- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Iσραήλ: Απειλεί με νέους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας αν η Χαμάς συνεχίσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών
Παρά την πρόοδο στις συνομιλίες για εκεχειρία
Iσραήλ: Απειλεί με νέους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας αν η Χαμάς συνεχίσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών
Το Ισραήλ απείλησε σήμερα με αύξηση της έντασης των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές από τα ξημερώματα Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με εργαζόμενους στον τομέα ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, που βιώνει μια ήδη κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση μετά από περισσότερο από ένα χρόνο πολέμου.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ισραέλ Κατς, στο περιθώριο μιας επίσκεψης στο Νετιβότ, μια ισραηλινή πόλη που έγινε πρόσφατα στόχος επίθεσης με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, θέλησε να «στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα» στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
«Αν η Χαμάς δεν επιτρέψει σύντομα την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα (...) και συνεχίσει να εκτοξεύει βλήματα προς ισραηλινό πληθυσμό, η Χαμάς εκθέτει τον εαυτό της σε έντονα πλήγματα που η Γάζα έχει να δει εδώ και πολύ καιρό», απείλησε ο Ισραηλινός υπουργός.
Τις τελευταίες ημέρες οι ισραηλινές αρχές έχουν αναφέρει σειρά επιθέσεων με εκτοξεύσεις ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακο, διαβεβαιώνοντας πως όλες αυτές είτε αναχαιτίστηκαν, ή κατέπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί.
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Λωρίδα της Γάζας, τρεις ξεχωριστές ισραηλινές επιδρομές από τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας έχουν, ωστόσο, προκάλεσαν τουλάχιστον 25 θύματα στην παλαιστινιακή παράκτια λωρίδα.
«Καθώς ο κόσμος γιορτάζει το νέο έτος, εμείς υποδεχόμαστε το 2025 με την πρώτη ισραηλινή σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας», κατήγγειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας, Μαχμούντ Μπασάλ.
Το ρολόι έδειχνε κοντά στα μεσάνυχτα όταν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Μπουρέιτζ και στην πόλη της Τζαμπάλια στο κέντρο και στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας σκότωναν τουλάχιστον 17 Παλαιστινίους, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής ωστόσο καταχώριση στο X του αραβόφωνου εκπροσώπου τους που προειδοποιούσε νωρίτερα τους κατοίκους του αλ-Μπουρέιτζ να εκκενώσουν την περιοχή καθώς επίκειτο πλήγμα εναντίον μαχητών που εκτόξευαν από εκεί ρουκέτες.
Ο ισραηλινός στρατός εντατικοποίησε τη χερσαία και αεροπορική επίθεσή του στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας από την 6η Οκτωβρίου 2024, για να αποτραπεί, κατ’ αυτόν, η ανασύνταξη μονάδων του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.
Ο πόλεμος ξέσπασε με έναυσμα άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.208 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα των αρχών του Ισραήλ.
Πάνω από 45.553 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας που ακολούθησαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κατά δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δημήτρης Κούρκουλας, Πλάμεν Τόντσεφ, Κώστας Υφαντής, Ινώ Αφεντούλη, Γιάννης Κουτσομύτης και Έλενα Λαζάρου αναλύουν τις εξελίξεις
H Νίνα Χρουστσόβα είνια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο The New School στη Νέα Υόρκη
Η επικήρυξη αφορά και τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Διαγραμμένη δήλωση στο Telegram, όπου καταγγέλλει ψυχολογική πίεση των παικτριών και πολιτικό κλίμα
Ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ότι η έρευνα στόχευε να πιέσει τη Fed για μείωση επιτοκίων
H εφαρμογή του μέτρου δεν είναι απόλυτα αποτελεσματική
Η κίνηση αυτή έρχεται σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της σύγκρουσης
Η υπόθεση τον κολοσσό της ζωντανής ψυχαγωγίας που ελέγχει μεγάλο μέρος της αγοράς
Με σφυριά και καλέμια έσπασαν τις βιτρίνες του μαγαζιού
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτίθεται χυδαία στον Χέρτσογκ - Το Ισραήλ απαντά για «παραβίαση κυριαρχίας»
Νοσηλεύεται με βρογχοπνευμονία - Διπλωματική ένταση μετά την ανάκληση βίζας Αμερικανού αξιωματούχου
Το Arctic Metagaz πλέει ακυβέρνητο μετά από επίθεση με drone - Παρακολουθούν Μάλτα και Ιταλία
Τι αποκαλύπτει νέο βιβλίο
Γαλλία και Ιταλία ανοίγουν δίαυλο με το Ιράν - Φόβοι για ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη
Δικαστικό όργανο στην Αυστραλία δικαίωσε την εταιρεία που την απέλυσε - Το σκεπτικό της απόφασης
Η φωτογραφία θεωρείται ότι τραβήχτηκε στο Μάρθα’ς Βίνγιαρντ της Μασαχουσέτης μεταξύ 1999 και 2000
«Έχουμε εντολές για μη δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο» λέει ένας από αυτούς
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ρίχνεται στην καμπάνια για το δημοψήφισμα, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανή ήττα
Γαλλία και Ιταλία ξεκινούν συνομιλίες για τα Στενά του Ορμούζ, λένε οι FT
Αξιωματούχοι αποκαλύπτουν επιφυλάξεις Βανς πριν την επίθεση - Δημόσια στήριξη μετά την απόφαση Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.