Κοσμος

Νέα στοιχεία αμφισβητούν την αποστολή του Τζορτζ Μάλορι στο Έβερεστ

Τι αναφέρουν μετεωρολογικά δεδομένα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα στοιχεία αμφισβητούν την αποστολή του Τζορτζ Μάλορι στο Έβερεστ
© Guy Henry Bullock/Royal Geographical Society via Getty Images/Ideal Image

Έβερεστ: Αμφισβητείται αν ο Τζορτζ Μάλορι στην κορυφή της οροσειράς το 1924

Ητάν τελικά ο Τζορτζ Μάλορι ήταν ο πρώτος ορειβάτης που κατέκτησε την κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ; Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ο Μάλορι πάγωσε στις πλαγιές των αφιλόξενων Ιμαλαΐων και κανένα στοιχείο δεν απέδειξε ότι ο Έντμουντ Χίλαρι - 30 χρόνια μετά – ήταν ο 2ος που έφτανε πιο κοντά στους Θεούς. 

Μάλορι και Άντριου Ιρβάιν εθεάθησαν για τελευταία φορά ζωντανοί το μεσημέρι της 8ης Ιουνίου στη βορειοανατολική κορυφογραμμή του βουνού, μεταξύ 150 και 250 μέτρων κάτω από την κορυφή, πριν τα σύννεφα τους αποκρύψουν από τη θέα.

Καθώς πλησιάζει η εκατονταετηρίδα από τον θάνατο των ανδρών στο υψηλότερο βουνό του κόσμου, ένας συγγενής αναμένεται να πει στο ακροατήριο της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας (RGS) ότι ο Μάλορι πρέπει να πέθανε πριν φτάσει στην κορυφή.

Ο Γκρέιαμ Χόιλαντ ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός και συγγραφέας, ερεύνησε τα αρχεία που συνέταξε ο ξάδελφός του, ο μετεωρολόγος της αποστολής του 1924. Διαπίστωσε ότι οι σημειώσεις του που υποβλήθηκαν για την επίσημη έκθεση, κατέγραψαν μια ξαφνική πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης μεταξύ 8 και 9 Ιουνίου - την ώρα που πιστεύεται ότι χάθηκαν οι δυο άνδρες.

Αν και οι σημειώσεις δημοσιεύθηκαν το 1926, μετά την επίσημη έκθεση, έχουν αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό. Χαμηλότερη ατμοσφαιρική πίεση σημαίνει λιγότερα μόρια οξυγόνου στην ατμόσφαιρα και μεγαλύτερη πιθανότητα οι ορειβάτες να υποφέρουν από υποξία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και θάνατο.

Γράφοντας στο επερχόμενο βιβλίο του «First on Everest», που θα εκδοθεί αργότερα φέτος, ο Χόιλαντ θυμήθηκε ότι εξεπλάγη τόσο πολύ από την αιφνίδια πτώση της πίεσης που καταγράφηκε στον πίνακα, ώστε τις έλεγξε στο ημερολόγιο της αποστολής Everest του 1924 στο Camp III στο αρχείο του RGS.

«Το 1924 η βαρομετρική πίεση της κορυφής έπεσε από 341 millibars στις 6 Ιουνίου σε 331 millibars στις 9 Ιουνίου, μια πτώση περίπου 10 millibars, που ισοδυναμεί με μια αύξηση περίπου 600ft (180m) στο πραγματικό υψόμετρο», αναφέρει ο ίδιος. 

Την άνοιξη του 1999 ένας Αμερικάνος, ο Έρικ Σίμονσον, οργάνωσε ερευνητική αποστολή για να εντοπίσει τα ίχνη των Μάλορι και Έρβιν. Πέντε πεπειραμένοι ορειβάτης σκαρφάλωσαν στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, αναζητώντας τα πτώματα των δύο ανδρών.
Είχαν στη διάθεση τους κάποια στοιχεία, που θα τους βοηθούσαν στις έρευνες. Το 1975 ένας κινέζος ορειβάτης είχε ανακαλύψει τυχαία στα 8100 μέτρα έναν «άγγλο νεκρό». Ο Κινέζος πρόλαβε να εξιστορήσει τα σχετικά με το εύρημα του σε μέλος μεταγενέστερης ορειβατικής αποστολής, λίγο πριν παρασυρθεί και σκοτωθεί από χιονοστιβάδα. Το ακριβές σημείο της σορού του  δεν προσδιορίστηκε τότε.

Πηγή: The Times


 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.