Κοσμος

Πώς ο Τζέι Ντι Βανς αναδείχθηκε σε κύριο «σαμποτέρ» της διατλαντικής συμμαχίας

Η δεύτερη επέμβαση μετά το Μόναχο - Το δημοσίευμα του Guardian

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς ο Τζέι Ντι Βανς αναδείχθηκε σε κύριο σαμποτέρ της διατλαντικής συμμαχίας
© EPA/JIM LO SCALZO

Πώς ο Τζέι Ντι Βανς αναδείχθηκε σε κύριο σαμποτέρ της  διατλαντικής συμμαχίας - Η δεύτερη επέμβαση μετά το Μόναχο - Το δημοσίευμα του Guardian

Tο ρήγμα που βαθαίνει στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Κίεβο έφερε στο φως η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χθες Παρασκευή (28.02) στον Λευκό Οίκο εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι ενώ Μόσχα και Ευρώπη παρακολουθούν τις εξελίξεις. Χθες η αντιπαράθεση τους ξέφυγε με τον Τραμπ μαζί με τον Βανς να πραγματοποιούν ενορχηστρωμένη επίθεση προς τον Ουκρανό και να τον διώχνουν από τον Λευκό Οίκο. Ακολουθεί μέρος των διαλόγων μεταξύ των Ντόναλντ Τραμπ, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Τζέι Ντι Βανς, από τη σημερινή τεταμένη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο.

Guardian: Πώς ο Τζέι Ντι Βανς αναδείχθηκε σε κύριο σαμποτέρ της διατλαντικής συμμαχίας

Ο Τραμπ και ο Βανς συνεργάστηκαν για να ωθήσουν τον Ζελένσκι σε μια διαμάχη στο Οβάλ Γραφείο. Αλλά ήταν ο Βανς που τρύπωσε πρώτος, εκνευρίζοντας τον Ουκρανό πρόεδρο λέγοντάς του ότι ηγείται «περιοδειών προπαγάνδας» για την καταστροφή που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας.

«Νομίζω ότι είναι ασέβεια να έρχεσαι στο Οβάλ Γραφείο και να προσπαθείς να δικαστείς γι' αυτό μπροστά στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης», είπε ο Βανς, με τη φωνή του να υψώνεται. «Φέρνετε τον κόσμο σε μια περιοδεία προπαγάνδας, κύριε Πρόεδρε... Πιστεύετε ότι είναι σεβαστό να έρχεστε στο Οβάλ Γραφείο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και να επιτίθεστε στη διοίκηση που προσπαθεί να αποτρέψει την καταστροφή της χώρας σας;».

«Κατά τη διάρκεια του πολέμου, όλοι έχουν προβλήματα», απάντησε ο Ζελένσκι. «Αλλά εσείς έχετε ωραίο ωκεανό και δεν αισθάνεστε τώρα. Θα το νιώσετε όμως στο μέλλον».

«Δεν το ξέρετε αυτό», παρενέβη θυμωμένα ο Τραμπ. «Δεν το ξέρετε αυτό. Μην μας λέτε τι θα νιώσουμε».

Τα υπόλοιπα, όπως θα τα χαρακτήριζε αργότερα ο Τραμπ, ήταν «σπουδαία τηλεόραση». Από τον σχεδιασμό του, ήταν καταστροφικό για την Ουκρανία.

Αυτή ήταν η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση του Βανς αυτόν τον μήνα. Η ευρωσκεπτικιστική κοσμοθεωρία του ήρθε στο επίκεντρο στο Μόναχο, όπου κατηγόρησε τους σοκαρισμένους Ευρωπαίους ηγέτες ότι καταπνίγουν την ελευθερία του λόγου λέγοντάς τους ότι «αν τρέχετε με τον φόβο των ίδιων σας των ψηφοφόρων, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει η Αμερική για εσάς».

Εκείνη την εποχή, η Κάγια Κάλλας, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε: «Ακούγοντας αυτή την ομιλία ... προσπαθούν να ξεκινήσουν μια μάχη μαζί μας και δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε μια μάχη με τους φίλους μας».

Αλλά την Παρασκευή, ο Βανς πήρε τελικά τον αγώνα του. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συγκεντρώνει αθόρυβα μια ομάδα εξωτερικής πολιτικής με μια βαθιά επιφυλακτική άποψη για την αξία του Κιέβου ως μελλοντικού συμμάχου. Και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν παραταχθεί για να υποστηρίξουν τον Ζελένσκι, λέγοντας ότι η εμφάνιση της ομάδας Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο έδειξε ότι οι ΗΠΑ τάσσονται πραγματικά στο πλευρό του Βλαντιμίρ Πούτιν στον πόλεμο.

«Τώρα είναι η στιγμή να παραμείνουμε ψύχραιμοι, αλλά να μην συνεχίσουμε», έγραψε η Camille Grand, διακεκριμένη συνεργάτης πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων και πρώην βοηθός γενικού γραμματέα για τις αμυντικές επενδύσεις στο ΝΑΤΟ. «Ο σύμμαχος των ΗΠΑ έχει πλέον αποφασίσει επίσημα να υιοθετήσει μια στάση που δεν συνάδει με τα παραδοσιακά κοινά μας συμφέροντα και αξίες. Αυτό μπορεί να είναι προσωρινό ή διαρκές, αλλά θα έχει βαθιές και διαρκείς συνέπειες».

Υπάρχει κάτι στην Ουάσινγκτον που πολλοί καταλαβαίνουν, αλλά λίγοι θα το πουν: ότι η κυβέρνηση Τραμπ έψαχνε μια αφορμή για να καταστρέψει τη σχέση της με την Ουκρανία και ότι τα κονσερβοποιημένα μηνύματα που ακολούθησαν το Οβάλ Γραφείο μοιάζουν περίεργα συντονισμένα και προμελετημένα.

«Αυτό ήταν ένα ναυάγιο από σχεδιασμό», δήλωσε ο Σαμ Γκριν, καθηγητής ρωσικής πολιτικής στο King's College του Λονδίνου. «Η σιωπηλή συζήτηση από το Μόναχο και μετά είχε ως στόχο να προετοιμάσει την Ουκρανία για μια πτώση. Αν μια πραγματική συμφωνία θα ήταν ανέφικτη, σωστά, ότι κάποιος θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη γι' αυτό, και αυτός πιθανότατα θα ήταν οι Ουκρανοί, σωστά;».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.