Κοσμος

Ισραήλ - Χαμάς: Την Παρασκευή οι υπογραφές του υπ. συμβουλίου για κλείδωμα της συμφωνίας

Αν όλα πάνε καλά, από τις 12:00 το πρωί της Κυριακής θα σιγήσουν τα όπλα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
διαδηλωτες κρατουν πυρσους
Συγγενείς των ομήρων της Χαμάς μετά την ανακοίνωση για επιτευξη΄συμφωνίας και κατάπασυη του πυρούς στη Γάζα © ΕΡΑ/ABIR SULTAN

Στην αυριανή συνεδρίαση του συμβουλίου, οι υπουργοί θα εστιάσουν στα «μικρά γράμματα» της συμφωνίας

Διαφωνίες της τελευταίας στιγμής που καθυστερούσαν την επικύρωση από την κυβέρνηση του Ισραήλ της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς έχουν επιλυθεί, ανέφεραν δημοσιεύματα ισραηλινών και αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d73p2w2yw3hl)

Από τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής και μετά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ. Οι υπουργοί ήδη έχουν λάβει τις προσκλήσεις από το πρωθυπουργικό γραφείο, για ένα συμβούλιο που όπως λένε πηγές, εκτός από σημαντικό, θα είναι και μεγάλο σε διάρκεια.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΕΡΤNews, δεν αποκλείεται σήμερα τη νύχτα να πέσουν οι τελικές υπογραφές της συμφωνίας.

Στη συνεδρίαση του συμβουλίου, οι υπουργοί θα εστιάσουν στα «μικρά γράμματα» της συμφωνίας. Ήδη υπάρχουν και ενστάσεις από υπουργούς, ιδίως εκείνους που χαρακτηρίζονται ως οι πιο συντηρητικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν την συνέχιση των επιχειρήσεων, οποία μορφή κι αν λαμβάνουν.

Εφόσον όλα λειτουργήσουν κανονικά, από τις 12:00 το πρωί της Κυριακής θα σιγήσουν τα όπλα και θα έρθει η παράδοση των 3 πρώτων γυναικών ομήρων, νότια της Λωρίδας της Γάζας. Σε ένα σχέδιο παρόμοιο με εκείνο που είχαμε ζήσει ξανά, στο έδαφος δηλαδή της Αιγύπτου.

Αισιόδοξος ο Άντονι Μπλίνκεν

Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά αισιόδοξος, ότι η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα τεθεί σε εφαρμογή την Κυριακή, όπως προβλέπεται. Για την επιστροφή των ομήρων, σημείωσε πως είναι μια στιγμή τεράστιας ανακούφισης τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους.

Νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υπαναχωρεί από κάποια σημεία της συμφωνίας εκεχειρίας στην οποία κατέληξαν χθες οι δύο πλευρές. Για τον λόγο αυτό η ισραηλινή κυβέρνηση ανέβαλε την έγκρισή της, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Η αναβολή αφορά τα ονόματα των Παλαιστίνιων κρατουμένων των οποίων την αποφυλάκιση ζητεί η Χαμάς σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με αναφορές. Η διαφωνία για το ζήτημα αυτό αναμένεται να επιλυθεί σύντομα, δήλωσε νωρίτερα Αμερικανός αξιωματούχος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.