- CITY GUIDE
- PODCAST
-
29°
Θανατοποινίτης εκτελέστηκε στην Αλαμπάμα με θανατηφόρα ένεση
Είχε σκοτώσει ηλικιωμένο ζευγάρι στη διάρκεια ένοπλης διάρρηξης στο σπίτι τους το 2004
Εκτελέστηκε θανατοποινίτης στην Αλαμπάμα με θανατηφόρα ένεση - Είχε σκοτώσει ηλικιωμένο ζευγάρι στη διάρκεια ένοπλης διάρρηξης στο σπίτι τους
Ένας Αμερικανός, καταδικασμένος για τον φόνο το 2004 ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, εκτελέστηκε χθες Πέμπτη (30.05) το βράδυ στην Αλαμπάμα.
Ο 50χρονος Τζέιμι Ρέι Μιλς κηρύχθηκε νεκρός στις 18:26 τοπική ώρα αφού του χορηγήθηκε φονική ένεση, σύμφωνα με τις σωφρονιστικές αρχές της Αλαμπάμα.
Είχε καταδικαστεί το 2007 για τον φόνο του 87χρονου Φλόιντ Χιλ και της 72χρονης συζύγου του Βέρα Χιλ στη διάρκεια ένοπλης διάρρηξης. Η σύζυγός του ΤζοΑν Μιλς, που είχε καταθέσει εναντίον του στη δίκη, εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ίδια υπόθεση.
Alabama: Man to be given lethal injection for two murders https://t.co/v9UIoq4Sff #Society
— VOZ (@Voz_US) May 30, 2024
Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με θανατηφόρα ένεση
Πρόκειται για τη δεύτερη εκτέλεση που γίνεται από την αρχή του έτους στην Αλαμπάμα και η έκτη στις ΗΠΑ.
Η προηγούμενη εκτέλεση στην Αλαμπάμα και η πρώτη για το 2024 στις ΗΠΑ ήταν αυτή του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ με εισπνοή αζώτου, μια μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά παγκοσμίως, με τον ΟΗΕ να καταγγέλλει αυτό τον τρόπο της εκτέλεσης ως μορφή «βασανιστηρίου».
Συνολικά 24 εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν το 2023 στις ΗΠΑ, όλες με φονική ένεση.
Είκοσι τρεις από τις 50 αμερικανικές πολιτείες έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή. Έξι άλλες (Αριζόνα, Καλιφόρνια, Οχάιο, Όρεγκον, Πενσιλβάνια και Τενεσί) έχουν κηρύξει μορατόριουμ στις εκτελέσεις έπειτα από απόφαση του κυβερνήτη τους.
1.153 εκτελέσεις παγκοσμίως το 2023 - Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015
Ο γνωστός αριθμός των εκτελέσεων σε παγκόσμια κλίμακα έφθασε πέρυσι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015, εξαιτίας κυρίως της τρομακτικής αύξησής τους στο Ιράν, στηλιτεύει σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, δίνοντας στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της για τη θανατική ποινή.
Η οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Λονδίνο καταμέτρησε 1.153 εκτελέσεις το 2023 —πλην Κίνας, που δεν δημοσιοποιεί στοιχεία—, με άλλα λόγια αριθμό αυξημένο κατά 30% και πλέον σε σύγκριση με το 2022. Οι καταδίκες σε θάνατο που απαγγέλθηκαν αυξήθηκαν κατά 20%, φθάνοντας τις 2.428 συνολικά.
Σύμφωνα με την Αμνηστία, οι πέντε χώρες όπου οι αρχές προχώρησαν στις περισσότερες εκτελέσεις το 2023 ήταν η Κίνα, όπου θεωρεί πως έγιναν χιλιάδες, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Σομαλία και οι ΗΠΑ.
«Οι ιρανικές αρχές επέδειξαν απόλυτη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή», καταγγέλλει η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ, στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση.
Θυμίζει την αύξηση των εκτελέσεων για αδικήματα που σχετίζονται με τη διακίνηση και τη χρήση ναρκωτικών, καθώς και την πολιτική «διακρίσεων» σε βάρος συγκεκριμένων κοινοτήτων, ιδίως της μειονότητας των Βελούχων στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Οι χώρες που συνεχίζουν τις εκτελέσεις είναι ολοένα πιο απομονωμένες
Παρά τη μεγάλη αύξηση του 2023, με επίκεντρο ειδικά τη Μέση Ανατολή, «οι χώρες που συνεχίζουν να προχωρούν σε εκτελέσεις είναι ολοένα πιο απομονωμένες», καταγράφει πάντως.
Ο αριθμός των χωρών αυτών μειώθηκε στις δεκαέξι πέρυσι, υποχωρώντας σε επίπεδο άνευ προηγουμένου. Δεν ανακοινώθηκε καμιά εκτέλεση στη Λευκορωσία, στην Ιαπωνία, στη Μιανμάρ και στο Νότιο Σουδάν, αντίθετα με το 2022.
Στην Ασία, το Πακιστάν προχώρησε στην κατάργηση της εσχάτης των ποινών για αδικήματα που συνδέονται με τη διακίνηση και τη χρήση ναρκωτικών, ενώ στη Μαλαισία καταργήθηκε η αυτόματη επιβολή της θανατικής ποινής για ορισμένα εγκλήματα.
Αντιθέτως όμως, η υποσαχάρια Αφρική συγκαταλέγεται στις περιφέρειες του κόσμου όπου οι καταδίκες σε θάνατο αυξήθηκαν, στις 494, ή κατά 66%, το 2023. Οι εκτελέσεις, όλες στη Σομαλία, υπερτριπλασιάστηκαν φθάνοντας τις 38.
Στις ΗΠΑ, όπου καταμετρήθηκαν 24 εκτελέσεις, η «πρόοδος» που καταγραφόταν αντιστράφηκε, τονίζει η οργάνωση, εξηγώντας πως υπάρχουν πολιτείες που επιμένουν «απαρέγκλιτα» στην επιβολή και στην εφαρμογή της εσχάτης των ποινών.
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας δεν συμπεριλαμβάνει αριθμούς για τις εκτελέσεις που πιστεύει ότι γίνονται στην Κίνα, στη Βόρεια Κορέα, στο Βιετνάμ· η μη κυβερνητική οργάνωση διατυπώνει την εκτίμηση ότι το πέπλο μυστικότητας που τις καλύπτει σκοπό έχει την ενστάλαξη «φόβου».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεκάδες χιλιάδες εστίες παραμένουν ενεργές
«Κάθε μέρα περνά σαν αιωνιότητα, κάθε ώρα είναι ατελείωτη» λέει μεταξύ άλλων
Ο νόμος τίθεται σε ισχύ από τις αρχές του επόμενου έτους
«Δεν θα σταματήσω να προσπαθώ να σε χαϊδέψω, ανεξάρτητα από το πόσο το παίζεις δύσκολος» είπε ο Σκωτσέζος πολιτικος
«Τους ακούω μέχρι σήμερα» - Μουσική ανάπαυλα λίγο πριν το ντιμπέιτ
Τα νήματα κινεί ο Χέερτ Βίλντερς παρότι δεν είναι πρωθυπουργός
Δεν είναι ένα απλό φεστιβάλ μουσικής. Είναι ένα παράλληλο σύμμπαν
Oι αντιδράσεις των υπόλοιπων χωρών μέχρι στιγμής
H στήριξη της Όπρα φέρεται να προσέθεσε ένα εκατομμύριο ψήφους στον Μπαράκ Ομπάμα το 2008
Η μπαταρία έφτασε σε θερμοκρασίες 540 βαθμούς Κελσίου
Οι σύμβουλοι του δεν θέλουν ούτε να τη βλέπουν, θεωρώντας την βαρίδι στην προεκλογική του εκστρατεία
Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα και τα βαγόνια σταμάτησαν
Η Μου-Ντενγκ κλέβει καρδιές στην Ασία - Έχει 2,5 εκατομμύρια followers στο TikTok
Αντιδρούν οι Συντηρητικοί - Κάνουν λόγο για τη δημιουργία «κράτους νταντά»
Το πτώμα ενός άγνωστου κοριτσιού ξεβράστηκε στη θάλασσα τον Οκτώβριο του 2007
Προφυλακίστηκε και ο αδελφός του κοριτσιού
«Συλλαλητήριο μίσους η προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη μου», λέει η τραγουδίστρια
Ανακτήθηκε το έργο που παρουσιαζόταν σε γκαλερί του Λονδίνου
Ανατριχίλα προκάλεσε η κατάθεση της συντρόφου του «μαθητή» του Πελικό Ζαν Πιερ Μ.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.