποδυόταν τον αρχηγό της μπάντας
Λίγους μήνες μετά την αναθεώρηση της σύμβασης με την Amazon που είναι βασικός της πελάτης
Για εχθρική πολιτική πράξη έκανε λόγο η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ
Αν το ηφαίστειο εκραγεί, η στάχτη του μπορεί να καλύψει ολόκληρο το Άνκορατζ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.