- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Politico: Μυστικές συζητήσεις με τους Ουκρανούς αντιπάλους του Ζελένσκι κάνουν οι άνθρωποι του Τραμπ
Έρχεται η ανατροπή του Ουκρανού προέδρου;


Politico: Κορυφαίοι σύμμαχοι του Τραμπ διεξάγουν μυστικές συνομιλίες με τους Ουκρανούς αντιπάλους του Ζελένσκι
Mυστικές συζητήσεις με ορισμένους από τους κορυφαίους πολιτικούς αντιπάλους του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχουν πραγματοποιήσει τέσσερις υψηλόβαθμοι συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με άρθρο του Politico, την ώρα που η Ουάσινγκτον ευθυγραμμίζεται με τη Μόσχα στην προσπάθειά της να απομακρύνει τον Ουκρανό πρόεδρο από τη θέση του.
Οι άνθρωποι του Τραμπ είχαν συνομιλίες με την ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, μια αδυσώπητα φιλόδοξη πρώην πρωθυπουργό, και ανώτερα μέλη του κόμματος του Πέτρο Ποροσένκο, του άμεσου προκατόχου του Ζελένσκι στην προεδρία, σύμφωνα με τρεις Ουκρανούς βουλευτές και έναν Αμερικανό Ρεπουμπλικανό εμπειρογνώμονα εξωτερικής πολιτικής.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο κατά πόσον η Ουκρανία θα μπορούσε να διεξαγάγει γρήγορα προεδρικές εκλογές. Αυτές καθυστερούν σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας επειδή η Ουκρανία παραμένει υπό στρατιωτικό νόμο. Οι επικριτές της διεξαγωγής εκλογών λένε ότι θα μπορούσαν να είναι χαοτικές, με τόσους πολλούς δυνητικούς ψηφοφόρους να υπηρετούν στην πρώτη γραμμή ή να ζουν στο εξωτερικό ως πρόσφυγες.
Το μέλλον του Ζελένσκι σε περίπτωση εκλογών
Οι συνεργάτες του Τραμπ είναι βέβαιοι ότι ο Ζελένσκι θα χάσει οποιαδήποτε ψηφοφορία λόγω της κόπωσης από τον πόλεμο και της απογοήτευσης του κοινού για την ανεξέλεγκτη διαφθορά. Πράγματι, τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται σε πτώση εδώ και χρόνια, αν και ανέβηκαν μετά την αντιπαράθεση στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Ουκρανός ηγέτης έδειξε την πόρτα, αφού δέχτηκε ύβρεις από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Ζελένσκι εξακολουθεί να προηγείται άνετα στην κούρσα για την προεδρία.
Η επίσημη γραμμή της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ότι ο Τραμπ δεν παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική της Ουκρανίας. Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ αρνήθηκε ότι το αφεντικό του «ζυγίζει την ουκρανική πολιτική», προσθέτοντας ότι το μόνο που θέλει ο Τραμπ είναι ένας εταίρος για την ειρήνη.
Αλλά η συμπεριφορά του Τραμπ και των αξιωματούχων του υποδηλώνει ακριβώς το αντίθετο. Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι είναι ένας «δικτάτορας χωρίς εκλογές», ενώ η Διευθύντρια των Εθνικών Πληροφοριών Τούλσι Γκάμπαρντ κατηγόρησε ψευδώς το Κίεβο ότι ακύρωσε τις εκλογές.
Αλλά ενώ το στρατόπεδο του Τραμπ μπορεί να ελπίζει ότι οι εκλογές θα βυθίσουν τον Ζελένσκι, εξακολουθεί να είναι μαζικά πιο δημοφιλής από την Τιμοσένκο και τον Ποροσένκο.
Σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε η βρετανική εταιρεία δημοσκοπήσεων Survation αυτή την εβδομάδα μετά την έκρηξη στον Λευκό Οίκο, το 44% δήλωσε ότι θα υποστήριζε τον Ζελένσκι για την προεδρία. Ο πλησιέστερος αντίπαλός του, που υπολείπεται με διαφορά άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων, είναι ο Valery Zaluzhny, πρώην διοικητής του στρατού, ο οποίος είναι τώρα πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Βρετανία. Μόνο το 10 τοις εκατό υποστήριξε τον Ποροσένκο, ο οποίος είναι γνωστός ως Βασιλιάς της Σοκολάτας λόγω της αυτοκρατορίας του στον τομέα των ζαχαρωδών προϊόντων. Η Τιμοσένκο συγκέντρωσε μόλις 5,7 τοις εκατό υποστήριξη.
Στόχος ΗΠΑ και Ρωσίας οι εκλογές στην Ουκρανία
Το κλειδί σε όλα τα σχέδια που συζητούνται μέσω παρασκηνιακών οδών είναι η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών μετά τη συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, αλλά πριν ξεκινήσουν σοβαρά οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πλήρους κλίμακας. Η ιδέα των πρόωρων προεδρικών εκλογών προωθείται επίσης από το Κρεμλίνο, το οποίο ήθελε να απαλλαγεί από τον Ζελένσκι εδώ και χρόνια.
Τόσο η Τιμοσένκο όσο και ο Ποροσένκο έχουν αντιταχθεί δημοσίως στη διεξαγωγή εκλογών πριν από τον τερματισμό των μαχών, όπως και ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. Παρ' όλα αυτά, «οι άνθρωποι του Ποροσένκο και η Γιούλια, όλοι τους μιλούν στον κόσμο του Τραμπ, τοποθετώντας τους εαυτούς τους ως ανθρώπους με τους οποίους θα ήταν ευκολότερο να συνεργαστούν. Και άνθρωποι που θα συναινούσαν σε πολλά από τα πράγματα στα οποία δεν συμφωνεί ο Ζελένσκι», δήλωσε στο POLITICO κορυφαίος Ρεπουμπλικανός ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ζητώντας να μην αποκαλυφθεί το όνομά του για να μπορεί να μιλήσει ελεύθερα.
Ερωτηθείσα εάν η Τιμοσένκο έχει εμπλακεί σε συνομιλίες με μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης ή του περιβάλλοντος του Τραμπ για προεδρικές εκλογές ή ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, η εκπρόσωπός της, Natalya Lysova, ευχαρίστησε το POLITICO για το ενδιαφέρον του. «Δεν θα το σχολιάσουμε ακόμη αυτό», δήλωσε η ίδια.
Το POLITICO επικοινώνησε επίσης με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης του Ποροσένκο για να ρωτήσει για συνομιλίες με τους ανθρώπους του Τραμπ για να συζητήσουν τις εκλογές. Το γραφείο Τύπου απάντησε: «Το αφήγημά μας δεν είναι να πιέσουμε για εκλογές, αλλά να εξασφαλίσουμε ελεύθερες και δίκαιες ανταγωνιστικές μεταπολεμικές εκλογές στη χώρα μας».
«Είναι επίσης λογικό οι όποιες επαφές να περιλαμβάνουν την παρουσίαση του οράματος του Προέδρου Ποροσένκο και της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης για τους τρόπους τερματισμού του πολέμου με [μια] δίκαιη, συνολική και διαρκή ειρήνη και [για] τα όρια των πιθανών συμβιβασμών στα σημεία διαπραγμάτευσης».
Το POLITICO επικοινώνησε επίσης με τα τέσσερα μέλη της συνοδείας του Τραμπ που αναφέρθηκαν ως εμπλεκόμενα στις συζητήσεις, αλλά δεν έλαβε άμεση απάντηση.
Έχει ήδη ζητηθεί από τον Ζελένσκι να παραιτηθεί
Εδώ και μέρες, αξιωματούχοι του υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ έχουν προτείνει στον Ζελένσκι να κάνει στην άκρη, εκτός αν συμφωνήσει πλήρως με το αμερικανικό σχέδιο για τον γρήγορο τερματισμό του πολέμου, ακόμη και αν αυτό περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις από την Ουκρανία.
Μετά την εκρηκτική σύγκρουση της περασμένης Παρασκευής στον Λευκό Οίκο, το θέμα «ο Ζελένσκι πρέπει να φύγει» έχει ενταθεί με τους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του Ουκρανού ηγέτη να δείχνουν δημοσίως, αν και διακριτικά, ότι οι σχέσεις της Ουκρανίας με την Ουάσινγκτον είναι εξαιρετικά σημαντικές και πρέπει να αποκατασταθούν. Αυτό εκλαμβάνεται στο Κίεβο ως σιωπηρή κριτική προς τον Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε τώρα ότι μετανιώνει για την έντονη αντιπαράθεση της περασμένης εβδομάδας και είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον Τραμπ για την ειρήνη.
«Βλέπουμε κάποιες πολιτικές παρατάξεις να αρχίζουν να κινούνται», δήλωσε ο Ruslan Bortnik, διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Πολιτικής. «Προσπαθούν να δημιουργήσουν άτυπες συνδέσεις ή να χρησιμοποιήσουν τις διασυνδέσεις που έχουν με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ή το περιβάλλον του Τραμπ και να δείξουν την προθυμία τους να συνεργαστούν με την Ουάσινγκτον», δήλωσε στο POLITICO.
«Δίνουν σήμα και δημοσίως, επίσης, αν και τα λόγια τους είναι πολύ ήπια. Αλλά επιδεικνύουν ανεξάρτητη συμπεριφορά για να δείξουν στον Τραμπ ότι είναι έτοιμοι να παίξουν το παιχνίδι του».
«Οι ελίτ αισθάνονται πολύ αποπροσανατολισμένες και σοκαρισμένες, επειδή καταλαβαίνουν πολύ καθαρά ότι χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ουκρανία θα ηττηθεί», πρόσθεσε ο Bortnik.
Αρκετοί ηγέτες κομμάτων και παρατάξεων έκαναν δηλώσεις αυτή την εβδομάδα λέγοντας ότι προτεραιότητα για την Ουκρανία πρέπει να είναι η αποκατάσταση των σχέσεων με τον Τραμπ.
Η απόφαση του Τραμπ αυτή την εβδομάδα να διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία έχει επιτείνει τον πολιτικό συναγερμό εδώ και έχει ενισχύσει τις παρασκηνιακές επαφές των πολιτικών της Ουκρανίας με τον κόσμο του Τραμπ.
Τη Δευτέρα, ο Τραμπ γρύλισε ότι ο Ζελένσκι «δεν θα είναι εδώ για πολύ καιρό» αν δεν σημειωθεί πρόοδος σε μια ειρηνευτική συμφωνία που να τον ικανοποιεί. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουόλτς δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον χρειάζεται «έναν ηγέτη που μπορεί να διαπραγματευτεί μαζί μας, τελικά να διαπραγματευτεί με τους Ρώσους και να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο».
Οι σύμμαχοι του Αμερικανού προέδρου στο Καπιτώλιο έχουν επίσης διατηρήσει έναν τυμπανοκρουσμό κατά του Ζελένσκι, με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ να προτείνει ότι η Ουκρανία «θα πρέπει να βρει κάποιον νέο», εκτός εάν ο Ζελένσκι έρθει να δει τα πράγματα με τον τρόπο που τα βλέπει ο Τραμπ.
Όλα αυτά ωθούν τους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του Zelenskyy, ακόμη και ορισμένους πρώην συμμάχους του, να πληρώσουν αυλή στον κόσμο του Trump για να κερδίσουν την ευλογία του. «Τοποθετούν τους εαυτούς τους ως τους καλύτερους ανθρώπους για να συνεργαστούν. Και άνθρωποι που θα συναινέσουν σε πολλά από τα πράγματα στα οποία δεν συναινεί ο Ζελένσκι», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός εμπειρογνώμονας.
Αποκλείει την πιθανότητα παραίτησης ο Ζελένσκι
Ο ίδιος ο Ζελένσκι πάντως έχει απορρίψει την άποψη ότι θα παραιτηθεί και αστειεύτηκε με δημοσιογράφους στο Λονδίνο το Σαββατοκύριακο ότι ακόμη και αν διεξάγονταν εκλογές φέτος, πιθανότατα θα κέρδιζε. «Θα πρέπει να με εμποδίσετε να συμμετάσχω στις εκλογές», είπε, προτού υπονοήσει, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, ότι θα παραιτηθεί μόνο αν η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι η αποστολή του έχει εκπληρωθεί.
Εκ πρώτης όψεως, οι επιθέσεις του Τραμπ δεν αποδυνάμωσαν τον Ζελένσκι, ο οποίος αρχικά έλαβε ευρεία επαίνους, ακόμη και από επικριτές, επειδή στάθηκε στο Οβάλ Γραφείο. Αλλά το προβλέψιμο αποτέλεσμα της συσπείρωσης γύρω από τον ηγέτη εξαντλείται καθώς απορροφώνται οι πιθανές επιπτώσεις της ρήξης μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Bortnik. Η πολιτική της χώρας είναι εξαιρετικά ρευστή, υποστήριξε.
Η κοινή γνώμη έχει επίσης αρχίσει να μετατοπίζεται όσον αφορά τον πόλεμο, καθώς περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού, που αποτελείται κυρίως από στρατιωτικούς και τους συγγενείς τους, επιθυμεί τη συνέχιση του πολέμου μέχρι να εκδιωχθούν οι Ρώσοι από όλη την Ουκρανία.
Ωστόσο, τα δύο τρίτα του πληθυσμού είναι περισσότερο επικεντρωμένα στις συνομιλίες και θέλουν να τερματιστεί ο πόλεμος - με τους μισούς από αυτούς να είναι έτοιμοι να δεχτούν σημαντικές παραχωρήσεις από την Ουκρανία και τους άλλους μισούς να επιθυμούν μια άμεση κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων των δημοσκοπήσεων του ινστιτούτου Bortnik.
Πηγή: Politico
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύνδεσμος ένα φυγόδικο στέλεχος της Wirecard
Οι Καρδινάλιοι θα συνεχίσουν με απόλυτη μυστικότητα την Πέμπτη τη διαδικασία
Καθώς η πρώτη ψηφοφορία διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες
Oι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει εδώ και χρόνια
31 οι νεκροί από τη χθεσινή επίθεση
Η Όπρα Γουίνφρι ήταν κάποτε κεντρικό πρόσωπο του brand
Το 2022 είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική
Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την προστασία των νεαρών κοριτσιών και των γυναικών από τα «εγκλήματα τιμής»
Από τον προηγούμενο μήνα οι δυο πυρηνικές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού
Μήνυμα «προτεραιότητας συλλογής πληροφοριών» σε CIA, NSA και DIA
Στο νησί Γιας του Άμπου Ντάμπι - Τι σηματοδοτεί η νέα επένδυση
Τέσσερις καταγγελίες εις βάρος του 17χρονου για παρενόχληση και εκφοβισμό
Είχε καταδικαστεί ωστόσο σε αμερικανικό δικαστήριο
Στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου οι καρδινάλιοι
Τα οικογενειακά προβλήματα της ανήλικης που δολοφονήθηκε από τον 17χρονο
Συγκλονιστική εξομολόγηση της ηθοποιού - Διαγνώστηκε το 2021
Αποτελεί η επίθεση της Ινδίας στο Πακιστάν νέα κλιμάκωση;
Το παρόν και το μέλλον της πολιτικής των ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη
2,5 εκατομμύρια θεατές συγκεντρώθηκαν στην Κοπακαμπάνα για τη συναυλία της Lady Gaga
Η ιστορία των ψηφοφορίων και της ίντριγκας στο Κονκλάβιο είναι μια ενδιαφέρουσα υπόθεση από μόνη της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.