- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Explainer: Γιατί οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων το 2025
Η τάση για περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσει να πλήττει τις καλλιέργειες και να δημιουργεί αστάθεια στις τιμές
Ακραία καιρικά φαινόμενα και αστάθεια στις τιμές των τροφίμων - Explainer: Tα δεδομένα για το 2025 μετά τον διπλασιασμό του κόστους κακάο και καφέ
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να οδηγήσουν σε ασταθείς τιμές τροφίμων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025, σύμφωνα με αναλυτές εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς οι τιμές του κακάο και του καφέ υπερδιπλασιάστηκαν το τελευταίο έτος.
Σε μια προφανή επιβεβαίωση των προειδοποιήσεων ότι η κλιματική κατάρρευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων, έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Inverto κατέγραψε απότομες αυξήσεις στις τιμές πολλών βασικών ειδών διατροφής το διάστημα μέχρι τον Ιανουάριο, οι οποίες συνδέονται με απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες.
Πολλοί επιστημονικοί φορείς έχουν ήδη ανακηρύξει το 2024 ως το πιο θερμό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, με την τάση αύξησης της θερμοκρασίας να φαίνεται πως συνεχίζεται και το 2025.
Η Inverto επεσήμανε ότι η μακροπρόθεσμη τάση προς πιο ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσει να πλήττει τις τοπικές καλλιέργειες, προκαλώντας απότομες αυξήσεις τιμών.
Κλιματική κρίση και η συνεπαγόμενη αύξηση των τιμών των τροφίμων
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις τιμές του κακάο και του καφέ, με 163% και 103% αντίστοιχα, λόγω του συνδυασμού υψηλότερων από το μέσο όρο βροχοπτώσεων και θερμοκρασιών στις περιοχές παραγωγής.
Η τιμή του ηλιελαίου αυξήθηκε κατά 56%, καθώς η ξηρασία οδήγησε σε χαμηλές αποδόσεις σοδειάς στη Βουλγαρία και την Ουκρανία, η οποία συνεχίζει να πλήττεται από τη ρωσική εισβολή. Άλλα είδη διατροφής με σημαντικές ετήσιες αυξήσεις ήταν ο χυμός πορτοκαλιού και το βούτυρο, που αυξήθηκαν πάνω από ένα τρίτο, καθώς και το βόειο κρέας, με αύξηση λίγο πάνω από 25%.
«Οι παραγωγοί τροφίμων και οι λιανοπωλητές πρέπει να διαφοροποιήσουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες και τις στρατηγικές προμηθειών, ώστε να μην εξαρτώνται υπερβολικά από κάποια συγκεκριμένη περιοχή που πλήττεται από καταστροφές στις καλλιέργειες», δήλωσε η Καταρίνα Έρφορτ από την Inverto.
Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι η κλιματική κατάρρευση και η συνεπαγόμενη αύξηση των τιμών των τροφίμων οδήγησαν σε άνοδο των νοικοκυριών που υποφέρουν από πείνα και υποσιτισμό.
Εντείνονται οι ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια
Οι επιστήμονες που μελετούν το κλίμα επιβεβαίωσαν ότι τα ευρήματα της Inverto ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις τους.
«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη», δήλωσε ο Πιτ Φαλούν, ειδικός σε θέματα επισιτιστικής ασφάλειας από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου και το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.
«Οι καλλιέργειες είναι συχνά ευάλωτες σε ακραία καιρικά φαινόμενα, οπότε αναμένεται να δούμε διαρκή πλήγματα στην παγκόσμια γεωργική παραγωγή και στις εφοδιαστικές αλυσίδες, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια», πρόσθεσε.
Ο Μαξ Κοτζ από το Ινστιτούτο Έρευνας για τις Επιπτώσεις του Κλίματος στο Πότσνταμ ανέφερε ότι τα δεδομένα δείχνουν ήδη πως οι θερμοκρασιακές ακρότητες επηρεάζουν άμεσα τις τιμές των τροφίμων.
«Το περασμένο έτος μας έδειξε πολλά παραδείγματα αυτού του φαινομένου σε πραγματικό χρόνο, καθώς ο καύσωνας στην Ανατολική Ασία προκάλεσε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του ρυζιού στην Ιαπωνία και των λαχανικών στην Κίνα», σημείωσε.
«Επίσης, επηρεάστηκαν έντονα και βασικά εμπορεύματα της αγοράς, με τους καύσωνες και την ξηρασία να οδηγούν σε άνοδο των τιμών στις χώρες παραγωγής κακάο της Δυτικής Αφρικής και στις περιοχές παραγωγής καφέ της Βραζιλίας και του Βιετνάμ.
Μέχρι να μειωθούν πραγματικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μηδέν, τα κύματα καύσωνα και οι ξηρασίες θα συνεχίσουν να εντείνονται παγκοσμίως, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στη γεωργία και στις τιμές των τροφίμων από αυτά που ήδη αντιμετωπίζουμε», κατέληξε ο Κοτζ.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος ελπίζει σε συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα
Τι εξετάζουν οι Αρχές
Οι περιφερειακές αρχές διεξάγουν έρευνες για να προσδιορίσουν τη σοβαρότητα του ιού
Η έγκαιρη προσέλευση δεν αποδείχθηκε αρετή αλλά παράπτωμα
Αυτός ο σεισμός συμβαίνει μία φορά κάθε εκατό χρόνια
Ο πράκτορας διέπραξε «τα πιο σοβαρά εγκλήματα που μπορεί να φανταστεί κανείς»
Σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου - Καλεί τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Πώς θα επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών και τα «παραθυράκια»
Από που διέρρευσε η φωτογραφία
Οι πραγματικές απειλές βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού χώρου
Η Unicef προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει σοκαριστικά υψηλός μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μια παράδοση όπου κανείς δεν εξηγεί τι έγινε, γιατί έγινε, και ποια ήταν η ευθύνη του
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλει μέλη του Τύπου
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
«Το νιώθω σαν φίλο» υποστηρίζουν
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.