Κογκρέσο: Παραμένει πρόεδρος της Βουλής ο Μάικ Τζόνσον
Οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τη Βουλή με μια ισχνή πλειοψηφία 219-215


Κογκρέσο: Παραμένει πρόεδρος της Βουλής ο Μάικ Τζόνσον
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Μάικ Τζόνσον επανεξελέγη στην κορυφαία θέση του σώματος του Κογκρέσου σε μια μακρά ψηφοφορία που ανέδειξε τις επίμονες διαιρέσεις μεταξύ των Ρεπουμπλικανών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.
Ο Τζόνσον φάνηκε αρχικά να υπολείπεται της πλειοψηφίας του σώματος του Κογκρέσου που θα χρειαζόταν για να διατηρήσει τη θέση του σε μια ωριαία ονομαστική ψηφοφορία, αλλά δύο Ρεπουμπλικάνοι άλλαξαν την ψήφο τους για να τον υποστηρίξουν μετά από μισή και πλέον ώρα διαπραγματεύσεων. Κέρδισε την επανεκλογή του με 218 ψήφους - τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό. Οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τη Βουλή με μια ισχνή πλειοψηφία 219-215.
Η ψηφοφορία ήταν μια πρώιμη δοκιμασία της ικανότητας του κόμματος να παραμείνει ενωμένο καθώς προωθεί την ατζέντα του Τραμπ για περικοπές φόρων και επιβολή των συνόρων. Δοκιμάστηκε επίσης η επιρροή του Τραμπ στο Καπιτώλιο, όπου μια χούφτα Ρεπουμπλικανών έχουν ήδη δείξει προθυμία να τον αψηφήσουν.
Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν ταλαιπωρηθεί από εσωτερικές διαιρέσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Ο Τζόνσον αναδείχθηκε σε πρόεδρο αφού το κόμμα έδιωξε τον προκάτοχό του Κέβιν Μακάρθι στα μέσα της θητείας του.
Τα μέλη του Κογκρέσου κυκλοφορούσαν στην αίθουσα για περισσότερο από μισή ώρα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ενώ ο Τζόνσον και οι υπαρχηγοί του φαίνονταν να προσπαθούν να πείσουν τους ανυποχώρητους.
Ο εκπρόσωπος της Λουιζιάνα, 52 ετών, μεταπήδησε από την αφάνεια σε μια από τις πιο ισχυρές θέσεις της Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων αναταραχής τον Οκτώβριο του 2023, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι έδιωξαν τον Μακάρθι και πάσχισαν να συμφωνήσουν σε έναν διάδοχο. Ο συντηρητικός δικηγόρος αναδείχθηκε ως η συναινετική επιλογή, αλλά έκτοτε αγωνίζεται να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο.
«Μια νίκη για τον Μάικ σήμερα θα είναι μια μεγάλη νίκη για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα», έγραψε ο Τραμπ στο διαδίκτυο την Παρασκευή. Ο Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο την ημέρα των εγκαινίων, στις 20 Ιανουαρίου.
Σε έναν ρόλο που είναι ο δεύτερος στη σειρά στην προεδρία μετά τον αντιπρόεδρο, ο Τζόνσον θα έχει μπροστά του ένα μεγάλο έργο. Εκτός από την ανάληψη της σαρωτικής νομοθετικής ατζέντας του Τραμπ, το Κογκρέσο θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ανώτατο όριο χρέους της χώρας αργότερα φέτος.
Με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να έχει ήδη χρέος άνω των 36 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου αναμένεται να απαιτήσουν σημαντικές περικοπές δαπανών.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία
Ανησυχία στις αρχές της χώρας
Καλούν για απαγόρευση μέχρι την ηλικία των έξι ετών
Mε αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ για τους ωκεανούς
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η αστυνομία είχε αποκλείσει την πλατεία Tαξίμ για αρκετές ημέρες
Καθώς η οικονομία εισήλθε σε αρνητική τροχιά
Οι καρδινάλιοι άνω των 80 ετών δεν έχουν δικαιώμα συμμετοχής
Πιθανότατα λόγω της διαρροής για την επίθεση στους Χούθι
Μητέρα της είναι η Τουκί Σμιθ
Mετά από πολύμηνη κράτηση και φριχτά βασανιστήρια
Πυρά κατά του Αμερικανού προέδρου εξαπέλυσε η αντίπαλός του στις εκλογές του Νοεμβρίου
Ομολόγησε πως ήθελε να σκοτώσει
Ήταν γεννημένη στις 8 Ιουνίου 1908
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Οι ποινές που αντιμετωπίζει
Το μήνυμα του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης
Ανησυχίες ότι η Ουάσινγκτον δεν θα εξασφαλίσει συμφωνία με τους Ρώσους
11 τραυματίες, εκ των οποίων τρεις είναι σε κρίσιμη κατάσταση
Tι εκτιμούν οι ειδικοί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.